Bispering: Forskjell mellom sideversjoner

Slettet innhold Innhold lagt til
DanmicholoBot (diskusjon | bidrag)
m Fikser lenking til tiår/århundre/årtusen
Jeblad (bot) (diskusjon | bidrag)
m Legger til mal for autoritetsdata
 
(3 mellomliggende versjoner av 3 brukere er ikke vist)
Linje 1:
{{Kildeløs|Helt uten kilder.|dato=10. okt. 2015}}
'''Bisperingen''' ([[latin]]: '' anulus pontificalis'') er et av embedstegnene som brukes av [[den katolske kirke|katolske]] [[biskop]]er. Den forstås som et tegn på at biskopen er blitt trolovet med kirken.
 
Rad 13 ⟶ 14:
 
==Historisk opprinnelse==
Det antas at bisperingen går tilbake til de første århundrer i den kristne era. Imidlertid er dette langt fra sikkert. Mange av de ytre skikker og gevandtergevanter som den romerske kirke utviklet, var overtatt fra [[Roma]]s hedenske kult, og det er kjent at enhver ''Flamen Dialis'' (dvs den prest som var særskilt vigslet til å frembære de kultiske ofre for guden [[Jupiter (gud)|Jupiter]]), hadde, likesom senatorene, rett til å bære gullring. Men de forskjellige tekster som er blitt anført fra [[300-tallet]] for å forankre bisperingen i denne tiden, har enten vist seg å være uekte eller å være for uklare. Slik finner man en passasje hos den hellige [[Augustinus av Hippo|Augustin]] har han benyttet en ring for å forsegle brever. Men hans samtisige Possidius skriver eksplisitt at Augustin ikke bar noen ring. Og under enhver omstendighet ville hans bruk av en signetring ikke innebære at ringer inngikk blant biskopers alminnelige insignier.
 
I et dekret gitt av pave [[Bonifatius IV]] i [[610]] møter vi imidlertid munker som eleveres til biskoppelig verdighet ''anulo pontificali subarrhatis'' (anula = ring). Og fra den fjerde Toledosynoden i [[633]] har vi nedfelt regelen at dersom en biskop er blitt avsatt fra sitt embede og så senere får det tilbake, skal man gi ham tilbake hans [[stola]], ring og [[bispestav]] ''(orarium, anulum et baculum)''. Den hellige Isidor av Sevilla kobler omtrent på sammt tid sammen ringen med bispestaven, og erklærer at ringen er «et emblem for den pontifikale verdighet eller for beseglingen av hemmeligheter».
Rad 37 ⟶ 38:
 
Gammel sedvane tilsier at legfolk eller klerikere av lavere rang kysser ringen på biskopens utstrakte hånd. Det var tider da ringene kunne ha slike dimensjoner at de ble brukt som [[relikviegjemme]]r.
{{Autoritetsdata}}
 
[[Kategori:Kristne verdighetstegn]]
 
[[de:Bischofsring]]
[[ru:Епископский перстень]]