Naar inhoud springen

Nationaal Park Zuid-Kennemerland

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Nationaal Park Zuid-Kennemerland
Nationaal park
Nationaal Park Zuid-Kennemerland (Nederland)
Nationaal Park Zuid-Kennemerland
Situering
Land Nederland
Locatie Noord-Holland
Coördinaten 52° 25′ NB, 4° 35′ OL
Informatie
IUCN-categorie II (Nationaal park)
Oppervlakte 38
Opgericht 1995
Bezoekers 2 miljoen (in 2009)
Website Officiële website
Foto's
Kaart van Nationaal Park Zuid-Kennemerland
Kaart van Nationaal Park Zuid-Kennemerland
Duinen in Nationaal Park Zuid-Kennemerland
Duinen in Nationaal Park Zuid-Kennemerland
Speelvijver 't Wed, nabij ingang Koevlak
Speelvijver 't Wed, nabij ingang Koevlak

Nationaal Park Zuid-Kennemerland is een nationaal park in de provincie Noord-Holland ten westen van Haarlem gekenmerkt door een duin- en strandwallenlandschap. Het beslaat het zuidelijk deel van Kennemerland en ligt op grondgebied van de gemeenten Bloemendaal, Velsen en Zandvoort.

Het park komt voort uit het in 1950 opgerichte nationaal park Kennemerduinen en werd in 1995 onder de huidige naam ingesteld. Het is ongeveer 38 km² groot en ligt langs zee, tussen Zandvoort en IJmuiden.

Het gebied wordt gezamenlijk beheerd door Vereniging Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer, de NV PWN Waterleidingbedrijf Noord-Holland, IVN, het hoogheemraadschap van Rijnland, de omliggende gemeenten en particulieren.

Bezoekerscentrum

[bewerken | brontekst bewerken]

In de duinen bij Overveen bevindt zich het bezoekerscentrum van het nationaal park, Bezoekerscentrum De Kennemerduinen. De expositie in het bezoekerscentrum geeft informatie over dieren en planten die leven in Nationaal Park Zuid-Kennemerland alsook de historie van de duinen.[1] Omstreeks 2009 verwelkomde het park zo’n 2 miljoen bezoekers per jaar.[2]

Oorlogsmonument

[bewerken | brontekst bewerken]

Aan de Zeeweg die door de duinen loopt ligt Eerebegraafplaats Bloemendaal, waar honderden vermoorde verzetsstrijders uit de Tweede Wereldoorlog begraven liggen.

Zuid-Kennemerland bestaat hoofdzakelijk uit duinen. Ook enkele landgoederen, duinrandbossen en stranden behoren tot het gebied. Het hoogste punt is de ruim 45 meter hoge Brederodeberg in het bosrijke oostelijke deel. Dit duin tussen ingang Duin en Kruidberg en Bleek en Berg. De begroeiing maakt dat vanaf de top geen uitzicht op de omgeving mogelijk is. Het net buiten het park gelegen Kopje van Bloemendaal (43 meter; met uitkijktoren 52 meter) biedt wel een weids uitzicht over het nationaal park, de zee, de hoogovens bij IJmuiden, de stad Haarlem en verder.

In de kalkrijke duinen komen voor Nederland zeldzame plantensoorten voor. De duinen achter de zeereep zijn begroeid met besdragende struiken, die allerlei zangvogels aantrekken.

Er zijn ruim honderd verschillende vogelsoorten waargenomen.

In het park zijn, behalve de gehouden grote grazers, damherten, eekhoorns, egels, konijnen, reeën, vossen en andere zoogdieren waar te nemen.

Grote grazers

[bewerken | brontekst bewerken]

In het gebied verzorgen Schotse hooglanders, shetlandpony's, en konikpaarden deels het beheer. Sinds 2007 zijn er ook wisenten, er is een observatiepad en een uitkijkpunt in het afgerasterde wisentgebied.

Er zijn bijna twintig verschillende vlindersoorten gezien. Het park is een van de drie plaatsen in Nederland waar het locomotiefje voorkomt, een sprinkhaan.

Uitzicht op het Vogelmeer en omgeving
Uitzicht op het Vogelmeer en omgeving
[bewerken | brontekst bewerken]
Zie de categorie Zuid-Kennemerland van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.