Naar inhoud springen

Gebruiker:Happytravels/Kladblok: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
k k
+
Regel 1: Regel 1:
{{noindex}}
{{noindex}}


De naam van de architect van Paviljoen Welgelegen is niet overgeleverd. De uit [[Gent]] afkomstige bouwmeester [[Pierre Jacques Goetghebuer]] (1788-1866) schreef in zijn in 1825 uitgegeven boek ''De voornaamste gebouwen in het Koninkrijk der Nederlanden'' dat het ontworpen zou zijn door Michel Triquetti, de latere baron de Triqueti en een in Amsterdam wonende consul van [[Koninkrijk Sardinië|Sardinië]], en gebouwd door de architect J.B. Dubois, die later bouwkunde doceerde in [[Dendermonde]].<ref>Nederlof, J. ''Bouwgeschiedenis en architectuur'', in: ''Paviljoen Welgelegen 1789-1989. Van buitenplaats van de bankier Hope tot zetel van de provincie Noord-Holland'' (1989), p. 50</ref> In 2007 werd evenwel in het archief van de firma Hope & Co ontdekt dat er door Henry Hope vijf keer geld was betaald aan [[Abraham van der Hart]] (1747-1820), die indertijd stadsbouwmeester was van Amsterdam. De eerste geldoverdracht dateerde van februari 1785, toen 3600 gulden werd overgemaakt. De laatste betaling is van oktober 1790. Er zijn geen gegevens bekend dat Hope in deze periode nog een ander bouwproject onder handen heeft genomen, waardoor het sindsdien aannemelijk wordt geacht dat Van der Hart de architect is.<ref>Bosch, Gerrit ( ) ''Paviljoen Welgelegen. Buitenplaats, paleis, museum en provinciehuis'', p. 30</ref> Freek Schmidt, schrijver van het boek ''Passion and Control. Dutch Architectural Culture of the Eighteenth Century'' uit 2016, acht het niet ondenkbeeldig dat Triquetti Van der Hart voorzien heeft van ideeën.
De naam van de architect van Paviljoen Welgelegen is niet overgeleverd. De uit [[Gent]] afkomstige bouwmeester [[Pierre Jacques Goetghebuer]] (1788-1866) schreef in zijn in 1825 uitgegeven boek ''De voornaamste gebouwen in het Koninkrijk der Nederlanden'' dat het ontworpen zou zijn door Michel Triquetti, de latere baron de Triqueti en een in Amsterdam wonende consul van [[Koninkrijk Sardinië|Sardinië]], en gebouwd door de architect J.B. Dubois, die later bouwkunde doceerde in [[Dendermonde]].<ref>Nederlof, J. ''Bouwgeschiedenis en architectuur'', in: ''Paviljoen Welgelegen 1789-1989. Van buitenplaats van de bankier Hope tot zetel van de provincie Noord-Holland'' (1989), p. 50</ref> Triquetti is echter niet bekend als architect en Dubois was bij de aanvang van de bouw 22 jaar, nogal jong voor een dergelijk grote opdracht. In 2007 werd in het archief van de firma Hope & Co ontdekt dat er door Henry Hope vijf keer geld was betaald aan [[Abraham van der Hart]] (1747-1820), die indertijd stadsbouwmeester was van Amsterdam. De eerste geldoverdracht dateerde van februari 1785, toen 3600 gulden werd overgemaakt. De laatste betaling is van oktober 1790. Er zijn geen gegevens bekend dat Hope in deze periode nog een ander bouwproject onder handen heeft genomen, waardoor het sindsdien aannemelijk wordt geacht dat Van der Hart de architect is.<ref>Bosch, Gerrit ( ) ''Paviljoen Welgelegen. Buitenplaats, paleis, museum en provinciehuis'', p. 30</ref> Freek Schmidt, schrijver van het boek ''Passion and Control. Dutch Architectural Culture of the Eighteenth Century'' uit 2016, acht het niet ondenkbeeldig dat Triquetti Van der Hart voorzien heeft van ideeën.

Versie van 30 okt 2020 21:59


De naam van de architect van Paviljoen Welgelegen is niet overgeleverd. De uit Gent afkomstige bouwmeester Pierre Jacques Goetghebuer (1788-1866) schreef in zijn in 1825 uitgegeven boek De voornaamste gebouwen in het Koninkrijk der Nederlanden dat het ontworpen zou zijn door Michel Triquetti, de latere baron de Triqueti en een in Amsterdam wonende consul van Sardinië, en gebouwd door de architect J.B. Dubois, die later bouwkunde doceerde in Dendermonde.[1] Triquetti is echter niet bekend als architect en Dubois was bij de aanvang van de bouw 22 jaar, nogal jong voor een dergelijk grote opdracht. In 2007 werd in het archief van de firma Hope & Co ontdekt dat er door Henry Hope vijf keer geld was betaald aan Abraham van der Hart (1747-1820), die indertijd stadsbouwmeester was van Amsterdam. De eerste geldoverdracht dateerde van februari 1785, toen 3600 gulden werd overgemaakt. De laatste betaling is van oktober 1790. Er zijn geen gegevens bekend dat Hope in deze periode nog een ander bouwproject onder handen heeft genomen, waardoor het sindsdien aannemelijk wordt geacht dat Van der Hart de architect is.[2] Freek Schmidt, schrijver van het boek Passion and Control. Dutch Architectural Culture of the Eighteenth Century uit 2016, acht het niet ondenkbeeldig dat Triquetti Van der Hart voorzien heeft van ideeën.

  1. Nederlof, J. Bouwgeschiedenis en architectuur, in: Paviljoen Welgelegen 1789-1989. Van buitenplaats van de bankier Hope tot zetel van de provincie Noord-Holland (1989), p. 50
  2. Bosch, Gerrit ( ) Paviljoen Welgelegen. Buitenplaats, paleis, museum en provinciehuis, p. 30