Naar inhoud springen

Rauw voedsel: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
.Koen (overleg | bijdragen)
-POV
kGeen bewerkingssamenvatting
Labels: Visuele tekstverwerker Bewerking via mobiel Bewerking via mobiele website Geavanceerde mobiele bewerking
 
(48 tussenliggende versies door 20 gebruikers niet weergegeven)
Regel 1: Regel 1:
'''Rauw''' betekend dat voedsel geen structuurverandering door verhitting heeft ondergaan, in tegenstelling tot [[gaar]] voedsel. Dit kan gelden voor [[groenten]], maar ook voor [[vlees]] of [[vis]]. Bij verhitting boven 40°C worden vitaminen en enzymen vernietigd, die de structuur van het voedsel bepalen. Bij rauw voedsel is die structuur uiteraard nog intact.
'''Rauw voedsel''' heeft geen structuurverandering ondergaan, zoals dat bijvoorbeeld bij [[gaar|verhitting]] gebeurt. Dit kan gelden voor [[groenten]], maar ook voor [[vlees]] of [[vis (voeding)|vis]]. Bij verhitting en [[Diepvriezen (voedselconservering)|bevriezing]] wordt de structuur van het product veranderd. Afhankelijk van de temperatuur worden bij verhitting ook sommige vitaminen en enzymen gedeactiveerd.


Voorbeelden van (grotendeels) rauw voedsel:
Voorbeelden van (grotendeels) rauw voedsel:
* [[Salade]]
* [[Noot (botanisch)|noten]]
* [[Zoute haring]]
* [[zaad (plant)|zaden]]
* [[fruit]], zoals [[Bes (botanisch)|bessen]]
* Diverse soorten [[sushi]]
* [[groente]]n in de vorm van [[rauwkost]]
* verschillende [[Vis (voeding)|vis]]soorten, zoals [[heilbot]], [[tonijn]] en tot op zekere hoogte [[maatjesharing]]; [[sushi]] bevat vaak rauwe vis
* sommige [[made (larf)|maden]]
* sommige vleessoorten of -gerechten, zoals [[Carpaccio (gerecht)|carpaccio]]
* [[Ei (voeding)|eieren]]
* verse [[Melk (drank)|melk]]
* [[weekdieren]] zoals [[Oester (gerecht)|oester]]s


Sommige produkten kunnen beter niet rauw gegeten worden, omdat ze dan nog schadelijke [[bacterie]]n kunnen bevatten. Eieren kunnen bijvoorbeeld besmet met de [[salmonella]]bacterie, maar als de kip alleen zaden en groenvoer eet, zal dat over het algemeen niet het geval zijn.
Van oudsher wordt veel voedsel rauw gegeten. Voor sommige producten is dat echter af te raden omdat ze schadelijke [[bacterie|bacterië]]n kunnen bevatten. Eieren kunnen bijvoorbeeld besmet zijn met de [[salmonella]]bacterie. Het gebruik van rauw ei in bijvoorbeeld het gerecht [[tiramisu]] wordt daarom ontraden; er wordt dan eipoeder gebruikt. Rauwe melk kan [[brucellose]] overbrengen.
Het eten van rauwe groente in (sub)tropische landen door toeristen uit andere streken wordt vaak ontraden.

Sommigen zien het eten van rauw voedsel als gezond. Er zijn zelfs stromingen die het eten van rauw voedsel propageren, het [[raw-foodism]].
Er zijn stromingen die het eten van rauw voedsel in extreme mate propageren, het "[[raw-foodism]]".


[[Categorie:Voeding]]
[[Categorie:Voeding]]

Huidige versie van 20 jan 2024 om 00:25

Rauw voedsel heeft geen structuurverandering ondergaan, zoals dat bijvoorbeeld bij verhitting gebeurt. Dit kan gelden voor groenten, maar ook voor vlees of vis. Bij verhitting en bevriezing wordt de structuur van het product veranderd. Afhankelijk van de temperatuur worden bij verhitting ook sommige vitaminen en enzymen gedeactiveerd.

Voorbeelden van (grotendeels) rauw voedsel:

Van oudsher wordt veel voedsel rauw gegeten. Voor sommige producten is dat echter af te raden omdat ze schadelijke bacteriën kunnen bevatten. Eieren kunnen bijvoorbeeld besmet zijn met de salmonellabacterie. Het gebruik van rauw ei in bijvoorbeeld het gerecht tiramisu wordt daarom ontraden; er wordt dan eipoeder gebruikt. Rauwe melk kan brucellose overbrengen. Het eten van rauwe groente in (sub)tropische landen door toeristen uit andere streken wordt vaak ontraden. Er zijn stromingen die het eten van rauw voedsel in extreme mate propageren, het "raw-foodism".