Moskou
Moskou (Russisch: Москва) is de hoofdstad en veruit de grootste stad van Rusland, de stad heeft 12.655.050 inwoners (2021).
Info
bewerkenAls je het cyrillische alfabet niet kent, zul je niet veel begrijpen van de opschriften in Moskou. Op het vliegveld zie je nog wel eens een bordje EXIT, maar op het moment dat je buiten staat zie je alleen nog cyrillische letters. En het zou ook vreemd zijn om iets anders te verwachten. Het alfabet kennen is al een hele vooruitgang. Als je de letters kan lezen, blijkt dat veel woorden op de onze lijken, zoals метро, apotheek (аптека), supermarkt (Супермаркет), hotel (Отель, Гостиница (gastinítsa)), etage (Этаж), enz. In de metro is het zeker handig iets van het Cyrillisch te kennen. Er zijn echter ook apps voor o.a. via de iPhone, waardoor je precies kunt nagaan waar je bent en welke lijnen je moet nemen om ergens te komen.
Arriveren
bewerkenPer vliegtuig
bewerkenEr zijn drie belangrijke luchthavens in de regio Moskou. Sheremetyevo is de grootste en bevindt zich ten noorden van de stad. Ten zuiden bevindt zich de luchthaven van Domodedovo, die stilaan meer populair wordt voor internationaal luchtverkeer. De luchthaven van Vnukovo in het westen wordt gebruikt door Russische maatschappijen en enkele low-cost luchtvaartmaatschappijen.
Het reizen van en naar de luchthavens kan het beste per trein. Dit is de meest betrouwbare vorm van transport, aangezien de wegen van Moskou berucht zijn, omwille van de vele opstoppingen en files. De AeroExpress-treinen brengen je naar een van de treinstations in Moskou (Belorusskiy Vokzal vanaf Sheremetyevo, Paveletskiy Vokzal vanaf Domodedovo, Kievskiy Vokzal vanaf Vnukovo), vanwaar je verder kan met de metro. De treinreis met AeroExpress-treinen kost ongeveer 400 roebel per persoon. De metro nemen met veel bagage is af te raden tijdens de spitsuren, want dan is de metro een enorm drukke bedoening en hebben de pendelaars niet veel begrip voor mensen, die veel plaats opeisen met koffers en tassen.
Probeer taxi's te vermijden, tenzij je ze kan delen in groep of tenzij je in staat bent in het Russisch te onderhandelen over de prijs. Zorg ervoor dat je gebruikmaakt van officiële taxi's als het even kan.
Per trein
bewerkenVanuit Nederland is Moskou te bereiken met de EuroNight 347 "Jan Kiepura". Deze trein heeft een slaaprijtuig met bestemming Moskou. Dagelijks vertrekt de trein van Amsterdam Centraal (20:08 uur) via Utrecht en Arnhem naar Warschau (aankomst 10:52 uur), waar het rijtuig voor Moskou gecombineerd wordt met rijtuigen uit andere richtingen. Deze trein komt de volgende ochtend om 10:59 uur aan in Moskou. Houd er rekening mee dat deze trein door Wit-Rusland reist en dat er bijgevolg een Wit-Russisch transitvisum nodig is om te kunnen doorreizen, boven op een Russisch visum.
Met de nodige overstappen is de kortste alternatieve treinroute via Warschau en Kiev naar Moskou. Deze rit neemt een dag (24 uur) langer in beslag, je bent dus drie nachten onderweg. Voor Oekraïne hebben inwoners van de EU geen visum meer nodig, wat alvast die kosten uitspaart. Treintickets boeken met aankomst of vertrek in Kiev is zeer moeilijk als je je buiten Oekraïne bevindt en moeten ofwel via een plaatselijk contact of via een reisagentschap op voorhand geregeld worden.
Per auto
bewerkenMoskou is per auto ongeveer 2500 km vanaf Rotterdam of Antwerpen, waarbij gerekend moet worden op slechtere wegen naarmate u verder richting het oosten rijdt. Ook is als bij de trein een doorreisvisum nodig voor Wit-Rusland, als je daardoorheen reist.
Rusland staat vaak niet op de groene kaart, dat betekent dat je aan de grens een verzekering moet afsluiten. De prijs ligt tussen de 50 en 100 euro, vaak kun je wel onderhandelen over de prijs. Verzekeringen die wel Ruslanddekking hebben zijn bijvoorbeeld Univé, scheelt weer gezeur aan de grens. Het is beter dit vooraf te regelen.
Rijden in Moskou is een extreem gevaarlijke onderneming en moet ten stelligste aan iedereen worden afgeraden. Het wegensysteem in Moskou was nooit ontworpen voor het explosief groeiende aantal auto's dat het nu te verwerken krijgt. Wegmarkering komt weinig voor, zeker op wegen met 6 rijvakken in elke richting. Parkeren op het eerste rijvak van zelfs een grote autoweg is een gewoonte geworden, want er is een chronisch gebrek aan parkeerplaatsen. De wegen zijn in een constante staat van absoluut verval. Plaatsaanduidingen zijn enkel in het Russisch, als ze al aanwezig zijn.
Ongevallen zijn dagelijkse kost op elke weg van enig belang en zelfs als je zonder ongelukken op je bestemming raakt, is parkeren zo goed als onmogelijk. Russische bestuurders kijken niet op van een deukje meer of minder in een wagen en snijden je de pas af, wanneer ze de kans zien. Voor een doorwinterd Russisch bestuurder is afstand houden een verspilling van plaats. Wie toch iets overkomt en het ongeluk heeft in contact te komen met de wegpolitie, kan een papierwinkel in het Russisch verwachten, met bovendien de nodige corruptie in het systeem ingebouwd.
Als je toch absoluut met de auto Moskou binnen wilt, kun je het beste zo snel mogelijk op een veilige plaats parkeren, bij je hotel bijvoorbeeld. Daarna ga je verder met de metro. Die is op elk moment van elke dag, hoe dan ook sneller dan de wagen.
Per bus
bewerkenPer boot
bewerkenEen systeem van bevaarbare kanalen en sluizen verbindt de rivier de Moskva met de Wolga, die verder verbonden is met de Oostzee, de Witte Zee, de Zee van Azov, de Zwarte Zee en de Kaspische Zee. In de Sovjettijd stond dit toe dat de officiële propaganda naar Moskou verwees als "een haven aan de vijf zeeën".
Er zijn riviercruiseschepen die aanleggen aan de Noordelijke Rivierterminal (Rechnoy Vokzal), let wel dat de afstand naar het stadscentrum nog aanzienlijk is.
Rondreizen
bewerkenMetro
bewerkenDe metro van Moskou is een van de meest efficiënte systemen van openbaar vervoer in de wereld. Elke dag vervoert ze zo'n 9 miljoen mensen. De oudste metrostations zijn stuk voor stuk architecturale meesterwerken, afgewerkt met marmer en mozaïeken en verlicht met kroonluchters. In vergelijking met andere steden liggen de stations relatief ver uit elkaar en kan het zijn dat je nog een heel eind moet wandelen tot je bestemming, maar met ander vervoer raak je daar meestal niet sneller.
Een rit met de metro kost 28 roebel (mei 2011). Je kan biljetten kopen voor 1, 2, 5, 10, 20 of meer ritten in elk metrostation, schuif aan bij de "KASSA" (касса). De metrokaarten zijn enkel geldig op de metro, niet voor andere vormen van openbaar vervoer.
Plattegronden van de metro hangen overal en zijn gemakkelijk te vinden. Het is echter aan te raden om het cyrillische alfabet te leren, al was het maar om gemakkelijk te kunnen lezen in welke richting je aan het reizen bent en om de signalisatie in met elkaar verbonden metrostations te volgen.
Om Moskou te doorkruisen is de metro zonder twijfel het enige betrouwbare en bovendien een enorm snel vervoermiddel. In de spitsuren is er op elke lijn in elke richting een trein om de minuut of om de 2 minuten, in de daluren kan het zijn dat de treinen 4 minuten van elkaar rijden. In de praktijk hoef je nooit te wachten op een trein in eender welke richting, in eender welk metrostation. De metrostations sluiten om 1.00 's nachts, treinen die dan nog rijden maken wel hun route af.
Ondanks het continue af- en aanrijden van treinen, kunnen de treinen in de spitsuren overvol zijn. Beweeg jezelf op tijd naar de deuren als je er binnenkort uit moet. Als je de weg eerst nog moet zoeken, beweeg je dan eerst naar het midden en zoek daarna een rustiger plek op aan de kant waar je je kan oriënteren zonder in de weg te staan.
Moskovieten zijn terecht trots op hun metrostations en houden ze proper, gooi er niets op de grond en steek er zeker geen sigaret op, je kan in de problemen komen. Op de roltrappen blijf je rechts staan als je stilstaat, zodat aan de linkerkant de gehaasten kunnen passeren.
Tram/Bus/Trolleybus
bewerkenTramlijnen, buslijnen en trolleybuslijnen doorkruisen de stad, maar zitten maar al te vaak vast in het verkeer. Het gebeurt bovendien regelmatig dat ze betrokken raken in ongevallen, waardoor het verkeer op de volledige lijn in één richting sterk verstoord wordt. Ze zijn vooral handig om te nemen voor relatief korte afstanden over grote wegen waar goede doorstroming is. In het stadscentrum ben je echter vaak even snel te voet. De meeste lijnen passeren een of meerdere metrostations, en haltes zijn er om de 150 tot 200 meter.
Tickets voor tram, bus en trolley koop je op de bus bij de bestuurder zelf. Ze kosten evenveel als een metroticket. Metrokaarten zijn echter onbruikbaar op tram, bus en trolleybus. Na het aankopen moet je je biljet ontwaarden en kan je door de metalen rolbarrière heen.
Marsjroetka
bewerkenWie door de stad wil als een echte Moskoviet en een mondje Russisch spreekt, kan trachten een marsjroetka te nemen. Dit zijn de gele of witte minibusjes die aan vele metrostations passagiers oppikken om daarna verder te rijden in een vaste richting. Er staat in grote nummers een lijnnummer op, en meestal ook de stations en straten die ze passeren. Als dat niet zo is, kan je aan een wachtende bestuurder in het Russische vragen waar ze heen gaan.
Marsjroetka's kan je nog het best zien als een soort onofficiële vorm van openbaar vervoer, als een soort van openbare taxi. Er is geen vast netwerk en chauffeurs rijden vaak een route in eigen beheer. Ze vertrekken pas wanneer er genoeg volk is opgestapt om het rendabel te maken. Het zijn in essentie grote auto's en ze zijn dus sneller dan bus en tram, maar ze mengen zich vaak ook op een gevaarlijke manier in het verkeer.
Als je je ervan vergewist hebt, dat een marsjroetka passeert daar waar je wil, kan je opstappen en zoek je eerst je plaats. Zodra je zit, vraag je hoeveel het kost en geef je het nodige bedrag door naar voor, via de andere passagiers. Alle passagiers zullen hier eerlijk mee omspringen. Het wisselgeld krijg je via de omgekeerde weg weer terug. Zodra je de halte nadert waar je afgezet wilt worden, roep je naar de chauffeur dat hij aan de volgende halte ("Astanovka") moet stoppen. Hij zal dan stoppen.
Het is duidelijk dat een basiskennis Russisch, om de weg te vragen of een biljet te kopen, haast onontbeerlijk is om van deze vorm van transport gebruik te maken. Russisch is echter alomtegenwoordig in de ex-USSR en kan ook in andere steden en landen erg van pas komen.
Bekijken
bewerken- Het Bolsjojtheater - Hier kan je opera- en balletopvoeringen meemaken. Het was gebouwd in 1780, maar het brandde af in 1805. In 1825 kwam er een nieuw gebouw naar ontwerp van Joseph Bové, maar dat brandde in 1953 opnieuw af. In 1856 werd er een theater herbouwd naar ontwerp van Albert Cavos. Er zijn 2500 plaatsen en nog 120 loges aanwezig. Het gebouw is versierd door verschillende beeldhouwwerken van Potjr Clodt von Jürgensburg.
- Mausoleum van Lenin - klein, vierkant gebouw op het Rode Plein, waar Lenins lichaam ligt opgebaard. Men kan het mausoleum bezoeken op dinsdag, woensdag, donderdag en zaterdag van 10.00 tot 13.00 uur. Zorg dat je op tijd in de rij staat. Om 13.00, vaak al eerder, wordt het mausoleum gesloten, ongeacht hoe lang de rij is op dat moment.
- G.U.M. - mooi, oud warenhuis aan het Rode Plein waar dure merken als Gucci en Armani verkocht worden zijn.
- Kremlin - het geografische en historische centrum van Moskou. Toeristen hebben geen toegang tot de regeringsgebouwen, wel tot de religieuze gebouwen. Zeker de moeite waard.
- Basilius-kathedraal - Markant bouwwerk op het Rode Plein, bestaand uit acht kerken rond een grotere kerk. De felgekleurde kerken zijn wereldberoemd. De kerk is ook van binnen te bezichtigen en zeer de moeite waard. Binnen zijn vele iconen te bewonderen en als je geluk hebt, maak je ook nog een uitvoering van een zangkoor mee.
Doen
bewerkenKopen
bewerkenUlitsa Arbat
bewerkenIn de directe omgeving van het Kremlin vind je o.a de Ulitsa Arbat, een gezellige winkelstraat die ook autovrij is. Naast de vele souvenierwinkels vind je ook vele terrassen en restaurants plus het Hardrockcafe, naast de winkels zie je daar verder ook veel straatverkoop en straatmuzikanten.
Noviy Arbat
bewerkenNaast de Ulitsa Arbat heb je ook de Noviy (nieuwe) Arbat waar over het algemeen de wat luxere winkels zitten, dit is een brede straat met 2 x 6 rijstroken en een breed voetpad. Oversteken hier via tunnels onder de weg door, over de weg is niet te doen, tenzij je levensmoe bent. Op de New Arbat vind je ook elektronicawinkels voor bijvoorbeeld een nieuwe flashcard of als je om een adapter verlegen zit, verder luxe supermarkten die vooral duur zijn.
Voor drank, groente en andere etenswaar kan je terecht bij de vele kiosken, die je vooral vindt langs de weg of in de parken. Bij metrostation Arbatskaya (Арбатская) vind je ook een kleine markt.
Geld wisselen kun je op een van de Arbats om de 50 meter. Kleine wisselkantoortjes herken je aan de displays aan de gevel waar de koers op te zien is.
Eten
bewerkenUitgaan
bewerkenOvernachten
bewerkenBudget
bewerkenGoedkoop overnachten kun je in een aantal hostels in de directe omgeving van het Kremlin, hier kun je voor pakweg 10 à 20 euro/nacht terecht.
- HM Hostel: gelegen vlak bij de Oel Arbat
- New Arbat Hostel: ligt aan de New Arbat, maar de ingang is aan parallelweg gesitueerd
- Red Square Hostel: het spreekt voor zich
Hostels zijn vaak gesitueerd in een ruim appartement of een kantoorgebouw. Ze hebben vaak een keuken waar je zelf je eten kan bereiden en er is een mogelijkheid om kleding te wassen.
Gemiddeld
bewerkenDuur
bewerkenMoskou behoort inmiddels tot een van de duurste steden ter wereld wat betreft het huren of kopen van een huis en tevens om er te overnachten. Overnachten in een hotel in Moskou is duur. Er moet al snel gerekend worden op 60 Euro per nacht voor een twee- of driesterrenhotel en de prijzen lopen snel op. Ook kunnen er per nacht appartementen worden gehuurd. Ver van het centrum kan dat vanaf 1500 roebels. In het centrum zelf of dicht bij een metro loopt de prijs snel op.
Overigens is het altijd handig te kijken of er een metrostation in de buurt is. Reizen per metro is weer goedkoop. Je kunt van noord- naar zuid-Moskou (50 km) op 1 ticket. Een kaart met 10 tickets kost ca. 260 Roebel.
Veiligheid
bewerkenMoskou telt ongeveer 14 miljoen inwoners, en heeft te kampen met alle problemen van dien. Wie de nodige normale voorzorgen neemt, kan zonder problemen veilig door de stad heen komen. Laat al wat waardevol is, niet in het zicht liggen en zorg dat het moeilijk bereikbaar is voor gauwdieven die in de metro en aan toeristische trekpleisters actief kunnen zijn.
Je doet er ook best aan, op voorhand je reisroute te plannen en die zonder aarzelen uit te voeren. Zo kan je je vlotjes mengen met de lokale bevolking en val je niet teveel uit de toon als toerist. Het kan voorkomen dat mensen je spontaan aanbieden om je ergens rond te leiden. In het merendeel van de gevallen verwachten zij daar natuurlijk geld voor. Dit is vaak goed bedoeld, maar zeker niet altijd. Laat je zeker niet alleen naar een afgelegen straat of binnenplaats lokken.
Drankmisbruik komt veel voor in Rusland en vooral tijdens de weekends in de avond zijn dronken Russen een normaal zicht op straat en in de metro. Negeer ze en loop gewoon door. Treed zeker niet in discussie en blijf zo ver mogelijk weg van alles wat lijkt op (het begin van) een vechtpartij. Aan elke bar, uitgaansgelegenheid, hotel, ..., is beveiliging aanwezig die met harde hand zal optreden om de situatie te corrigeren indien nodig.
Contact
bewerkenRondom
bewerkenZie ook
bewerkenEr is ook een Russische taalgids (nog in aanbouw).
Hoofdsteden in Europa |
---|
Amsterdam · Andorra la Vella · Athene · Belgrado · Berlijn · Bern · Boedapest · Boekarest · Bratislava · Brussel · Chisinau · Dublin · Helsinki · Kiev · Kopenhagen · Ljubljana · Londen · Lissabon · Luxemburg · Madrid · Minsk · Monaco · Moskou · Nicosia · Oslo · Parijs · Podgorica · Praag · Reykjavik · Riga · Rome · San Marino · Sarajevo · Skopje · Sofia · Stockholm · Tallinn · Tirana · Valletta · Vaticaanstad · Vaduz · Vilnius · Warschau · Wenen · Zagreb |