Wikipedia:Misbruikfilter
Op de Nederlandstalige Wikipedia is een misbruikfilter actief. Het misbruikfilter controleert bewerkingen aan de hand van een aantal filters en geeft zo nodig waarschuwingen af, of voorkomt dat bewerkingen worden toegepast op Wikipedia.
Hierboven staat een overzicht van alle pagina's met betrekking tot het misbruikfilter.
Algemeen
bewerkenHet Misbruikfilter (MF) is een uitbreiding van de software die Wikipedia gebruikt, waarmee automatisch kan ingegrepen worden bij bewerkingen die aan bepaalde voorwaarden voldoen.
Het Misbruikfilter geeft de mogelijkheid om bewerkingen te controleren voordat ze op Wikipedia worden opgeslagen. In uitzonderlijke gevallen kunnen bewerkingen worden geweigerd (met een vermelding van reden) of kan de gebruiker worden verzocht te bevestigen dat hij de betreffende bewerking wil opslaan.
De meeste filters zijn zichtbaar voor automatisch bevestigde gebruikers. Filters die beveiligde variabelen gebruiken, zijn alleen zichtbaar voor gebruikers met het abusefilter-access-protected-vars
-recht (momenteel alleen moderatoren). Op basis van consensus zijn enkele onderdelen van de uitbreiding al dan niet ingeschakeld. Deze consensus is hier en hier te vinden.
Op de Nederlandstalige Wikipedia zijn globale misbruikfilters actief, na een succesvolle RfC op metawiki. Een overzicht van alle globale filters is te vinden op deze pagina.
Proces
bewerkenEen overzicht van alle filters kan worden gevonden op deze pagina. Het toevoegen en verwijderen van filters gebeurt door gebruikers die speciaal hiervoor rechten hebben gekregen, de zogenaamde misbruikfilterredacteuren. Gebruikers die deze rechten willen hebben kunnen deze verzoeken op de verzoekpagina bewerkrechten.
Alle gebruikers kunnen voorstellen tot nieuwe filters - en aanpassing aan bestaande - doen op een speciaal daarvoor ingerichte verzoekpagina. Hierop kunnen andere gebruikers reageren. Bij geen bezwaar kunnen deze vervolgens door een misbruikfilterredacteur worden geïmplementeerd.
Alle geïmplementeerde filters worden eerst één week in log-only modus geplaatst. Hierbij registreert het filter alleen maar bewerkingen, maar het onderneemt geen actie. Dit wordt gedaan om te voorkomen dat filters te veel vals positieven geven bij een te snelle invoering van het filter.
Uitgebreidere uitleg
bewerkenOnderstaande is gebaseerd op de instellingen die de Nederlandstalige Wikipedia gebruikt.
Waarop kunnen bewerkingen gecontroleerd worden?
bewerkenEr kunnen filters worden ingesteld op onderstaande eigenschappen van bewerkingen. Deze eigenschappen kunnen vervolgens vergeleken worden door het gebruik van reguliere expressies, vergelijking van lengte, rekenkundige operatoren (groter dan, gelijk aan, kleiner dan) en andere toetsingen. Deze lijst is niet compleet, er worden regelmatig toevoegingen gedaan aan de functionaliteit
Eigenschappen van de gebruiker
bewerken- Aantal bewerkingen
- Aantal verstreken seconden sinds registratie gebruiker
- Groepen waarvan deze deel uitmaakt (autoconfirmed, bot, moderator, bureaucraat)
- Of het e-mailadres bevestigd is
Eigenschappen van een bewerking
bewerken- Aantal toegevoegde/verwijderde regels in een bewerking
- Aantal toegevoegde/verwijderde bytes/tekens in een bewerking
- Nieuwe en oude paginagrootte
- Nieuwe en oude pagina-inhoud
- Inhoud van de wijziging
- Aantallen (en inhoud) van de externe links in de nieuwe en oude versie
- Beveiligde status van een pagina
- Naamruimte van de bewerking
- Laatste tien bijdragen van de betreffende pagina
- Bewerkingssamenvatting
- Soort bewerking
- Bewerking
- Verplaatsing
- Nieuwe en oude paginatitel
- Registratie
- Gebruikersnaam
Voorkomendheid
bewerken- Het kan verplicht worden bij bepaalde filters dat bewerkingen binnen een bepaalde tijd herhaald moeten voorkomen, voordat het filter actie onderneemt.
Wat kan er gedaan worden aan deze bewerkingen?
bewerkenAan bewerkingen die voldoen aan de voorwaarden van een bepaald filter kunnen de volgende maatregelen genomen worden:
- Loggen
- álle geregistreerde bewerkingen van die gebruiker worden bijgehouden in een logboek.
- Waarschuwen
- Een gebruiker krijgt een waarschuwing te zien en krijgt het advies zijn bewerking aan te passen. De gebruiker kan er vervolgens toch voor kiezen de bewerking onaangepast op te slaan.
- Verhinderen
- De bewerking wordt geweigerd en kan niet worden opgeslagen.
- Labelen
- De bewerking krijg een label die zichtbaar is in lijsten als de Recente wijzigingen, gebruikersbijdragen en geschiedenis van het artikel.
- Automatisch promoveren blokkeren
- De gebruiker verliest de autoconfirmed status voor een periode van 5 dagen.
Hierdoor kan de gebruiker:- geen bewerkingen als gemarkeerd afvinken
- geen pagina's hernoemen (titel wijzigen)
- geen semibeveiligde pagina's bewerken
Misbruikfilterredacteuren
bewerkenZie Speciaal:Gebruikerslijst/abusefilter voor een lijst van gebruikers momenteel in deze gebruikersgroep.