Taroesa
Taroesa (Russisch: Тару́са) is een kleine provinciestad in Rusland. Het behoort tot de gelijknamige rajon, dat weer behoort tot de oblast Kaloega (qua politieke en administratieve autonomie enigszins vergelijkbaar met een provincie). Taroesa ligt aan de monding van de rivier de Taroesa in de bredere Oka en ongeveer 70 kilometer van de gebiedshoofdstad Kaluga. Het heeft ongeveer 10.000 inwoners.
Taroesa lijkt op het Duitse Weimar, zowel in de zin dat buitenproportioneel veel (gezien de grootte van het plaatsje) mensen met grote, soms wereldwijde, culturele inbreng er verblijf hielden als door de afstand tot Moskou, wanneer men daar ongewenst was kon men toch in de buurt blijven. Het stadje is gelegen op de hoge oever van de Oka en daardoor landschappelijk gunstig gelegen. De afstand van iets meer dan 100 kilometer van Moskou maakte het voor met name veroordeelde dissidenten tot een legale mogelijkheid niet te ver van Moskou te verblijven.
In 1246 werd Taroesa voor het eerst vermeld. In de 14e eeuw behoorde het tot het grootvorstendom Moskou. Het werd enkele malen door Krim-Tataren aangevallen. Tijdens de Napoleontische oorlog speelde het een rol in de bevoorrading van de Russische troepen. Op 27 december 1917 werd in Taroesa de Sovjet-autoriteit gevestigd. In de Tweede Wereldoorlog werd Taroesa tussen 24 oktober en 19 december 1941 door Duitse troepen bezet. Daarna wist het Rode Leger, ondanks de hoge Oka-oever, de stad weer te heroveren.
Bekende inwoners
bewerkenVeel Russische beroemdheden woonden hier, om een van bovengenoemde redenen. Enkele waren:
- Marina Tsvetajeva (Russische dichter en schrijver)
- Konstantin Paustovski (Russisch schrijver)
- Andrej Tarkovski (Russisch regisseur)
- Maxim Osipov (Russisch cardioloog en schrijver)
Bezienswaardigheden
bewerkenBezienswaardig zijn onder andere:
- De Wederopstandingskerk (17e eeuw)
- De Peter en Pauluskerk (18e eeuw)
- De schilderijengalerij
- Het museum
- Gedenksteen op plaats waar Marina Tsvetajeva aangaf graag begraven te willen worden
- Graf van Konstatin Paustovski (op de stadsbegraafplaats)
- Dit artikel of een eerdere versie ervan is een (gedeeltelijke) vertaling van het artikel Tarussa op de Duitstalige Wikipedia, dat onder de licentie Creative Commons Naamsvermelding/Gelijk delen valt. Zie de bewerkingsgeschiedenis aldaar.