Strogele stropharia

soort uit het geslacht Stropharia

De strogele stropharia (Protostropharia luteonitens) is een schimmel die behoort tot de familie Strophariaceae. De coprofiele saprotroof leeft op uitwerpselen van gewervelde dieren. Hij komt voor op kale grond en in strooisel, vaak op stikstofrijke plaatsen, op zand en op klei.[2]

Strogele stropharia
Taxonomische indeling
Rijk:Fungi (Schimmels)
Stam:Basidiomycota (Steeltjeszwam)
Klasse:Agaricomycetes
Onderklasse:Agaricomycetidae
Orde:Agaricales (Plaatjeszwam)
Familie:Strophariaceae
Geslacht:Protostropharia
Soort
Protostropharia luteonitens
(Fr.) Redhead (2014 [1])
Synoniemen

Psilocybe luteonitens
Stropharia luteonitens

Portaal  Portaalicoon   Biologie
Schimmels

Kenmerken

bewerken

Uiterlijke kenmerken

bewerken
Hoed

De hoed heeft een diameter van 1 tot 4 cm. De vorm is conisch/klokvormig met een duidelijke umbo en wordt uiteindelijk uitspreidend tot bijna vlak. De kleur is geelachtig tot licht okerbruin naar het centrum toe.

Lamellen

De lamellen zijn adnate of subdecurrent aangehecht. De kleur is wittig en later paarsachtig bruin.

Steel

De steel heeft een lengte van 35 tot 70 mm en een dikte van 2 tot 4 mm. De vorm is gelijk en slank. de kleur is bleek tot gelig, lichter dan de hoed. Het oppervlak is gepoederd boven het ringvormige zone en aanvankelijk bedekt met fijne fibrillen eronder, maar vaak glad naarmate het ouder wordt. Er is een gedeeltelijke sluier dun vliezig, vlokvormig, waardoor een onduidelijk verdwijnende ringvormige zone van fibrillen overblijft of helemaal niets.

Microscopische kenmerken

bewerken

De basidia zijn 2-sporig. De sporen zijn paarsachtig bruin, subellipsoïde tot ellipsoïde en meten 15-19 (22) × 10-11 µm. Pleurocystidia zijn niet aanwezig. Cheilocystidia zijn cilindrisch tot sublageniform met een buigzame, langwerpige top en meten 25-45 bij 3-7 µm.

Verspreiding

bewerken

De strogele stropharia komt met name voor in Noord-Amerika en Europa. Er zijn ook enkele waarnemingen bekend uit Australië en Azië.[3] In Nederland komt hij vrij zeldzaam voor. Hij staat op de rode lijst in de categorie 'bedreigd'.[2]