Cassetterecorder: verschil tussen versies

Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Geen bewerkingssamenvatting
Toevoeging eerste Cassetterecorder N2205 made in Holland
Labels: Visuele tekstverwerker Bewerking via mobiel Bewerking via mobiele website
Regel 3:
De '''cassetterecorder''' is een [[geluidsrecorder]] die gebruikmaakt van een [[muziekcassette]] om [[Opname (signaal)|geluidsopname]]s te maken en af te spelen. Het was een gebruiksvriendelijker en compacter alternatief voor de grotere [[bandrecorder]]. Net als de bandrecorder gebruikte de cassetterecorder magnetische band als [[gegevensdrager]], alleen zat deze band bij de muziekcassette samen met de spoelen in een plastic houder, wat gebruik en vervoer gemakkelijker maakte. Dit bracht het opnemen en weergeven van geluid naar de grote massa. Voor de komst van de [[cd-r]] was het cassettebandje het meest gebruikte medium om thuis muziek mee op te nemen.
 
De N2205 was de eerste Cassetterecorder die kon opnemen en afspelen. Hij was ook portable (op batterijen en op het lichtnet) Deze werd gemaakt in Nederland. Dit apparaat werd beroemd omdat Philips ervoor had gezorgd dat de N2205 werd gebruikt in een James Bond film.
In de jaren 1960 bedacht en ontwikkelde [[Koninklijke Philips|Philips]] de cassetteband en -recorder in zijn [[Philips (Hasselt)|vestiging in Hasselt]]. De cassettespeler kon alleen weergeven en was tot in de jaren 1990 het primaire afspeelapparaat in auto's. Het [[cassettedeck]] kon ook opnemen. De cassetterecorder had daarbovenop voor het weergeven een eigen [[versterker (elektronica)|versterker]] en eigen [[luidspreker]]s en vaak voor het opnemen eigen [[microfoon]]s. De radiocassetterecorder had een ingebouwde radio, waarvan deze direct opnames kon maken, zonder microfoon of aansluitsnoer. Eerst werkten cassetterecorders alleen in [[Mono (geluid)|mono]], later werd [[Stereo (geluid)|stereo]] de standaard. Veel cassetterecorders werkten ook op [[Batterij (elektrisch)|batterijen]], waardoor buiten en onderweg naar muziek luisteren bereikbaar werd voor velen. Tijdens de jaren zeventig kwamen er steeds grotere en krachtigere cassetterecorders op de markt, wat eindigde bij de [[gettoblaster]].
 
De cassetterecorder had grote invloed op de [[muziekindustrie]]. Zo konden muzikanten sneller en eenvoudiger een [[Demo (muziek)|demo]] maken. En zo werd de gettoblaster onmisbaar bij [[breakdance]].
 
==Werking==