Leo van Egeraat

presentator (1923-1991)

Leonardus Sebastianus van Egeraat (Langeweg, 14 december 1923 - Ulvenhout, 30 juli 1991) was een Nederlands publicist en toeristisch radio- en televisiepresentator.

Leo van Egeraat
Uitreiking ANWB-prijzen voor letteren, journalistiek en televisie met op rechts Van Egeraat samen met illustratrice Jenny Dalenoord en schrijfster An Rutgers van der Loeff-Basenau in 1961.
Uitreiking ANWB-prijzen voor letteren, journalistiek en televisie met op rechts Van Egeraat samen met illustratrice Jenny Dalenoord en schrijfster An Rutgers van der Loeff-Basenau in 1961.
Volledige naam Leonardus Sebastianus van Egeraat
Geboren 14 december 1923
Overleden 30 juli 1991
Land Vlag van Nederland Nederland
Beroep Presentator
Programmamaker
Schrijver
Jaren actief 1958-1990
Bekend van Op reis met dr. L. van Egeraat, Kent gij het land?
Op reis
Met de plaat op reis
Portaal  Portaalicoon   Media

Hij studeerde economie aan de Katholieke Economische Hogeschool te Tilburg en promoveerde in 1951 aan de Nederlandsche Economische Hoogeschool te Rotterdam op een proefschrift over Engeland, de Labour Party en Europa. Hij was in die tijd ook gemeenteraadslid in Breda (Katholieke Volks Partij). Begin jaren 50 was hij werkzaam voor Unesco in Italië. Hij verdiepte zich in dat land en maakte na terugkeer in Nederland naam als Italië-specialist. In 1954 verscheen zijn eerste reisgids over Italië, gevolgd door veel andere boeken over dat land. Later publiceerde hij circa zestig reisgidsen over andere landen die gretig aftrek vonden bij Nederlanders die zich toenemend begonnen te oriënteren op vakantiereizen in het buitenland.

Vanaf 1958 maakt Van Egeraat voor de VARA toeristische radio- en later televisieprogramma's, onder de titel Op reis met dr. L. van Egeraat en Kent gij uw land...?. Hij kreeg door zijn boeiende verteltrant in de jaren 50 en 60 landelijke bekendheid.

Van Egeraat was in 1964 betrokken bij de oprichting van het Nederlands Wetenschappelijk Instituut voor Toerisme in Breda, waarvan hij ook de eerste directeur was. Na een conflict stichtte hij in 1967 zijn eigen particuliere School voor Toeristische Vorming, waaraan hij tot 1986 verbonden bleef. Die instelling werd in die tijd wat autoritair aangestuurd. De opleiding was praktijkgericht, waardoor afgestudeerden gemakkelijk een baan konden vinden. Na zijn terugtreden werd de instelling omgedoopt tot Nederlands Opleidingscentrum voor Toeristisch Kader (NOTKa). Over Noord-Brabant schreef hij Zeg maar dag tegen Brabant. Hij was ook enigszins bekend in België; hij haalde in een voorwoord ooit de woorden aan "Vlaanderen, dag en nacht denk ik aan u". Vlak voor zijn dood werd De Vlaamse kust uitgegeven (Davidfonds, Leuven).

Hij was zoon van Maria Elisabeth van Gils en onderwijzer/schoolhoofd Adrianus Josephus van Egeraat. In 1947 trouwde hij met Jacoba Johanna Maria (Jacq) Poncin. Het paar had een dochter. Van Egeraat werd 67 jaar. Hij werd gecremeerd in het crematorium van Begraafplaats Zuylen aan de Tuinzigtlaan in Breda.