Golf van Akaba

onderdeel van de Rode Zee

De Golf van Akaba, ook wel Golf van Aqaba (Arabisch: خليج العقبة, Hebreeuws: מפרץ אילת, Mifratz Elat, Golf van Eilat) is een zeearm van de Rode Zee. De Golf van Akaba ligt tussen het Sinaï schiereiland in het westen en het Arabisch schiereiland in het oosten. Aan de Golf liggen, met de klok mee, de landen Egypte, Israël, Jordanië en Saoedi-Arabië. In de Golf van Akaba liggen enkele eilanden, waaronder in het noorden het Koraaleiland en in het zuiden het eiland Tiran.

Golf van Akaba
Golf van Akaba
Locatie Tussen Sinaï en Arabisch schiereiland
Zee Rode Zee
Diepte (max.) 1850 m
Max. breedte 24 km
Lengte 160 km
Foto's
Golf van Akaba
Golf van Akaba
Portaal  Portaalicoon   Geografie

De Golf van Akaba is genoemd naar de Jordaanse havenstad/resort Akaba aan het noordoosten van de Golf. Dit is de grootste stad aan de Golf van Akaba, met een inwonersaantal van 108.000 (2009), gevolgd door Eilat met 48.000 inwoners (2009).

Geologisch is de Golf van Akaba een gedeelte van de Dode Zeebreuk, een lekkende transformbreuk die via de Arava, Dode Zee, Jordaanvallei, de Libanese Bekavallei tot aan Turkije loopt. Deze breuk wordt abusievelijk ook wel de Syrisch-Afrikaanse-breuk genoemd.

Geschiedenis

bewerken

De Straat van Tiran scheidt het Arabisch schiereiland en de Sinaï, en is de verbinding van de Rode Zee met de Golf van Akaba. In 1956 opperde de Israëlische premier Ben-Gurion tijdens de Suezcrisis bij een ontmoeting met zijn Britse en Franse bondgenoten in Sèvres het plan om de Straat van Tiran en de Baai van Eilat geheel onder Israëlisch bestuur te brengen. Het maakte deel uit van een omvattender plan voor annexaties waar niet werd op ingegaan.

De afsluiting van deze zeeroute door de Egyptenaren, en daarmee het blokkeren van de Israëlische havenstad Eilat, was in 1967 aanleiding voor het uitbreken van de Zesdaagse Oorlog.[1]

Toerisme

bewerken

Behalve Akaba (Jordanië) en Eilat (Israël) zijn aan de langgerekte Egyptische kust meerdere toeristenplaatsen, waaronder Taba, Taba Heights, Dahab en Sharm el-Sheikh. De Golf van Akaba is een populaire duikbestemming. Alleen al in Eilat worden jaarlijks zo'n 250.000 duiken gemaakt. Duiken zorgt voor zo'n 10% van alle inkomsten voortkomend uit toerisme rondom de Golf van Akaba.

Onderwaterwereld

bewerken

De Golf van Akaba is, net als de rest van de Rode Zee, beroemd om haar rijke onderwaterwereld: koralen, vissen en zeereptielen. Er wordt dan ook veel gedoken en gesnorkeld. Bovendien is de watertemperatuur zodanig dat men er het hele jaar kan zwemmen. Een gemiddelde watertemperatuur van 23° Celsius, milde stroming en het ontbreken van stormachtig weer vormen de ideale omstandigheden voor koraal om te groeien. De riffen bevatten meer dan 230 soorten koraal. Hoge en lage delen wisselen elkaar af. Ruim duizend soorten vis, schaal- en schelpdieren en zoogdieren verlevendigen het hele jaar door de kleurige riffen. De populatie wisselt per seizoen. In juni/juli zijn er bijvoorbeeld de walvishaaien, in februari de manta's. Ook schildpadden en dolfijnen behoren tot de vele bezoekers.

Plaatsen aan de Golf van Akaba

bewerken

De volgende plaatsen liggen aan de Golf van Akaba:

Fotogalerij

bewerken
Zie de categorie Gulf of Aqaba van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.