Gerard Spong

Nederlands advocaat

Gerard Spong (Paramaribo, 9 juni 1946) is een Nederlandse advocaat. Hij is gespecialiseerd in het strafrecht en is verbonden aan het kantoor Spong Advocaten, gevestigd aan de Keizersgracht in Amsterdam. Spong behandelt zelf strafzaken en is gespecialiseerd in cassatiezaken. Daarnaast treedt hij op in medische tuchtzaken en Antilliaanse strafzaken.

Gerard Spong
Gerard Spong in 2015
Gerard Spong in 2015
Algemene informatie
Geboren 9 juni 1946
Paramaribo
Nationaliteit(en) Nederlands
Beroep(en) Advocaat
Portaal  Portaalicoon   Mens & maatschappij
Gerard Spong in 1977
Gerard Spong tijdens een toespraak bij de Nederlandse Orde van Advocaten in 2013

Levensloop

bewerken

Spong groeide op in Suriname en verhuisde in 1962 naar Oegstgeest in Nederland. Vanaf 1967 studeerde hij in Amsterdam. Aanvankelijk politicologie en later rechten. In 1973, na zijn afstuderen, keerde hij terug naar Paramaribo waar hij werd beëdigd als advocaat. In 1976 vestigde hij zich opnieuw in Amsterdam. Met Mischa Wladimiroff startte hij het advocatenkantoor Wladimiroff & Spong Advocaten. Ondertussen specialiseerde hij zich in het strafrecht.

In 1978 viel hij voor het eerst op. Spong verdedigde Knut Folkerts, Christof Wackernagel en Gert Schneider, drie leden van de Rote Armee Fraktion, die in 1977 in Nederland waren gearresteerd en in Maastricht gevangen zaten. De drie gingen in beroep tegen een uitleveringsverzoek van West-Duitsland en wilden als politiek vluchteling worden beschouwd. Uiteindelijk werden ze in oktober 1978 naar Duitsland overgebracht.

Spong behandelde diverse geruchtmakende zaken, waarbij hij media-aandacht niet schuwde. Hij verdedigde in 1982 de verdachte van een moord op een zevenjarige scholiere, en pleitte in 1984 voor gratie voor de ernstig zieke meesterkraker Aage Meinesz. In 1985 stond hij een Haagse huisarts bij die beschuldigd werd van moord op vier bejaarden in het bejaardencentrum De Terp. De man vond dat hij euthanasie had uitgevoerd. Na een eis van acht jaar cel werd hij in 1985 tot een jaar gevangenisstraf veroordeeld. In 1986 werd hij in hoger beroep vrijgesproken, omdat het schriftelijk bewijsmateriaal niet rechtmatig zou zijn verkregen.

In 1996 verdedigde Spong drugshandelaar Koos Reuvers in de zogenaamde Octopuszaak. Hij stond voetballer Patrick Kluivert bij toen deze werd beschuldigd van verkrachting, en was de advocaat van een man uit Diemen die zijn zoon vermoord had en twee andere kinderen ernstig verwond. In 1998 was hij de advocaat van een voormalige rechercheur van de Criminele Inlichtingendienst die meineed zou hebben gepleegd ten overstaan van de parlementaire enquêtecommissie opsporingsmethoden. Later verdedigde hij onder meer verdachte Cees Borsboom in de zaak van de Schiedammer parkmoord en Julien Constancia, die veroordeeld werd wegens de moord op Jesse Dingemans.

In 2000 startte Spong samen met Oscar Hammerstein het advocatenkantoor Spong Advocaten. Hammerstein was een aantal jaren eerder verdedigd door Spong, toen hij werd verdacht van betrokkenheid bij de criminele organisatie van Verhoek en het witwassen van drugsgelden. Het duo probeerde betrokkenen rond de mislukte beursgang van World Online aan te pakken en deed een week na de moord op Pim Fortuyn aangifte tegen Thom de Graaf, Bas Eenhoorn, Rob Oudkerk, Marcel van Dam, Matty Verkamman en de redactie van NRC Handelsblad wegens aanzetten tot haat jegens Fortuyn. Spong en Hammerstein werden in deze zaak niet-ontvankelijk verklaard, omdat zij geen "rechtstreeks belanghebbenden" waren.

In januari 2008 stelde Spong in het programma NOVA College Tour naar aanleiding van een vraag van een student voor om aangifte te doen tegen "haatzaaiende" uitspraken van politicus Wilders. De medewerking van Spong vloeide volgens eigen zeggen vooral voort uit de uitspraak van Wilders dat de helft van wat in de koran staat, fascistisch is.[1] Nadat het Openbaar Ministerie besloot Wilders niet te vervolgen, spande Spong een artikel 12 Sv-procedure aan bij het Amsterdams gerechtshof. Het hof dwong het OM alsnog tot vervolging over te gaan.[2] Naar aanleiding van de zaak werd Spong in verschillende mails met de dood bedreigd. Hij kreeg vervolgens politiebeveiliging.

In het voorjaar van 2009 was Spong advocaat in het zesdelige AVRO-programma Advocaat van de duivel. In dit programma verdedigde Spong Osama bin Laden. Bin Ladens rol in 9/11 zou een product van westerse propaganda zijn, volgens Spong, die verder betoogde: "Al-Qaida bestaat gewoon niet. Al-Qaida is bedacht om zo Osama bin Laden te kunnen beschuldigen van leiding geven aan een wereldwijde criminele organisatie. Al-Qaida is een spookbeeld."[3]

Spong en Suriname

bewerken

Spong heeft een bijzondere relatie met Suriname. Hij startte er zijn carrière als advocaat. In 1980 verdedigde hij in Paramaribo een aantal tegenstanders van toenmalig dictator, Desi Bouterse, die voor de krijgsraad moesten verschijnen. Spong werd op een avond plotseling door de militairen van Bouterse in zijn kamer in Hotel Torarica gearresteerd en overgebracht naar Fort Zeelandia, het hoofdkantoor van Bouterse. Spong werd hier ondervraagd door Bouterse en Roy Horb en na elf uur weer vrijgelaten. Hierna moest hij Suriname halsoverkop verlaten [4].

Vanaf 2000 adviseerde hij pro Deo de Surinaamse justitie bij het onderzoek naar de Decembermoorden in 1982.[5] Spong was bevriend met Kenneth Gonçalves, John Baboeram, Eddy Hoost en Harold Riedewald, advocaten die slachtoffer werden in deze zaak. In april 2006 werd hij benoemd tot adviseur van het Surinaams Openbaar Ministerie voor het Decembermoorden strafproces. In de media uitte hij diverse keren de beschuldiging dat Bouterse direct betrokken was bij de Decembermoorden en dat Bouterse zich bezighield met drugshandel. In november 2007 werd hij door Chan Santokhi, de toenmalige Surinaamse minister van Justitie, gemaand deze uitlatingen enkel op persoonlijke titel te doen en niet als adviseur van het Surinaams Openbaar Ministerie. Spong legde daarop het adviseurschap neer.

Spong heeft herhaaldelijk gezegd iedereen te willen verdedigen, behalve Desi Bouterse.

Persoonlijk

bewerken

Spong is een neef van Pim de la Parra en heeft evenals De la Parra een Surinaams Joods-sefardische achtergrond. In het programma Verborgen verleden bleek dat hij een afstammeling is van Karel II van Engeland.[6] Hij is lid van de European Criminal Bar Association. Spong is biseksueel.[7] Hij heeft geruime tijd een vaste relatie met zijn vriend, met wie hij een geregistreerd partnerschap is aangegaan. Uit een eerdere relatie met een vrouw heeft Spong één zoon.[8] Hij is benoemd tot Officier in de Orde van Oranje Nassau.

Muzikant en schrijver

bewerken
  • Tijdens zijn studententijd maakte Spong als drummer enige tijd deel uit van het bandje The Demons, dat een bescheiden hit had met een cover van de Calypso-klassieker "Big Bamboo".
  • Gerard Spong speelt harp.
  • Hij publiceert juridische fictie in de serie Charles Fitzroy Spinning-thillers: 'De breuk' (2013), ‘De Uitvaartverzorger’ (2016)

Bibliografie

bewerken
  • G. Spong, De duivelskunstenaar. Rede uitgesproken op de sluitingszitting van de jonge balie bij de Hoge Raad der Nederlanden op 7 juni 1985. Jongbloed, 's-Gravenhage, 1985.
  • Gerard Spong, Leugens om bestwil, Uitgeverij Balans, 1997.
  • G.P.M.F. Mols en G. Spong (red.), De kroongetuige in het Octopus-proces, Gouda Quint, Deventer, 1997.
  • Gerard Spong en Oscar Hammerstein, Vervolg ze tot in de hel: de haatzaai-aangifte van Fortuyn, Uitgeverij Balans, 2003.
  • G. Spong, Strafrechtelijk prikkeldraad. In tien lezingen een gedreven en bewogen blik op het strafrechtelijk bedrijf. Kluwer Deventer, 2007.
  • Gerard Spong, Sidney Smeets en Tim Vis, De Hypocrisie van de Achterdeur: Waarom het Nederlandse softdrugsbeleid onhoudbaar is, Uitgeverij Balans, 2012.
  • Gerard Spong, De rechtsstaat: oase of fata morgana?, Boom Lemma Uitgevers, 2012.
  • Gerard Spong, De breuk, Uitgeverij Balans, 2013, ISBN 9789460036682.
  • Gerard Spong, De uitvaartverzorger, Uitgeverij Balans, 2016, ISBN 9789460031373.
  • Gerard Spong & Peter R. de Vries, P.S.: dit is vertrouwelijk, Uitgeverij Balans, 2018, ISBN 9789460038396

Literatuur

bewerken
  • M. Wladimiroff en G.P.M.F. Mols (red.), Homo advocatus, bundel aangeboden aan Mr. G. Spong ter gelegenheid van zijn 25-jarig jubileum als advocaat. SDU, 1998.
  • GERLOF LEISTRA & PATRICIA JIMMINK: Grootmeester. Het kleurrijke leven van Gerard Spong. Balans, 2023. ISBN 9789463822800 (ebook) 9789463822466 (paperback)
bewerken
Zie de categorie Gerard Spong van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.