Geox-TMC

Spaanse wielerploeg
(Doorverwezen vanaf Footon-Servetto)

Geox-TMC was een Spaanse wielerploeg actief in de jaren 2004 tot 2011. De Italiaanse schoenenfabrikant Geox werd in 2010 aangekondigd als laatste sponsor en als opvolger van de ploegen Saunier Duval-Scott [uitspraak: 'soːnjeː dy'vɑl]? en Footon-Servetto-Fuji.

Geox-TMC
Denis Mensjov tijdens de Ronde van Romandië 2011
Teaminformatie
UCI-code GEO
Rechtspersoon GM Bicicletas, Camargo
GM Bikes SA, Riazzino (Zwi.)
Land Vlag van Spanje Spanje
Opgericht 2004
Opgeheven 2011
Discipline(s) Wegwielrennen
Budget € 4 miljoen
Competitie Continentale circuits
Fietsmerk Fuji
Onderdelen SRAM
Banden Hutchinson
Sleutelfiguren
Algemeen manager Mauro Gianetti
Ploegleider Joxean Fernandez
Ploegleider Stefano Zanini
Ploegleider Daniele Nardello
Ploegleider Sabino Angoitia
Ploegnamen
2004-2007
2008- 24 jul. 2008
24 jul. 2008-dec. 2008
2009
2010
2011
Saunier Duval - Prodir
Saunier Duval - Scott
Scott - American Beef
Fuji-Servetto
Footon-Servetto-Fuji
Geox-TMC
Portaal  Portaalicoon   Wielersport

Geschiedenis

bewerken

Jaren-Saunier Duval

bewerken

In 2003 was Saunier Duval cosponsor van de Italiaanse wielerploeg Vini Caldirola.

Saunier Duval werd als zelfstandige ploeg in 2004 opgericht, en reed toen nog met een Zwitserse licentie. De ploeg werd gesponsord door het bedrijf Saunier Duval, dat verwarmingsketels maakt, met oorspronkelijk Prodir, een fabrikant van pennen, als cosponsor.

Tijdens zijn eerste seizoen won het met Leonardo Piepoli en Constantino Zaballa twee etappes in de Ronde van Spanje, terwijl Miguel Ángel Martín Perdiguero de Clásica San Sebastián op zijn naam schreef.

De oude Andrea Tafi sloot bij Saunier Duval zijn loopbaan af in 2005 in Parijs-Roubaix. Renners die bij Saunier reden waren onder meer Riccardo Riccò en Leonardo Piepoli.

Begin 2008 nam fietsenfabrikant Scott het over als cosponsor.

Tour 2008 en einde sponsoring Saunier Duval

bewerken

In de Ronde van Frankrijk van 2008 was Saunier Duval erg sterk in de eerste Tourweek. Tot aan de eerste rustdag werden er drie zeges geboekt. Erg opmerkelijk waren de twee overwinningen van Riccardo Riccò. De Italiaan zou in eerste instantie niet starten in de Tour. Volgens eigen zeggen was Riccò bezig aan een strandvakantie in de twee weken voor de start. Eenmaal aanwezig in de Tour won Riccò de zesde en negende etappe. In de laatstgenoemde rit reed de Italiaan met veel machtsvertoon alleen weg uit de kopgroep op de Col d'Aspin. In de tiende etappe, naar Hautacam, was het opnieuw Saunier Duval dat met de ritzege aan de haal ging: Piepoli en Cobo eindigden als eerst en tweede in de rituitslag.

Op donderdag 17 juli 2008 werd Ricardo Riccò uit de rennersbus gehaald omdat hij meermaals positief testte tijdens de dopingcontroles. Dit gebeurde net voor de start van de twaalfde etappe van Lavelanet naar Narbonne. Riccò verklaarde eerder dat hij bij de UCI, de Internationale Wielerunie, een medisch attest heeft voor een natuurlijk hoge hematocrietwaarde van 51. "Ik maak me geen zorgen, want ik heb niks fout gedaan," luidde de verdediging van Riccò nadat hij genoemd werd als een van de renners met opvallende bloedwaarden. Hij werd op vrijdag 18 juli, samen met Leonardo Piepoli, ontslagen. Als gevolg van het uit koers nemen van Ricardo Riccò verliet het volledige team van Saunier Duval de wedstrijd. Na de onrustige Tour 2008 stopte Saunier Duval als sponsor. Scott besliste daarop het seizoen af te maken als hoofdsponsor en American Beef werd cosponsor.

Footon-Servetto-Fuji

bewerken

In 2009 werd de ploeg met nieuwe sponsors omgedoopt tot Fuji-Servetto. Tot de nieuwe aanwinsten behoorden de Zweedse mountainbiker Fredrik Kessiakoff en Daniele Nardello. Deze laatste maakte halverwege het voorjaar bekend te stoppen met fietsen. In dezelfde periode voegde zijn landgenoot Paolo Bailetti zich bij het team, dat daarmee 24 renners heeft. Als gevolg van de dopingperikelen omtrent de ploeg in 2008 mocht het team niet starten in de Tour van 2009.[1] In 2010 krijgt het team de naam Footon-Servetto-Fuji en mag wel weer deelnemen aan de Ronde van Frankrijk, echter zonder enig succes.

Geox-TMC

bewerken

Vanaf seizoen 2011 gaat de ploeg verder onder de naam Team Geox-TMC. De nieuwe ploeg heeft onder andere Denis Mensjov en Mauricio Ardila van Rabobank overgenomen. En verder werd ook oud-Tour de France winnaar Carlos Sastre aangetrokken. Ondanks de nieuwe aanwinsten kreeg Geox geen licentie voor het hoogste niveau, de UCI World Tour (opvolger van de UCI ProTour) en moet het dus genoegen nemen met een plaats in de Pro-continentale circuits.[2] Geox-TMC heeft redelijk veel wildcards gekregen voor wedstrijden uit de UCI World Tour, waaronder de Ronde van Italië en de Ronde van Spanje. Voor de Ronde van Frankrijk kreeg het team geen wildcard. Ondanks de grote namen in team heeft Geox-TMC weinig overwinningen binnengehaald. Het matige seizoen werd in het najaar echter geheel goedgemaakt met het winnen van de Ronde van Spanje door Juan José Cobo.

Op 20 oktober 2011 werd bekendgemaakt dat ploegmanager Gianetti opnieuw op zoek zal moeten naar een nieuwe hoofdsponsor, dit omdat Geox de sponsoring van een wielerploeg niet meer vond passen in de strategie van het bedrijf.[3] Op 21 december 2011 werd uiteindelijk bekendgemaakt dat de zoektocht naar een nieuwe sponsor niet gelukt is en dat de ploeg dus zal stoppen.[4]

Bekende renners

bewerken

Grote rondes

bewerken
Jaar Ronde van Italië Ronde van Frankrijk Ronde van Spanje
hoogste klassering etappewinst hoogste klassering etappewinst hoogste klassering etappewinst
2004 16e Rubén Lobato geen deelname 27e Leonardo Piepoli 9e Leonardo Piepoli
19e Constantino Zaballa
2005 5e Juan Manuel Gárate 23e Leonardo Piepoli 29e Íñigo Cuesta
  Joaquim Rodríguez
2006 3e Gilberto Simoni 13e en 17e Leonardo Piepoli 41e Christophe Rinero
  David de la Fuente
5e José Ángel Gómez Marchante 3e Francisco Ventoso
14e David Millar
2007 4e Gilberto Simoni
14e Riccardo Riccò
  Leonardo Piepoli
 
10e Leonardo Piepoli
15e Riccardo Riccò
17e Gilberto Simoni
19e Iban Mayo
16e Iban Mayo 34e Iker Camaño 9e Leonardo Piepoli
2008 2e Riccardo Riccò
  Riccardo Riccò
2e en 8e Riccardo Riccò voltallige ploeg teruggetrokken 6e en 9e Riccardo Riccò
10e Leonardo Piepoli
geen deelname
2009 39e Iker Camaño geen deelname 10e Juan José Cobo 19e Juan José Cobo
2010 22e Iban Mayoz 53e Rafael Valls 73e Alberto Benitez
2011 8e Denis Mensjov geen deelname   Juan José Cobo
5e Denis Mensjov
  Juan José Cobo
 
15e Juan José Cobo
bewerken
Commons heeft media­bestanden in de categorie Geox-TMC.