Boegies
Boegies of De Boegies was een Gronings pretpunkgezelschap in de periode 1978-1990, dat de leus 'Sex en Patat' voerde.
Bandleden
bewerken- Bandleden laatste bezetting:
- Voormalige bandleden:
- Bogdan - basgitaar (overleden in 2007)[2]
- Frank Scholtens - zang
- Peter Millenaar - basgitaar
- Ricky van Duuren - basgitaar
Biografie
bewerkenDe Boegies werden in 1978 opgericht. De eerste bezetting bestond uit Maak (Mark Tilstra), Dougel (Hein Doeglas) en Frank (Scholtens), enige tijd later aangevuld met bassist Peter Millenaar. Omstreeks 1982 veranderde de stijl van De Boegies in pretpunk. Zanger Eddy Huizing (ook wel Piepke of Speedy of Mouse genoemd) van de band "The Chops" had inmiddels Frank vervangen en werd met zijn voorkomen en capriolen het boegbeeld van de band. Peter Millenaar maakte plaats voor bassist Bogdan en in 1983 nam De Boegies de demo Lallend Ten Onder op. In 1984 verscheen de eerste lp, Wy Zyn Zwyn, in eigen beheer. De hoes werd ontworpen door Elzo Smid.
In 1986 verscheen bassist Ricky ten tonele en kwam het tweede album Parels Voor De Zwijnen uit, wederom in eigen beheer. Het nummer Mèh groeide uit tot het bekendste nummer van het gezelschap. Toen Kees van Kooten dit nummer uitriep tot het hoogtepunt van de anarchopoëzie, raakten de Boegies verzekerd van nationale aandacht.[3] In 1987 trad bassist Maarten Bruinings tot de band toe. Het derde album, Zwijnen bij Candlelight, kwam in 1988 uit bij Top Hole Records. Op 10 juni 1988 speelde de band in het voorprogramma van de Ramones in de Groningse Oosterpoort.
In een poging de internationale markt te veroveren, ging de groep op zijn vierde lp A Terrible Swine Disease veelvuldig over op Engelse teksten. De band kwam buiten Nederland echter niet verder dan België en West-Duitsland. In datzelfde jaar verscheen het live-album Tien Jaar Zwijnen Live waarop alle klassiekers staan. Op het festival Noorderslag in De Oosterpoort vierden de Boegies op 6 januari 1990 als hoofdact hun tienjarig bestaan, bijgestaan door onder andere dammer Jannes van der Wal en Urban Dance Squad.[3] Op 30 juni gaf de band zijn afscheidsconcert in de Oosterpoort. Uit de as van de Boegies verrezen twee bands, Jammah Tammah en Dandruff!!. In 2005 dook ook oud-bassist Ricky van Duuren op in de tweepersoonsband De Straaljagers, met Barbara Stok.
Eind 2007 nam de Doetinchemse band Viva Rosa met Speedy en Maak akoestische versies op van de Boegies-nummers Penose Punx, Of Best Nou Dik Dan en De Dorpsgek, in de stijl van de laatste cd's van Johnny Cash. Plannen om de plaat, met hoes door Boegies-huiskunstenaar Tuppus Wanders (ex-zanger Dandruff!!) uit te brengen, strandden op rechtenkwesties. Ook pogingen om de bandleden voor een aantal reünie-optredens weer bij elkaar te krijgen, liepen op niets uit. Wel traden Speedy en Maak op 29 maart 2008 voor één keer samen op onder de naam 'Zwynenplaag', een one-off optreden met de band 'Viva Rosa'.
Discografie
bewerken- Lallend ten onder (demo, 1983)
- Wy Zyn Zwyn (lp, 1984)
- Parels voor de Zwijnen (lp, 1986)
- Zwijnen bij Candlelight (lp, 1988)
- A Terrible Swine Disease (lp/cd, 1988)
- He Joh Toe Nou Joh" (7", 1989)
- Tien Jaar Zwijnen Live (lp/cd, 1989)
Externe link
bewerken- Boegies in de Muziekencyclopedie (gearchiveerd)
- Boegies op Discogs
- ↑ a b c d Duk, Wierd; Gertjan van Schoonhoven, Tien jaar punkpret van de Boegies. Nieuwsblad van het Noorden (12 januari 1990). Geraadpleegd op 23 oktober 2023 – via Delpher.
- ↑ www.mensenlinq.nl. www.mensenlinq.nl. Geraadpleegd op 13 juni 2016.
- ↑ a b Huismans, Sjoerd, Song Classic: De Boegies’ Mèh, nog altijd iconische anarchopoëzie. 3voor12 (22 december 2014). Gearchiveerd op 27 februari 2018. Geraadpleegd op 23 oktober 2023.