Abd ar-Rahman II (Arabisch: عبد الرحمن بن الحكم, DMG of Abd ar-Rahman ibn al-Hakam; Toledo, 792Córdoba, 852) was de vierde emir van Córdoba (822–852).

Abd ar-Rahman II
792–852
standbeeld van Abd ar-Rahman II in Murcia
standbeeld van Abd ar-Rahman II in Murcia
emir
Periode 822–852
Voorganger Al-Hakam I
Opvolger Mohammed I van Córdoba
Vader Al-Hakam I
Dynastie Omajjaden van Andalusië

Abd ar-Rahman II werd in 822 de opvolger van zijn vader Al-Hakam I en kon zich tijdens zijn regering in het emiraat Córdoba uitgebreid aan de bevordering van kunst en cultuur wijden (Abbas ibn Firnas). Daarbij interesseerde Abd ar-Rahman II zich in het bijzonder voor filosofie, geneeskunde, astronomie, poëzie en muziek. Onder zijn regering werd ook het Perzische hofceremonieel in Córdoba ingevoerd.

 
Dirham van Abd ar-Rahman II
 
De Mezquita-kathedraal van Córdoba

Ter financiering van de cultuurbevordering volgde een reorganisatie van het bestuur en de financiën naar het voorbeeld van overeenkomstige instellingen bij de Abbasiden. Abd ar-Rahman II gold op grond van de bloeiende economie van Al-Andalus als de rijkste moslimheerser van zijn tijd. Onder hem werd Córdoba aanzienlijk uitgebreid en vergroot, waarbij ook de Mezquita van Córdoba werd uitgebouwd (833–848).

De regeringsperiode van Abd ar-Rahman II was, buiten een paar gevechten in de Noordelijke grensgebieden tegen voornamelijk de Frank Bernhard van Septimanië, grotendeels vredig. Weliswaar volgde in 844 een overval van de Noormannen op Lissabon en Sevilla, die echter kon worden afgeweerd, ook al hadden de Noormannen voordien Sevilla geplunderd. In de daaropvolgende periode werden daarom leger en vloot versterkt, om verdere plunderingen te kunnen verhinderen. Ondanks de rooftochten is bij de Noormannen zelfs een Omajjadische gezantschap geattesteerd, waarbij het waarschijnlijk om onderhandelingen in verband met de pels- en slavenhandel ging. Daarnaast werden ook de betrekkingen met de vorstendommen in de Maghreb, in het bijzonder met de Rostamiden uitgebouwd.

Nochtans dook de volgende crisis van het emiraat van Córdoba al op het einde van de regering van Abd ar-Rahman II op, toen het markgraafschap Zaragoza (842) onder de Banu Qasi haar onafhankelijkheid van Córdoba uitriep.

Na de dood van Abd ar-Rahman II in 852 werd zijn zoon Mohammed I (852–886) emir van Córdoba.

Referenties

bewerken
  • Dit artikel of een eerdere versie ervan is een (gedeeltelijke) vertaling van het artikel Abd_ar-Rahman_II. op de Duitstalige Wikipedia, dat onder de licentie Creative Commons Naamsvermelding/Gelijk delen valt. Zie de bewerkingsgeschiedenis aldaar.
  • M. Higbee Walker, art. 'ABD AL-RAHMAN II, EMIR OF CORDOBA, in E.M. Gerli (red.), Medieval Iberia: An Encyclopedia, New York/Londen, 2003, p. 5-6
  • A. Hottinger, Die Mauren. Arabische Kultur in Spanien, München, 1995. ISBN 3770530756.
  • S. Ronart & N. Ronart (red.), Lexikon der Arabischen Welt. Ein historisch-politisches Nachschlagewerk, Düsseldorf, 1972. ISBN 3760801382.