Terceira

eiland van Portugal
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door De Wikischim (overleg | bijdragen) op 18 jul 2020 om 21:35. (Diversen)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.

Terceira is een eiland dat deel uitmaakt van de Azoren. Het is het meest dichtbevolkte eiland van de archipel. Het eiland werd in de 15e eeuw gekoloniseerd.

Terceira
Eiland van Portugal
Locatie
Land Portugal
Eilandengroep Azoren
Locatie Atlantische Oceaan
Coördinaten 38° 43′ NB, 27° 12′ WL
Algemeen
Oppervlakte 399,8 km²
Inwoners
(2011)
56.437
Hoofdplaats Angra do Heroísmo
Lengte 30,11 km
Breedte 19,5 km
Hoogste punt Santa Bárbara (1023 m)
Detailkaart
Kaart van Terceira
Foto's
Kathedraal Angra
Kathedraal Angra

Geschiedenis

Er zijn een klein aantal hypogea (ondergrondse tempels of tomben) ontdekt op Terceira, wat wijst op bewoning vóór de Portugezen.

Het eiland werd voor het eerst ontdekt in 1434. Het kreeg de naam Brazilië, wat niet verward moet worden met het land Brazilië, dat was toen nog niet ontdekt. Die naam verscheen eerst als I DE Brazi in de Venetiaanse kaart van Andrea Bianco (1436), als een van de grotere eilanden van de Azoren. Het eiland werd herontdekt door Diogo de Teive op 1 januari 1451, in opdracht van Hendrik de Zeevaarder. Hij noemde het eiland Jezus Christus (Jesus Cristo). Later werd de naam veranderd naar Terceira, dat derde betekent. Het was namelijk het derde eiland van de Azoren dat ontdekt werd. Eerder volgden Santa Maria en São Miguel.

In 1582 vond er nabij Terceira de Slag bij Punta Delgada plaats, ook wel de Slag bij Terceira genoemd. Hierbij bracht de Spaanse vloot de Portugese vluchtelingen een gevoelige slag toe.

In 1666 werd Alfons VI van Portugal voor zeven jaar verbannen naar Terceira.

Toerisme

Terceira is vrij toeristisch, en heeft groene landschappen en bergen. De Caldeira de Cuilherme Moniz is een vulkaankrater op het eiland met een omtrek van 15 km.

De hoofdstad Angra do Heroísmo staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO. De naam betekent Baai van het heldendom, een verwijzing naar de strijd die de Azorianen hebben gevoerd tegen het leger van Miguel, de koning van Portugal in 1828.

Cultuur

Een van de oudste tradities op de Azoren en in het bijzonder op Terceira is het stierenvechten. Van april tot september vindt het evenement Touradas à corda (letterlijk stierenvechten aan een touw) plaats. Dit evenement lijkt op het Stierenrennen in Pamplona, maar kent een aantal verschillen. De stieren worden aan een touw gehouden en rennen op een gemarkeerde route. Daarnaast worden de stieren niet opzettelijk verwond of gedood. Na afloop van een tourada worden een dier weer naar de wei gebracht waar zij minimaal een week lang rust krijgen. In een seizoen worden soms meer dan stierengevechten gehouden.

Zie de categorie Island of Terceira (Azores) van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.