Arthur Koestler
Arthur Koestler (Boedapest, 5 september 1905 – Londen, 1 maart 1983) was een Hongaars-Britse schrijver. Zijn werk bestaat uit journalistiek, essays, romans en een autobiografie. Duits was zijn moedertaal.
Studieperiode
Hij kreeg zijn opleiding in Oostenrijk. Aanvankelijk was hij journalist. Van 1922 tot 1926 studeerde Arthur Koestler voor ingenieur aan de polytechnische school van Wenen. Tezelfdertijd studeerde hij filosofie en literatuur aan de universiteit van Wenen. Intussen kreeg hij belangstelling voor het Zionisme. Hij was lid van Unitas, een Joodse studentenvereniging. Hij werd de jongste voorzitter van de vereniging van Zionistische studenten.
Werkperiode
Op 1 april 1926 stopte hij met zijn studies en vertrok naar Palestina waar hij een tijdje in een landbouwcollectief werkte. Vanuit Palestina berichtte hij voor de Berlijnse Ullstein Verlag. In Haïfa richtte hij het Hebreeuwse weekblad Zafon op evenals de liga voor burgerrechten Schutenu die juridische steun bood aan de Joden. In 1931 werd hij lid van de Kommunistische Partei Deutschlands. Hij nam deel aan de Spaanse Burgeroorlog om de rechtse Falangisten te bestrijden maar hij werd gevangengenomen door de troepen van Franco, als spion ter dood veroordeeld en weer vrijgelaten in ruil voor de vrijlating door de Britten van een Spaanse gevangene. In 1937-1938, ontgoocheld door de zuiveringsprocessen onder Stalin wendde hij zich af van het communisme en verliet hij gedesillusioneerd de communistische partij. Aan het begin van de Koude oorlog, steunde hij de anti-communistische propaganda van de Britse inlichtingendiensten.
In 1940 publiceerde hij het Engelstalige Darkness at Noon, zijn meest spraakmakende roman, met een anti-totalitaire en vooral anti-communistische strekking, waarmee hij internationale bekendheid verwierf. Kort na het uitbreken van Wereldoorlog II werkte hij als verslaggever in Frankrijk. Hij werd door de Franse autoriteiten opgesloten in het concentratiekamp Le Vernet. In 1940 werd hij dankzij de druk van de Britse regering weer vrijgelaten. Hij engageerde zich in het Vreemdelingenlegioen dat hij kort daarna - zonder toelating - verliet en hij vluchtte naar Londen. Als journalist schreef hij voor de News Chronicle, voor andere Engelse en voor Amerikaanse tijdschriften. In 1948 werd hij raadgever bij de Information Research Department .
Intussen had Koestler verschillende werken gepubliceerd en internationale bekendheid verworven. Vanaf de jaren 1950 kreeg hij interesse voor parapsychologie en werd lid van de Society for Psychical Research. In de jaren 1960-1980 werd hij bekend om het het concept 'holon' (in 1967 geìntroduceerd in zijn boek The Ghost in the Machine). Dit woord bedacht hij om aan te geven dat alles in de natuur, van atomair niveau tot levende wezens, inclusief de mens en diens sociale organisatie, opgebouwd is uit delen die op hun beurt weer deel uitmaken van een groter geheel, een 'holarchie'. Deze begrippen zijn later breder bekend geworden door de uitwerking die de filosoof Ken Wilber hieraan gaf.
In 1979 was hij ere-lid van de Nieuwe School gelinkt aan de nieuwe rechtse beweging. Hij leed aan de ziekte van Parkinson en aan leukemie. Op 1 maart 1983 pleegde hij, samen met zijn derde echtgenote Cynthia Jefferies, zelfmoord.
Bibliografie
Nederlandse vertalingen
- Koestler, Arthur, De jaren van verlangen, Amsterdam, Strengholt, s.d.
- Koestler, Arthur, De lotus en de robot, Amsterdam, De Arbeiderspers 1974
- Koestler, Arthur, De menselijke tweespalt, Antwerpen, De Nederlandse Boekhandel, 1981
- Koestler, Arthur, De wortels van het toeval: is toeval werkelijk toeval?, Rotterdam, Lemniscaat, 1973
- Koestler, Arthur, De yogi en de volkscommissaris, Amsterdam, De Bezige Bij, 1947
- Koestler, Arthur, Dialoog met de dood, Amsterdam, De Bezige Bij 1948
- Koestler, Arthur, Dieven in de nacht: de kroniek van een experiment, Amsterdam, De Bezige Bij, 1947
- Koestler, Arthur, Een pijl in de ruimte, Amsterdam, De Bezige Bij, 1953
- Koestler, Arthur, Johannes Kepler: zijn leven en werken, een nieuwe visie op het heelal, Amsterdam, Elsevier, 1962
- Koestler, Arthur, Nacht in de middag, Brussel, Reinaert, 1973
- Koestler, Arthur, Reisjes van plezier: een tragikomedie met proloog en epiloog, Amsterdam, De Arbeiderspers, cop., 1973