Uitlaatgas

Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Hansmuller (overleg | bijdragen) op 24 dec 2011 om 13:06. (kleuren en verklaring)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.

Uitlaatgassen zijn gassen die ontstaan in verbrandingsmotoren en die via de uitlaat van bijvoorbeeld een voertuig uitgestoten worden.

Condenssporen van vliegtuigen boven de Mont Blanc du Tacul

Uitlaatgassen zijn de belangrijkste bronnen van luchtverontreiniging. In de uitlaatgassen zitten onder meer zwaveldioxide (SO2) en stikstofoxiden (NOx), die beide bijdragen aan verzuring, maar ook koolstofdioxide (CO2) dat vermoedelijk een broeikasgas is. Andere schadelijke stoffen in uitlaatgassen zijn roet- en fijnstofdeeltjes.

In auto's zitten tegenwoordig driewegkatalysatoren die de meest schadelijke stoffen tegenhouden, maar nog wordt er veel uitgestoten.[bron?]

In de laatste decennia komt het probleem van de uitlaatgassen vaak in het nieuws. Zo konden er sommige gebouwen, op een locatie aan- of nabij (snel)wegen, niet voltooid worden, omdat in de gebouwen de milieunorm van de Europese Unie zou worden overschreden door de uitlaatgassen van de passerende voertuigen.[bron?]

Kleuren

Soms zijn de uitlaatgassen van bijvoorbeeld een auto gekleurd: