Beleg van Antiochië (1268): verschil tussen versies

Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Thijs!bot (overleg | bijdragen)
Geen bewerkingssamenvatting
Regel 17:
}}
het '''Beleg van Antiochië''' vond grotendeels plaats in de staat zelf vanaf 1261, in het begin van het jaar 1268 werd de hoofdstad Antiochië omsingeld en viel uiteindelijk op [[18 mei]] [[1268]].
 
==Achtergrond==
In 1260 vochten de Mamulukkers en Mongolen de [[Slag bij Ain Jalut]] uit. Hierbij waren diversen kruisvaartstaten betrokken die zich vooral bedreigt voelden door de mongolen, zij participeerde met de mamulukkers. maar na 1260 dreigden de mamulukkers steeds meer grond in te nemen wat uiteindelijk in een beleg zou eindigen in 1268.
 
==Beleg==
Bij de onderhandelingen bespotte en vervloekte de mamulukkers de titel ''Prins'' van het [[Vorstedom Antiochië]], en hadden wel het vermoeden dat [[Bohemund VI van Antiochië|Bohemund VI]] niet veel zou klaarspelen met zijn leger. Antiochie was al verzwakt geraakt door de strubbelingen met buurland Armenië en binnenlandse conflicten door de jaren heen.
 
In het begin van het jaar [[1268]] omsingelde de Mamulukkers de citadel van de stad Antioch, het beleg zo tot 18 mei duren voor het viel. De stad werd zo verwoest dat het nooit meer de contouren en fundamentelen bouwerken zou hebben van wat het voorheen was.
Bij het veroveren van de stad Antioch werden de burgers grotendeels afgeslacht, en de overlevende werden tot de slavernij gedwongen. De bevolking zou later meerendeels uit [[Armeniërs]] bestaan. De rest van de staat verviel al snel in mamulukse handen. Na het vallen van Antioch, viel Syrië ook snel, de frankse invloeden zouden nadien ook verdwijnen uit [[Syrië]] en omgeving.
 
De Hospitaler ridders die ook in de streek waren, wisten hun fort [[Krak des Chevaliers]] drie jaar te verdedigen voordat het ook in mamulukker handen viel.
 
==Nasleep==
[[Lodewijk IX van Frankrijk]] die zich had ingezet voor de verzoening tussen Antioch en Armenie, wilde niet toezien hij het franksche-christen rijk langzaam uiteen viel, hij riep op tot een [[Achtste Kruistocht]]. Het leger ging naar Tunesie toe onder mede verantwoording van [[Karel van Anjou]], die er van overtuigt was om de Arabiers te onderwerpen aldaar. Lodewijk overleed tijdens deze kruistocht aan een heersende ziekte.
 
[[Categorie:Geschiedenis van Antiochië]]
 
[[en:Siege of Antioch (1268)]]