Annelies Zoomers: verschil tussen versies

Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Geen bewerkingssamenvatting
k redactie
Regel 1:
'''Annelies Zoomers''' ([[Amstelveen]], [[3 mei]] [[1959]]) is een Nederlands [[hoogleraar]] in de Internationale Ontwikkelingsstudies aan de [[Universiteit Utrecht]].
 
==Levensloop==
 
Annelies Zoomers bracht haar jeugd door in[[Amstelveen]], [[Enschede]], [[Naaldwijk]] en [[Utrecht (stad)|Utrecht]]. Na het behalen van het vwo-diploma aan het Niels Stensen College in Utrecht, studeerde ze sociale geografie aan de Universiteit Utrecht met als specialisatie de sociale geografie van ontwikkelingslanden. Ze behaalde haar doctoraal examen in 1984. Van 1984 tot 1988 maakte ze als promovenda deel uit van de vakgroep Sociale Geografie van de Ontwikkelingsgebieden van de [[Radboud Universiteit]] in Nijmegen. Voor haar dissertatie verbleef ze gedurende 1985-1988 met onderbrekingen 13 maanden in [[Paraguay]]. Ze onderzocht aspecten van de rurale ontwikkeling in Centraal Paraguay en promoveerde in 1988 bij [[Jan Kleinpenning]] op een proefschrift getiteld ''Rural Development and Survival Strategies in Central Paraguay; the policy of agricultural colonization as an instrument to alleviate the situation of the rural poor’poor''.
 
Na haar promotie werkte ze voor het [[Nederlands Economisch Instituut]] in Rotterdam en het [[Koninklijk Instituut voor de Tropen]] in Amsterdam aan projecten voor onder andere het [[Ministerie voor Buitenlandse Zaken]], de [[Wereldbank]], het [[IFAD]] ([[Internationaal Fonds voor Landbouwontwikkeling]]), het [[ILO]] ([[Internationale Arbeidsorganisatie]]) in verschillende landen in Latijns Amerika, Afrika en Azië.
Tussen 1995 en 2007 was ze als onderzoeker verbonden aan het [[CEDLA]], het Centrum voor Studie en Documentatie van Latijns Amerika van de [[Universiteit van Amsterdam]].
 
In 2005 werd ze benoemd tot bijzonder hoogleraar Sociale Geografie, in het bijzonder regionaal ontwikkelingsbeleid en internationale migratie aan de Radboud Universiteit. Ze aanvaardde haar ambt met de inaugurele rede ‘Op''Op zoek naar eldorado’ eldorado''<ref>Zoomers, 2006</ref>. In 2007 volgde haar benoeming tot hoogleraar voor Internationale Ontwikkelingsstudies en Ontwikkelingsgeografie aan de Universiteit Utrecht <ref>Zoomers, 2008</ref>. In 2024 werd ze benoemd als lid van de [[Adviesraad Internationale Vraagstukken]] (AIV) en is ze voorzitter van de commissie Ontwikkelingssamenwerking (COS) <ref>https://www.adviesraadinternationalevraagstukken.nl/</ref>.
 
==Wetenschappelijk werk==
In haar dissertatie onderzocht Zoomers de positie van lage inkomensgroepen tegen de achtergrond van landhervormingen en agrarische kolonisatie. Ze was kritisch over het gevoerde overheidsbeleid <ref>Dietvorst, 1988, p. 75-78</ref>.
Centraal in haar wetenschappelijk werk na 1990 staat de aandacht voor de invloed van globale ontwikkelingen zoals migratie- en kapitaalstromen op de bestaanszekerheid van locale gemeenschappen en achterstandsgroepen <ref>Zoomers, 1999</ref>. Drie thema’s kunnen worden onderscheiden.:
 
===Landbeheer en -ontwikkeling===
DeSinds afgelopenongeveer dertighet jaar 2000 is er sprake geweest van een groeiende belangstelling voor de controversiële kwestie van landroof - de grootschalige verwerving van land in met name het mondiale Zuiden, een fenomeen waartegen de locale bevolking weerloos lijkt. Hoewel land grabbing of landroof al lange tijd bestaat, ontstond er na 2000 door de voedselcrisis en de toenemende vraag naar grondstoffen voor groene energie een grote belangstelling om te investeren in het aankopen van land. HaarZoomers onderzoek richtte zich op de oorzaken, verschijningsvormen en gevolgen van de mondiale landroof<ref>Zoomers, 2010</ref>, <ref>Kaag en Zoomers, 2014</ref>, <ref>Zoomers et al., 2016</ref>. Met de toenemende hoeveelheid klimaatinvesteringen verschoof de aandacht in het onderzoek naar het doorgronden van de lokale effecten van klimaatgerelateerde landinvesteringen. Uit de analyses komtkwam naar voren dat conventioneel landbeheer en -beleid averechts werkt voor wat nodig is om locale gemeenschappen klimaatbestendig te maken en hun ontwikkeling te bevorderen. Ze is medeoprichter van de Nederlandse Land Academie[[LANDac]] -landbeheer voor een rechtvaardige en duurzame ontwikkeling-<ref>https://landgovernance.org/</ref>
 
===Internationale migratie, ontheemding en ontwikkeling===
Dit onderzoek leidde tot een kritische beoordeling van het verband tussen migratie en sociaal-economische ontwikkeling. Zoomers analyseerde de rol die migranten speelden bij het versterken van de ‘locale’"lokale" ontwikkelingsmogelijkheden. Ze wees ook op de vele risico’s die de kwetsbare migranten lopen<ref>Zoomers, Leung, Otsuki and Van Westen, 2011</ref>. Ook de rol van de EU en individuele Europese landen bij het hervormen van oude en ontwikkelen van nieuwe strategieën om migratie onder controle te houden kreeg aandacht. In dit verband werd onder meer gekeken naar de migratieovereenkomsten met migrantenlanden in Afrika, Azië en Latijns-Amerika <ref>Zoomers, 2018</ref>. In hoeverre zijn deze overeenkomsten effectief voor de ontwikkeling in het eigen land? Na 2020 verschuift haar aandacht naar de ‘krimpgebieden’"krimpgebieden" in Europa en de rol die migranten zouden kunnen spelen bij het revitaliseren van deze gebieden.
 
===Levensonderhoud en translocatie ontwikkeling===
Dit onderzoek richt zich op de verschillende strategieën die mensen gebruiken om een antwoord te vinden op de snel veranderende levensomstandigheden als gevolg van mondiale veranderingen in migratie- en kapitaalstromen. Zoomers concentreerde zich daarbij vooral op de effecten op kwetsbare groepen in marginale regio’s. Haar onderzoek sloot aan bij het internationale onderzoek naar de bruikbaarheid van het begrip ‘livelihood’''livelihood'' (bestaanswijze) voor het analyseren van de effecten van migratie op locale huishoudens <ref>de Haan en Zoomers, 2003</ref>.Het bleek dat huishoudens via sociale netwerken die over landgrenzen heen gaan, kunnen profiteren van kapitaal en kennis van de gemigreerde leden van de gemeenschap. Maar dat geldt niet voor iedereen. Ze pleit voor een herziening van de sedentaristische veronderstellingen van het huidige beleid en planning en voor meer aandacht voor de invloed van transnationale netwerken op livelihood en locale ontwikkeling
 
==Publicaties, een (selectie)==
* Rural Development and Survival Strategies in Central Paraguay; the policy of agricultural colonization as an instrument to alleviate the situation of the rural poor’ Ph.D.Thesis. CEDLA Latin America Studies, no. 46, September 1988, 230 pp.
* Op zoek naar Eldorado. Over internationale migratie, sociale mobiliteit en ontwikkeling, Inaugurele rede, Radboud Universiteit, Nijmegen 2006
Regel 51:
{{Bibliografische informatie}}
 
{{DEFAULTSORTSTANDAARDSORTERING:Zoomers, Annelies}}
[[Categorie:Nederlands geograaf]]
[[Categorie:Hoogleraar aan de Universiteit Utrecht]]