Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
k Fixing links to disambiguation pages, replaced: Bedrijf genoteerd aan de Euronext → Bedrijf genoteerd aan Euronext Amsterdam
Regel 127:
 
===== Dividendbelasting =====
De duale structuur had een specifiek probleem bij de dividenduitkeringen. In Nederland wordt over het uitgekeerde dividend [[dividendbelasting|belasting]] geheven, maar het Verenigd Koninkrijk kent een dergelijke belasting niet. Een belegger in de Britse tak heeft hiermee een financieel voordeel boven de niet-Nederlandse belegger in de Nederlandse Unilever aandelen. Het nettobedrag dat de Nederlandse regering ontvangt van de nv-dividendbelasting schat Unilever in op ongeveer 200 miljoen euro per jaar.<ref>[https://www.taxlive.nl/nl/documenten/nieuws/staat-loopt-miljoenen-dividendbelasting-mis-door-stap-unilever/ Staat loopt miljoenen dividendbelasting mis door stap Unilever], Taxlive, 11 juni 2020</ref>
 
In 2018 kwam een regeringsvoorstel op tafel om de dividendbelasting af te schaffen. Bestuursvoorzitter Paul Polman had hiervoor gepleit en zag het als een keiharde voorwaarde om het hoofdkantoor van Unilever in Rotterdam te vestigen.<ref>[https://www.ad.nl/politiek/topman-unilever-afschaffen-dividendbelasting-was-onze-harde-eis~a51472e5/ Topman Unilever: Afschaffen dividendbelasting was onze harde eis], Algemeen dagblad, 24 november 2018</ref> Tegen het voorstel kwam veel politieke weerstand en in november 2018 strandde het regeringsvoorstel.<ref>[https://www.ad.nl/politiek/afschaffing-dividendtaks-definitief-van-tafel-kabinet-akkoord-over-1-9-miljard~a2dfcdd5/ Afschaffing dividendtaks definitief van tafel], Algemeen Dagblad, 15 oktober 2018</ref> Korte tijd later maakte Unilever een plan bekend om het hoofdkantoor naar Londen te verplaatsen.
 
Mede naar aanleiding hiervan kwam GroenLinks-Kamerlid [[Bart Snels]] met een [[initiatiefwet]]svoorstel voor een soort ‘eindafrekening’ voor bedrijven die vertrekken naar landen waar geen dividendheffing bestaat, de [[Spoedwet conditionele eindafrekening dividendbelasting]] (waar ook wel aan wordt gerefereerd met ''vertrekbelasting''). De wet zou gelden met terugwerkende kracht tot 18 september 2020. Degenen die direct vóór de fusie aandeelhouders van Unilever N.V. waren, zouden dan geacht worden een dividendbelastingschuld te hebben ter grootte van 15% (het dividendbelastingtarief) van hun aandeel in nog niet uitgekeerde winst, inclusief latente winst. Deze zou naar gelang van uitkering van dividend over de in ruil gekregen aandelen Unilever PLC moeten worden afgelost, zodat hierover effectief 15% dividendbelasting zou worden betaald aan de Nederlandse staat, tot de schuld is afbetaald. Het zou in totaal gaan om ongeveer 11 miljard euro. Voor Nederlandse personen en bedrijven zou deze aflossing overigens net als gewone dividendbelasting verrekenbaar zijn met respectievelijk inkomstenbelasting en [[vennootschapsbelasting]]. Unilever heeft op basis van het oorspronkelijk ingediende wetsvoorstel gesteld dat de wet in strijd zou zijn met het internationale recht, maar dat als deze toch zou worden aangenomen het niet in het belang van Unilever en de aandeelhouders zou zijn het vertrek door te laten gaan.<ref>https://nos.nl/artikel/2343575-unilever-verhuizing-hoofdkantoor-gaat-niet-door-als-miljardenboete-er-komt.html</ref><ref>''https://www.unilever.com/Images/unilever-plc-and-unilever-nv-shareholder-circular_tcm244-553855_en.pdf'', p. 35 - uiteenzetting van de consequenties van het wetsvoorstel voor het vertrek van Unilever N.V. (fusie met Unilever PLC), en reactie</ref> In oktober 2020 is het wetsvoorstel aangepast, mede met het oog op de juridische houdbaarheid.<ref>https://nos.nl/artikel/2348912-groenlinks-past-wetsvoorstel-vertrekboete-aan.html</ref><ref>[https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-947010.pdf Brief van Snels aan de Tweede Kamer, 18 september 2020]</ref><ref>https://zoek.officielebekendmakingen.nl/dossier/35523</ref> De fusie is doorgegaan, hoewel er nog onzekerheid was over het aannemen van het wetsvoorstel. Met de tweede nota van wijziging in oktober 2021 heeft Snels de terugwerkende kracht van het wetsvoorstel laten vervallen. Ook als de wet wordt aangenomen is deze daarmee voor Unilever en haar aandeelhouders niet meer van belang.
Regel 215:
* 2018 - Unilever maakt bekend het hoofdkantoor in het [[Verenigd Koninkrijk]] op te geven, en enkel het hoofdkantoor in [[Rotterdam]] te behouden. Na verzet van Britse aandeelhouders is dit besluit echter teruggedraaid.
* 2018 - In december maakte het de overname bekend van [[GlaxoSmithKline]]'s voedingsdivisie Health Food Drinks.<ref name=NRCGSK>NRC [https://www.nrc.nl/nieuws/2018/12/03/unilever-koopt-voedingsdivisie-gsk-a2999247 Unilever koopt voedingsdivisie GSK, 3 december 2018], geraadpleegd op 5 december 2018</ref> Unilever is bereid €&nbsp;3,3 miljard te betalen voor een activiteit met een jaaromzet van €&nbsp;0,5 miljard.<ref name=NRCGSK/> De aankoop werd pas in april 2020 afgerond.
* 2020 - Unilever N.V. en Unilever PLC fuseren, Unilever PLC wordt de moedermaatschappij voor het geheel en wordt en volledig Brits bedrijf per 30 November 2020. <ref name=BI>Businessinsider [https://www.businessinsider.nl/unilever-is-officieel-volledig-brits-bedrijf/ Unilever is officieel volledig Brits bedrijf, 29 november 2020], geraadpleegd op januari 2022</ref>
* 2021 - Conflict met de staat Israël over besluit van dochter [[Ben & Jerry's]] om met ingang van 2023 geen ijs meer te verkopen in door Israël bezet gebied. De Israëlische regering en 14 Amerikaanse staten oefenen druk uit op CEO Jope om B&J te bewegen haar besluit te heroverwegen. Eind juni 2022 besloot Unilever om zijn zakelijke belangen in Ben & Jerry's in Israël te verkopen aan Avi Zinger eigenaar van American Quality Products Lmd., licentiehouder van B&J aldaar. Ben & Jerry's Israël kan nu gewoon weer zijn ijs verkopen ook aan Joodse kolonisten in de door Israël bezette Palestijnse gebieden. Het Amerikaanse ijsbedrijf in Vermont, USA, is het niet met deze manoeuvre eens.
* 2021 - Unilever verzelfstandigt zijn theedivisie onder de naam ''ekaterra'' en verkoopt deze vervolgens aan investeerder [[CVC Capital Partners]].
Regel 271:
[[Categorie:Unilever| ]]
[[Categorie:Bedrijf genoteerd aan de London Stock Exchange]]
[[Categorie:Bedrijf genoteerd aan de Euronext Amsterdam]]
[[Categorie:Economie in Londen]]