Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
lemma link toegevoegd
lemma link toegevoegd
Regel 1:
[[bestand:Marius Berliet en 1911.jpg|miniatuur|[[Marius Berliet]] (1911)]]
[[bestand:Usine Berliet - Atelier de montage des camions pour l'armée - Lyon - Médiathèque de l'architecture et du patrimoine - APZ0001128.jpg|miniatuur|De productie van legervoertuigen in de fabriek in Lyon]]
[[Bestand:Berliet WWI Memorial de Verdun.jpg|miniatuur|De [[Berliet CBA]] voorzag het oorlogsfront bij [[Slag om Verdun|Verdun]] in 1916 van nieuwe voorraden en werd tot 1932 geproduceerd]]
[[Bestand:Berliet 'Dauphine' berline ca 1936 Schaffen-Diest 2013.JPG|miniatuur|Berliet Dauphine 11CV (ca. 1936)]]
'''Berliet''' is een van de voorgangers van [[Renault Trucks]] en bussen.
 
== Begintijd ==
[[Bestand:Berliet WWI Memorial de Verdun.jpg|miniatuur|De Berliet CBA voorzag het oorlogsfront bij [[Slag om Verdun|Verdun]] in 1916 van nieuwe voorraden en werd tot 1932 geproduceerd]]
[[Bestand:Berliet 'Dauphine' berline ca 1936 Schaffen-Diest 2013.JPG|miniatuur|Berliet Dauphine 11CV (ca. 1936)]]
;1894-1905
*[[Marius Berliet]] (1866-1948) stamde af van grootouders die boeren waren en wiens ouders het vak van zijdewever in zijdestad [[Lyon]] begonnen. Het was de bedoeling dat Marius het familiebedrijf zou voortzetten. Zijn passie ging echter meer uit naar het mechanische, het technische. Omstreeks 1890 dringen de berichten over de toen net uitgevonden [[verbrandingsmotor]] ook door in handelsstad Lyon. Marius was niet opgewassen tegen de verleiding zich ook met deze techniek bezig te houden. Het moest toch mogelijk zijn het paard voor de wagen te vervangen door een motor in de wagen.
Regel 16:
*Van 1910 tot 1912 produceerde Berliet een model met 12 pk en 1539 cm³ [[cilinderinhoud]]. Vanaf 1912 produceerde de fabrikant de modellen met zescilindermotoren alleen nog op bestelling.
*Het was ook in 1912 dat een auto van het merk Berliet de [[rally van Monte Carlo]] won. In 1913 was Berliet in staat de productie op te voeren tot 3500 eenheden per jaar in de fabriek te [[Monplaisir]].
*Gedurende de [[Eerste Wereldoorlog]] produceerde Berliet, net als [[Renault]] en [[Latil]], vrachtauto’s voor het Franse [[krijgsmacht|leger]]. In 1916 verlieten 40 voertuigen per dag de fabrieken van Berliet. Deze auto’s hadden een laadvermogen van 4 en 5 ton. In totaal dienden 2500 exemplaren van het type [[Berliet CBA|CBA]] het Franse leger aan het front in de Eerste Wereldoorlog.
*Tegelijkertijd fabriceerde Berliet ook [[granaat (munitie)|granaten]]. Het personeelsbestand groeide tot 3500 personen.
*Na de Eerste Wereldoorlog opende Berliet een fabriek in [[Vénissieux]] (tegenwoordig stadsdeel van Lyon) en produceerde modellen met 12 CV (2613 cm³), 15 CV (3308 cm³) en 22 CV (4398 cm³). Het eerste model VB was een exacte kopie van een [[Dodge (automerk)|Dodge]] en werd met 100 eenheden per dag geproduceerd. ‘CV’ = ''Chevaux'', letterlijk ‘Paarden’ staat voor fiscale pk’s, die cilinderinhoud weergeven waarbij 1 CV = ± 200 cc.
*‘CV’ = ''Chevaux'', letterlijk ‘Paarden’ staat voor fiscale pk’s, die cilinderinhoud weergeven waarbij 1 CV = ± 200 cc.
 
;1921-1939
Regel 179 ⟶ 178:
*In 1980 introduceert Renault een middelgroot chassis-model, de JK, met een viercilinder 5,48 liter, 90 pk dieselmotor en vier- of vijfversnellingsbak, tussen 6 en 7,5 ton nuttig laadvermogen en een keuze aan cabines variërend van dag- en slaapcabine tot aan verlengde cabine met zeven zitplaatsen.
*Het voertuig maakte gebruik van een cabine, die uit de erfenis van SAVIEM kwam. SAVIEM was betrokken bij deze ontwikkeling van deze cabine in de ‘Club van Vier’ (DAF, Volvo, SAVIEM, Magirus). Elk van de leden van de Club van Vier heeft deze ‘Viererclubcabine’ - al dan niet in afgeleide en vergrote vorm - nog lang gebruikt. Dit model werd tegelijkertijd ook als ‘Mack’ verkocht in de VS via het dealernetwerk van Mack aldaar.
 
;1981
*In 1981 start RVI de onderhandelingen tot verwerving van twee fabrikanten buiten Frankrijk: ‘Karrier Motors’ in Engeland en ‘Barreiros SA’ (beide onderdeel van Chrysler-Europe) in Spanje.
 
;1983
Regel 187 ⟶ 183:
**[[Simca]]/[[Talbot (auto)|Talbot]] (ging over in handen van Peugeot),
**[[Karrier]]/[[Rootes]] in Engeland (bouwde Dodge 50),
**[[Barreiros (vrachtwagenmerk)|Barreiros]] / [[Dodge (automerk)|Dodge]] in [[Spanje]] (bouwde bus- en vrachtwagenchassis). Door deze aankoop betrad Renault de Engelse markt voor lichte tot middelzware bedrijfsvoertuigen. Renault werd er destijds van verdacht gewoon de productiecapaciteit in de UK van Karrier/Chrysler te hebben gekocht. Zij zouden meer geïnteresseerd zijn, om de daar te bouwen eigen modellen (onder andere Master) via het eigen dealerkanaal af te zetten in de UK dan om de oorspronkelijke Dodge 50 verder te ontwikkelen.
*De Dodge 50-serie, later verkocht als Renault 50, waren lichte bedrijfswagens geproduceerd in Engeland door Chrysler Europe tussen 1979 en 1993. Dit was de laatste erfenis van wat ooit Karrier maakte aan bedrijfswagens. De 50-serie omvatte een breed sortiment chassis- en carrosserieconfiguraties, inclusief twee duidelijk verschillende cabine-ontwerpen. Het laadvermogen van de modellen bewoog zich tussen 3500 en 7500 kg. Er waren ook diverse motoren verkrijgbaar, waaronder de een [[Perkins Engines|Perkins]] [[Phaser]]. Er was ook een 4x4 en de diverse carrossiers bouwden het voertuig zeer uiteenlopend op van kipper tot minibus.
*In Spanje werd de vennootschap met de naam Barreiros / Dodge omgedoopt tot RVI España. De PR100 werd aldaar geassembleerd en kreeg een lokale carrosserie van Hispano Carrocera. Deze combinatie was een logisch vervolg op de nauwe samenwerking tussen de oude fabriek van Barreiros en Hispano Carrocera, voorganger van [[Van Hool]] España. Deze fabriek maakte ook de chassis welke later verkocht zouden worden als Renault A290 et A320. Deze chassis werden van Spaanse carrosserieën voorzien, zoals die van [[Ugarte]], [[Unicar]] en [[Ebrocar]].
*In 1983 werd de serie G geïntroduceerd met zescilinder 9,8 MIDR-motoren met een vermogen tussen de 182 en 338 pk en twee typen versnellingsbak (met 9 en 18 versnellingen), luchtvering, luchtremmen (met ABS) als 4x2, 6x2 en 6x4. Het model gebruikte de vergrote Viererclub cabine (zoals Volvo dat ook deed met zijn FH 8). Als chassis kan het model een PTAC van 26 ton hebben en als combinatie trekker oplegger een PTRA van 44 ton. De G-serie, die overigens veel gebruikt wordt voor openbare diensten, werd omgedoopt tot ‘Manager’ in 1991 en de productie werd gestaakt in 1996.
Regel 194 ⟶ 190:
 
;1987
*Eind 1987 werd het eerste exemplaar van de nieuwe stadsbus R312 geleverd. Het model vond grote verspreiding in Frankrijk, daarbuiten in Zwitserland ([[Genève (stad)|Genève]]), België ([[Opérateur du Transport de Wallonie|TEC]] en Duitsland waar (Stadtwerke [[Saarbrücken]] met R312 rijdt/reed). De R312 had het tij tegen: de tendens richting lagevloerbussen maakte het model vrij snel onaantrekkelijk. Het bleef - ondanks het eigentijdse voorkomen - een conventionele bus met een minder makkelijke toegankelijkheid. De Waalse busonderneming TEC (tegenhanger van [[Vlaamse Vervoermaatschappij "De Lijn"|De Lijn]] in Vlaanderen) kocht 315 wagens, die werden afgebouwd bij EMI in België en kwamen in dienst tussen 1994 en 1997. Een exemplaar uit deze serie is te zien in [[Luik (stad)|Luik]].
 
;1988
Regel 209 ⟶ 205:
 
;1992
*In 1992 werd een nieuw model vrachtwagen voor de bouwplaats geïntroduceerd, de Maxter G340TI, met een dieselmotor voorzien van turbocompressor, 6 cilinders, van 260 tot 338 pk, 9.,8 liter cilinderinhoud, een overbrenging met 9 versnellingen, luchtremmen, ABS en ASR als optie en een maximale voertuigmassa (‘PTAC’) van 26 ton, in de configuraties 6x4 en 8x4. De cabine is een vergrote nazaat van de ‘Viererclub-Cabine’
*Renault Véhicules Industriels heet vanaf dit jaar [[Renault V.I.]].
 
Regel 217 ⟶ 213:
;1996
*In 1996 introduceert Renault twee nieuwe model-families: de Premium en de Kerax.
**De Premium is het vlootvoertuig bij uitstek: relatief laag eigen gewicht, niet extreem luxueus, een aantrekkelijke aanschafprijs bij gunstige prijs-/prestatieverhouding en relatief lage exploitatiekosten. Zo’n voertuig verdient zijn geld in een extreem competitieve markt, waar elke cent telt. De winst in die markt zit ‘m in de massa en dat merk je aan het voertuig: meestal een tikje minder luxueus en minder zwaar gemotoriseerd (dus lichter) dan zijn broers in het top-segmenttopsegment. Zijn rechtstreekse concurrenten zijn [[Mercedes Axor]], [[Volvo FM10/12]], [[DAF CF 95]] en de [[M.A.N. TGL]], alle uitgelegd op laag eigen gewicht en gunstige exploitatiekosten.
**Premium Distribution is het chassis voor het zwaardere distributiewerk, met een motorvermogen tussen de 200 en 300 pk en verlaagde cabine c.q. instap. Hier zijn vooral de lichtere [[Axor]]s en [[Atego]]’s van [[Mercedes-Benz|Mercedes]] alsook de [[MAN TGM|TGM]] van [[M.A.N.]] en de [[CF 45/55]] van [[DAF (fabrikant)|DAF]] geduchte concurrenten.
**Omdat het voor bepaalde vormen van vervoer niet zinvol is, om de truck met het hoogste vermogen of het meeste comfort te hebben ligt het in deze situatie (vooral: tank- en silovervoer) voor de hand een auto zo mager mogelijk te specificeren, zodat er zo veel mogelijk ruimte voor nuttige lading blijft. Renault heeft voor deze doelgroep de Premium in huis, die zelfs in de versie met verhoogd dak en een redelijk comfortabel aangeklede cabine niet meer dan 6700 kg eigen massa heeft. Aangedreven wordt de Premium door een common rail diesel, die uiteraard voldoet aan de [[Euro 3]] emissie-eisen. De inspuiting wordt volledig elektronisch geregeld; er is in principe geen mechanische aansturing meer, los van een hogedrukpomp die het gemeenschappelijke brandstofreservoir aan de motor onder druk houdt. Die druk bedraagt maximaal 1500 bar. Van dit gemeenschappelijke reservoir - de common rail - lopen er brandstofleidingen naar de verstuivers in de verschillende cilinders. De Renault-motor heeft een boring en slag van 123x156 mm en een cilinderinhoud van 11 liter. De dCi 11, zoals de motor heet, leverde in de door ons gereden uitvoering een vermogen van 361 pk (266 kW) - bij 1900 tpm - en een hoogste koppel van 1670 Nm tussen 1050 en 1400 Nm.