לדלג לתוכן

רמפייג'

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
רמפייג'
מידע בסיסי
ייעוד טיל אוויר-קרקע
ארץ ייצור ישראלישראל ישראל
יצרן
פיתוח ישראלישראל תעש מערכות והתעשייה האווירית לישראל
משתמשים
פלטפורמת שיגור מטוסי קרב בהם ה-F-35I אדיר
מאפיינים כלליים
משקל 570 ק"ג
ממדים
אורך 4.7 מטר
קוטר 306 מ"מ
ביצועים
מהירות מהירות על-קולית
טווח 90 מיל (140 קילומטרים)
דיוק 10 מטר (CEP)
ראש קרב והנחיה
ראש קרבי נפיץ, 150 ק"ג חומר נפץ מרסק
הנחיה GPS ומערכת ניווט אינרציאלית

רמפייג' (Rampage) הוא טיל אוויר-קרקע לטווח בינוני-ארוך מתוצרת משותפת של תעש מערכות ומפעל מלמ של התעשייה האווירית, שנועד לפגיעה מדויקת במטרות איכות כגון מפקדות אויב, סוללות טילים וארטילריה ומתקני מכ"ם ותקשורת. הטיל משתמש במספר מערכות ניווט ומגיע למהירות על-קולית, דבר שמקשה מאוד על שיבושו או יירוטו. רמפייג' מבוסס על אקסטרא ("נוגה") של תעש מערכות ונמצאת בשירות חיל האוויר הישראלי, שלפי פרסומים זרים עשה בו שימוש בסכסוך האיראני-ישראלי בתקיפות בסוריה המיוחסות לישראל.

קוטר הטיל 306 מילימטרים (12.0 אינץ') ואורכו כ-4.7 מטרים (15 רגל). משקלו בשיגור הוא 570 קילוגרם (1,260 ליברות) והוא נושא ראש קרבי עם חומר נפץ מרסק במשקל של 150 ק"ג. הוא בעל טווח של כ-145 קילומטר ודיוק גבוה (לפי ההערכות CEP < 10 m). הטיל מוצע במספר ראשי קרב ובהם פצצונות רסס ורש"ק חדירה, תוך שימוש בטכנולוגיות מתקדמות וייחודיות. רמפייג' מונחה על ידי מערכת ניווט אינרציאלית וכן GPS. יש לו מערכות ניווט נוספות לגיבוי למקרה שהאויב מפעיל שבש או חוסם GPS.

הרמפייג' נמצא בשירות חיל האוויר הישראלי וניתן לשיגור ממטוסי F-15,‏ F-16I סופה ו-F-35I שבשירות החיל. אף על פי שרשמית הטיל נכנס לייצור סדיר ושימוש מבצעי רק ב-2019,[1] לפי הערכות כבר נעשה בו שימוש מבצעי בתקיפות המיוחסות לצה"ל שנעשו בזמנים מוקדמים יותר.

ביולי 2023 פורסם כי בריטניה שוקלת להחליף את טילי השיוט שלה בטילים על-קוליים ישראליים מדגם  רמפייג'[2].

בספטמבר 2023 פורסם כי הודו רכשה מישראל את הטיל ובמאי 2024 פורסם שהוא עתיד להיכנס בקרוב לשירות מבצעי.[3]

לפי הערכות, בתקיפה הישראלית באיראן בלילה שבין ה-18 ל-19 באפריל 2024 נעשה שימוש ברמפייג' ששוגר מחמקן F-35I לשם פגיעה בסוללת טילי נ"מ מדגם S-300 בבסיס אווירי באיספהאן[4]. לפי הערכות אחרות, נעשה בתקיפה זו שימוש בטילים מסוג אנקור כחול[5].

  • ישראלישראל ישראל - בסרטוני התדמית לטיל המיועדים לייצוא מצוין כי הטיל מוטל מ F-16
  • הודוהודו הודו - במהלך שנת 2024 הוכנס הטיל לשירות מבצעי

קישורים חיצוניים

[עריכת קוד מקור | עריכה]

הערות שוליים

[עריכת קוד מקור | עריכה]