לדלג לתוכן

פאנדום

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
(הופנה מהדף פנדום)
ערך מחפש מקורות
רובו של ערך זה אינו כולל מקורות או הערות שוליים, וככל הנראה, הקיימים אינם מספקים.
אנא עזרו לשפר את אמינות הערך באמצעות הבאת מקורות לדברים ושילובם בגוף הערך בצורת קישורים חיצוניים והערות שוליים.
אם אתם סבורים כי ניתן להסיר את התבנית, ניתן לציין זאת בדף השיחה.
ערך מחפש מקורות
רובו של ערך זה אינו כולל מקורות או הערות שוליים, וככל הנראה, הקיימים אינם מספקים.
אנא עזרו לשפר את אמינות הערך באמצעות הבאת מקורות לדברים ושילובם בגוף הערך בצורת קישורים חיצוניים והערות שוליים.
אם אתם סבורים כי ניתן להסיר את התבנית, ניתן לציין זאת בדף השיחה.
יש לשכתב ערך זה. הסיבה היא: איכות הערך מאוד ירודה.
אתם מוזמנים לסייע ולתקן את הבעיות, אך אנא אל תורידו את ההודעה כל עוד לא תוקן הדף. ייתכן שתמצאו פירוט בדף השיחה.
יש לשכתב ערך זה. הסיבה היא: איכות הערך מאוד ירודה.
אתם מוזמנים לסייע ולתקן את הבעיות, אך אנא אל תורידו את ההודעה כל עוד לא תוקן הדף. ייתכן שתמצאו פירוט בדף השיחה.
הכנס העולמי למדע בדיוני ה-14 בניו יורק סיטי (1956)
מעריצי הארי פוטר לבושים כתלמידי הוגוורטס

פָאנדוֹם (באנגלית - Fandom, חיבור המילים Fan - מעריץ, Kingdom - ממלכה, "ממלכת מעריצים")[1] היא קהילת מעריצים של תופעה כלשהי כגון אישים, תחביב, ז'אנר, אופנה, יצירה בדיונית (כגון סיפורת, קולנוע וקומיקס) אמנות, בידור או ספורט (אוהד). בשל האזוטריות של התכנים קהילות אלו פועלות בדרך כלל ברשת ונפגשות לרוב דרך האינטרנט[2], אבל הן עשויות להתקיים גם בעולם הממשי.

מעריצים בפאנדום מתעניינים בפרטים הקטנים של מושא הפאנדום, דבר המבדיל אותם מחובבים בעלי עניין אקראי בלבד. מושא הפאנדום לא מהווה, לרוב, חלק מעולמם המקצועי של המעריצים, אולם לעיתים מושא ההערצה קשור למומחיות כלשהי בה הם מחזיקים, עקב העניין הרב שהם מגלים בפאנדום. מעריצים החברים בקהילות פאנדום שונות מביעים את הערצתם באופנים שונים, כגון איסוף של חפצים שונים שקשורים למושא הערצתם (מרצ'נדייז), כתיבת ספרות חובבים וציור פאנארט, והשתתפות בכנסים המוקדשים לנושא הפאנדום, שמתקיימים במקומות רבים ברחבי העולם מספר פעמים בשנה.

המונחים הנפוצים בקהילה הם "פאנדומיסטים" או "פאנדומיסט", כשם כללי לאדם החובב פאנדומים, ו"פאנגירל" (Fangirl), "פאנבוי"(Fanboy) או "פאנפיפל" (Fanpeople) לתיאור מעריצים נלהבים או קבוצת מעריצים, מושגים אלו נמצאים בקשת הרחבה של הפאנדום ובדרך כלל משומשים בקונטקסט שלא ספציפי לקהילה מסוימת. המונח פאנדום עצמו מזוהה במיוחד עם מעריצי ז'אנר המדע הבדיוני והפנטזיה, אך גם עם מעריצים של אמנים, סרטים וסדרות מסוימים בתחומים אחרים.

שמו של הפאנדום עשוי להתייחס לנושא הכללי של הפורום ("פאנדום הפנטזיה"), או להתייחס ליצירה ספציפית בלבד (לדוגמה: "פאנדום הארי פוטר"). לעיתים קרובות המעריצים טובעים מונח עבור עצמם כדי לייחד את עצמם מהשאר, כגון "פוטרהאדס" (Potterheads) למעריצי הארי פוטר, "חצויים" למעריצי פרסי ג'קסון, "ארמיז" (Armys) עבור מעריצי להקת הקייפופ BTS "דיירקשנים" עבור מעריצי להקת 1 דיירקשן ועוד.

בהקשרים של ספרות חובבים (Fan Fiction, פאנפיקים) מקבל המונח משמעות שונה במקצת, ומתייחס ליצירה שעל פיה נכתבות יצירותיהם של החובבים.

אנשים המשתייכים לפאנדום לעיתים יכריזו על שייכות לעולם שבו מתקיים הסיפור. לדוגמה, מעריצי ”הארי פוטר” יכריזו על שייכות לבית בהוגוורטס (גריפינדור, הפלפאף, רייבנקלו או סלית'רין), מעריצי פרסי ג׳קסון יכריזו שהם הילדים של אל יווני מסוים וכו'.

ניתן לרכוש באינטרנט או בחנויות מיועדות פריטים המופיעים בעלילה של הספר (לדוגמה, מפת הקונדסאים המופיעה לאורך סדרת ספרי הארי פוטר, או חרב אור בפאנדום של מלחמת הכוכבים), או פריטים עם סמלי הפאנדום (חולצות, שרשראות, צמידים, תיקים, פוסטרים וכו').

  • קאנון - אירועים והתרחשויות שהם חלק מהיצירה המקורית.
  • הדקאנון - אירועים והתרחשויות המיוצרות על ידי המעריצים של היצירה (בדרך כלל מדובר בספר, סרט או סדרת טלוויזיה), דרך ההדקאנון המעריצים יכולים לשנות פרטים בסיפור או בדמויות שלרוב יכולים להתקיים בקאנון (או שרומזו בקאנון ומתוך זה נוצר ההדקאנון) ולא יפריעו לזרימה של העלילה.
  • פאנארטאנגלית Fan Art) - יצירת אמנות, לרוב ציורים ואיורים, המערבת דמויות ואלמנטים מהקאנון.
  • פאנפיקשן (fan fiction) ובקיצור פאנפיק (fanfic) - ספרות המבוססת על יצירה מקורית כלשהי הכוללת אלמנטים מהיצירה המקורית. בכתיבת פאנפיק אין מגבלות, כיוון שברוב המקרים פאנפיקים הם פרי הדמיון של הכותב/ת בתוך העולם של היצירה ממנה הוא או היא מתבססים.
  • שיפ - המילה שיפ (ship) גזורה מ-Relationship (מערכת יחסים באנגלית), ומתייחסת למערכת יחסים בין שתי דמויות, בדרך כלל רומנטית. שיפ אהוב במיוחד ייקרא OTP - ראשי תיבות של one true pairing.

פאנדום רעיל

[עריכת קוד מקור | עריכה]

המונח "פאנדום רעיל" מתייחס להתנהגות מעריצים שבה הביקורת הופכת לשלילית וקיצונית, לעיתים עם אלמנטים של גזענות ושנאה כלפי היוצרים או השחקנים. תופעת ה"פאנדום רעיל" הפכה לנפוצה יותר בשנות ה-20 של המאה ה-20. לעיתים, הפאנדום מגיב באופן שלילי להתרחשויות מסוימות, כמו למשל סצנות הכוללות דמויות להט"ביות בסדרות "בית הדרקון" ו"האחרונים מבינינו". במקרים אחרים, הפאנדום תוקף פרויקטים עוד לפני יציאתם, כמו במקרה של ליהוק שחקנית שחורה בסדרה "ברידג'רטון", התקפות גזעניות על השחקנים ב"שר הטבעות: טבעות הכוח", ואיומים על השחקנית לזלי ג'ונס בסרט "מכסחות השדים" ב-2016.[3]

אולפנים מנסים להימנע מראש מהתגרות ב"פאנדום רעיל" על ידי הקמת קבוצות ממוקדות של "סופר מעריצים" שמעריכים חומרי שיווק לפרויקטים גדולים. לעיתים, כשהתגובות השליליות חמורות במיוחד, אולפנים מעבירים את השחקנים תדריך על שימוש ברשתות החברתיות או לוקחים שליטה על חשבונות המדיה החברתית שלהם. כאשר מתעוררים איומי אלימות, חברות אבטחה יסירו את המידע של השחקנים מהאינטרנט כדי להגן עליהם מפני חשיפת פרטים אישיים (דוקסינג).[3]

תרבות הפאנדום בישראל

[עריכת קוד מקור | עריכה]

בדומה לקהילות האנימה, קהילות הפאנדומים השונות התפתחו דרך האינטרנט וצברו דרכו תאוצה. פורומים וקהילות רבות נפתחו סביב תרבות הפאנדומים, וכן קמו כנסים רבים סביב הנושא, כדוגמת כנס עולמות ופסטיבל אייקון שמתרחשים בכל שנה ושמים דגשים רבים על קהילות הפאנדומים של המדע הבדיוני והפנטזיה. את שני הכנסים הללו מארגנת האגודה הישראלית למדע בדיוני ופנטזיה. כנס ישראלי פופולרי נוסף הוא כאמ"י (ראשי תיבות של "כנס אנימה ומנגה ישראלי"), שעוסק באנימה, מאנגה ותרבות יפן. במהלך כנסים אלו, אנשים רבים מגיעים בקוספליי ומשתתפים בתחרויות השנתיות המתקיימות מדי שנה בכנסים עצמם.

קישורים חיצוניים

[עריכת קוד מקור | עריכה]

הערות שוליים

[עריכת קוד מקור | עריכה]
  1. ^ Rutherford-Morrison, Lara. "Where Did The Word "Fandom" Come From?". Bustle (באנגלית). נבדק ב-2018-01-31.
  2. ^ fandom, Urban Dictionary (באנגלית)
  3. ^ 1 2 Adam B. Vary, Toxic Fandom: How Hollywood Is Battling Fans Who Are ‘Just Out for Blood’ — From Social Media Boot Camps to Superfan Focus Groups, Variety, ‏2024-10-03 (באנגלית אמריקאית)