מכונאי
מכונאי הוא איש מקצוע שעוסק בבנייה, הרכבה ותחזוקה של מכונות. מכונאים רבים מתמחים בתחום מסוים, כגון מכונאות רכב, מכניקת דודים, מכניקת מיזוג אוויר ומכונות קירור, מכונאות מטוסים, מכונאות טנקים, וכו'. בתוך חלוקה זו יש לעיתים התמחויות משנה. בתחום מכונאות רכב, למשל, ישנן תת-התמחויות כגון התמחות בחשמלאות רכב, בבלמים וההגה, במערכת ההילוכים האוטומטית או הרגילה, בתיקוני מנוע, וכו'.
הכשרת מכונאים
[עריכת קוד מקור | עריכה]ההכשרת מקצוע המכונאות נרכשת לאחר מספר שנות לימוד של תאוריה והכשרה מעשית במוסדות הכשרה מקצועית.
בישראל
[עריכת קוד מקור | עריכה]תעודות מקצועיות למכונאי הן טכנאי והנדסאי[1]. נוסף על כך, מתקיימים בישראל קורסים ללימודי תעודה, להכשרת מכונאי אוטוטק מטעם משרד העבודה, אשר נוצרו בעקבות שילוב הטכנולוגיה והמחשוב בתעשיית הרכב. בוגרי קורסים אלו מקבלים תעודת "מכונאות רכב" ותעודת "חשמל רכב"[2]. מכונאי הממשיך את לימודיו יכול להתקדם למהנדס מכני.
בישראל חלק נכבד מהכשרת המכונאים נעשה בצה"ל[3], במוסדות קדם-צבאיים של חיל הטכנולוגיה והאחזקה וחיל האוויר[4], ובמסגרת השירות הצבאי, לשם תחזוקה של אמצעי הלחימה של צה"ל.
כיום ישנו מחסור במכונאים בתעשיית הרכב הישראלית[5][6], מחסור שאף התעצם בתקופת משבר הקורונה. בין הסיבות למחסור זה נכללות בחירתם של צעירים במקצועות האקדמיה ולא בהכרח בלימודים הטכנולוגיים, וכן העדפתם של צעירים רבים לפנות למקצועות ההייטק שבהם רמות השכר נחשבות גבוהות במיוחד, העדפה הקשורה גם בירידה הדרגתית בתדמיתם של מקצועות התחבורה והרכב בקרב הדור הצעיר בישראל[7][8].
קישורים חיצוניים
[עריכת קוד מקור | עריכה]הערות שוליים
[עריכת קוד מקור | עריכה]- ^ הנדסת מכונות – מגמת משנה רכב, באתר משרד העבודה, 2021
- ^ תשקיף מגמת אוטוטק, פורסם על ידי משרד העבודה, 2018.
- ^ מכונאי רכב, באתר מתגייסים - מיטב
- ^ שיר כהן, מוטסים, באתר ביטאון חיל האוויר, 2013
- ^ לא מניע: זו הסיבה שחסרים מכונאי רכב בישראל, באתר וואלה, 25 באוגוסט 2017
- ^ יובל אזולאי, ביקוש חסר תקדים לעובדים בתעשייה: יותר מ־15 אלף משרות פנויות, באתר כלכליסט, 3 במאי 2022
- ^ ניר בן טובים, כדאי להיות מכונאי רכב בישראל?, באתר ערוץ הספורט, 13 בנובמבר 2022
- ^ טלי חרותי-סובר, שכר של בין 9,000 ל-15 אלף שקל: במוסכים החדשים מחפשים עובדים, באתר TheMarker, 15 בנובמבר 2020