מבחן במה
מבחן במה או אודישן (בלטינית: Audition) הוא הופעה קצרה של שחקן, מוזיקאי, או רקדן לפני צוות של בוחנים, שבה נבדקת מידת התאמתם לתפקיד מסוים. במובנו הרחב, המונח אודישן, הפך לשם נרדף לשלב קבלת מועמדים שאינם אנשי מקצוע באמנות הבמה, לצורך בחינת קבלתם לתוכניות מציאות.
מטרתם של מבחני במה
[עריכת קוד מקור | עריכה]מבחן במה משמש לרוב כריאיון עבודה בתחום אמנות הבמה. בעזרתו מדרגים הבוחנים את הנבחנים על פי רמת התאימות שלהם לתפקיד מסוים. לכן מועמד המנסה להתקבל לתזמורת קלאסית לא יתבקש לנגן קטע של לד זפלין, ושחקן המבקש לשחק ב"המלט" לא יבצע קטע של חנוך לוין.
סוגים של מבחני במה
[עריכת קוד מקור | עריכה]יש שלושה סוגים של מבחני במה. באחד מקבל הנבחן את הקטע שלו מראש, והוא צריך להתכונן עליו וללמוד אותו. סוג זה של מבחן במה אופייני לתיאטרון ולקולנוע. השחקן יתבקש ללמוד בעל-פה קטע שיתנו לו הבוחנים מראש. לעיתים מדובר בקטעים מתוך היצירה המועלית, ולעיתים רק באותה סוגה.
בסוג אחר של מבחני במה מחליט הנבחן איזה קטע הוא רוצה להעלות, מתכונן עליו לבד ומציג אותו בפני הבוחנים. הסוג הזה אופייני במיוחד לתחום המוזיקה; למשל, זמר שרוצה להצטרף ללהקה יכין מראש כמה שירים שאותם הוא רוצה לשיר.
סוג שלישי, האופייני במיוחד למחול, הוא שהיצירה ניתנת בזמן המבחן, והנבחן צריך ללמוד אותה במקום ולהציגה. למשל, רקדנים יתבקשו ללמוד את הכוריאוגרפיה במקום. בצורה זו נבחנת גם יכולת הלמידה של האמן.
לעיתים גם משלבים בין כמה סוגים; למשל, מבקשים מזמר לשיר תחילה משהו שהוא מכיר, ואז מלמדים אותו שיר חדש.
בתוכניות מציאות
[עריכת קוד מקור | עריכה]ישנן מספר תוכניות מציאות בטלוויזיה שבמרכזן שלבים דמויי מבחן במה למשתתפים בהן. לרוב, המועמדים בתוכניות אלה עוברים סדרה של מבחנים, אל מול חבר שופטים, בנוכחות קהל האולפן, בתחרות על פרס כלשהו. לרוב יש גם שלב שבו קהל הצופים שופט בין המועמדים השונים, בהצבעה דמוקרטית. הראשונה מסוג זה הייתה הסדרה "אמריקן איידול" (שעל פיה נבנתה גם המקבילה הישראלית "כוכב נולד").
יש להבדיל בין אודישנים בתוכנית מציאות המתבצעים בשידור חי מול קהל חי וחבר שופטים, לעומת מבחני במה רגילים שאינם מתבצעים במתכונת כזאת.