לדלג לתוכן

דיופסיד

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
דיופסיד
תכונות המינרל
הרכב כימי MgCaSi2O6
מערך קריסטלוגרפי מונוקליני
צורת הגביש גבישים קצרים דמויי מנסרה בעלי חתך ריבועי. לרוב מופע במקבץ גרגרי, קומפקטי, או עמודי
צבע כחול, לבן, שקוף, ירוק חיוור עד חום צהבהב.
ברק זגוגי
שקיפות שקוף עד שקוף למחצה
פצילות מושלמת בשני מישורים שביניהם זווית ישרה.
שבירה בלתי שווה.
קשיות 5 עד 6 בסולם מוס
משקל סגולי 3.55-3.25
שרטוט לבן
מינרלים נלווים אוליבין, פלואוריט, דולומיט, כלוריט, פלוגופיט וקלציט

דיופסיד הוא מינרל השייך לקבוצת הפירוקסן, קבוצה של מינרלים אינוסיליקטים - (סיליקטים במבנה בצורת שרשרות) בעלי שרשרת בודדת. הדיופסיד שייך לשורת המינרלים האיזומורפית (כלומר שורה של תרכובות אנלוגיות בהרכבן) הכוללת את ההדנברגיט ( FeCaSi2O6) והאוגיט. לגבישים יש גוונים שונים, אך לרוב מופיע הדיופסיד כגבישים ירוקים עמומים.

דיופסיד מצוי בסלעי יסוד אולטרא-מאפייים כדוגמת קימברליט ופרידוטיט. אוגיט עשיר בדיופסיד נפוץ בסלעים מאפיים כדוגמת בזלת אוליבינית ואנדזיט. דיופסיד מצוי גם במגוון של סלעים מותמרים, כמו בסקארן שהתפתח מסלעי דולומיט עשירים בסיליקה בהתמרה של לחץ. הדיופסיד הוא מינרל חשוב במעטפת כדור הארץ והוא נפוץ בקסנוליתים של פרידוטיט שהתפרצו בקימברליט ובבזלת אלקלית. כמו כן מצוי דיופסיד במטאוריטים.

בטמפרטורות גבוהות יחסית יכול הדיופסיד להתערבב עם פיג'וניט ובטמפרטורות נמוכות עם אורתופירוקסנים. היחס בין כמות הסידן לסך כל כמות הסידן, המגנזיום והברזל בדיופסיד שנוצר יחד עם אחד משני סוגי הפירוקסן הנ"ל מושפע במיוחד מטמפרטורות מעל 900°C, ולהרכב הדיופסיד בקסנוליתים של פרידוטיט יש חשיבות בהשערה לגבי הטמפרטורות במעטפת כדור הארץ.

דיופסיד באיכות של אבן חן קיים בכמה צורות:

  • ויולן - סוג כחלחל נדיר של דיופסיד המצוי בכמה אתרים באיטליה.
  • דיופסיד "הכוכב השחור" – סוג כהה המכיל מחטים של רוטיל המסודרים בצורה של כוב בעל 4 קצוות.
  • דיופסיד כרום – סוג דיופסיד הכולל כרום המעניק לו צבע ירוק עשיר. משום שדיופסיד כרום ניחן בקשיות של 6.5-5.5 בסולם מוס, האבן נשרטת בקלות. דיופסיד כרום (Ca,Na,Mg,Fe,Cr)2(Si,Al)2O6)) הוא מרכיב נפוץ בקסנוליתים של פרידוטיט, וגרגירים מפוזרים של המינרל שנמצאו בקרבת צינורות קימברליט מהווים מציין לאפשרות קיומם של יהלומים. מקומות בהם מצאו דיופסיד כרום כוללים את קנדה, דרום אפריקה, רוסיה ומקומות נוספים.

הדיופסיד תואר לראשונה בתחילת המאה ה-19 ומקור שמו מיוונית "דיס"- "שני סוגים" או "כפול" ו"אופסיס" – "דעה" או "מופע".

לקריאה נוספת

[עריכת קוד מקור | עריכה]

קישורים חיצוניים

[עריכת קוד מקור | עריכה]