מגדלור
ערך ללא מקורות
| ||
ערך ללא מקורות | |
מִגְדַּלּוֹר הוא מגדל המפיץ אור לשם סיוע בניווט ושיט בים, בנהרות ובאגמי מים גדולים. המגדלור משמש לסימון קווי־חוף מסוכנים, שרטונים רחוקים מחופים ודרכי מוצא בטוחות לנמלים.
המגדלור מחליף שיטות קדומות יותר כגון הדלקת משואות בראשי צוקים וגבעות. עזרי הניווט החדשים בהם נעשה שימוש כיום צמצמו את מספר המגדלורים ברחבי העולם לפחות מ־1,500.
אטימולוגיה
[עריכת קוד מקור | עריכה]שם העצם בעברית הוא הלחם בסיסים של המילים מגדל+אור. מגדלור נודע הוא המגדלור שהוצב באי פארוס (Pharos) במצרים העתיקה ונמנה עם שבעת פלאי תבל של העולם העתיק. נראה שמקור השם הוא במילה היוונית "פַנוס" (ϕανός) שמשמעותה "לפיד" וממנה נגזרה גם המילה העברית "פנס", וכך גם ברוסית: фонарь (פָנַר). פארוס, שמו של האי, עדיין משמש בתור המילה ל'מגדלור' במספר שפות: בצרפתית (phare), באיטלקית (faro), בספרדית (faro), ברומנית (far), ובפורטוגזית (farol). המילה האנגלית pharology, מחקר המגדלורים, נגזרת אף היא משמו של האי. השכונה שנבנתה באיסטנבול באזור המגדלור נקראה "פנר", ועל שמה נקראת קבוצת הכדורגל פנרבחצ'ה.
אופן פעולת המגדלור
[עריכת קוד מקור | עריכה]כדי להיראות כמה שיותר מרחוק, האור המופץ על ידי המגדלור צריך להיות מרוכז וכמה שיותר גבוה (בשל עקמומיות כדור הארץ). ריכוז האור מושג על ידי שימוש במערך של עדשות מסתובבות.
בעבר מקור האור היה בעירה ואילו כיום נעשה שימוש במערכת של מנורות ועדשות. עד התקנת החשמל במגדלורים, שימשו מנורות נפט או פרפין כמקור אנרגיה להפקת האור. העדשות הסתובבו באמצעות מנגנון־שעון שנמתח מדי־יום על ידי שומר המגדלור. מערך העדשות הוחזק בדרך־כלל בכספית להפחתת החיכוך. במגדלורים המודרניים נעשה שימוש בנורת חשמל ובמנגנון־שעון המוזנים בדרך־כלל על ידי גנרטורים חשמליים הפועלים על שריפת סולר. גנרטורים אלה גם מספקים חשמל לשומר־המגדלור.
ריכוז האור ביעילות ממקור אור הפולט אור לכל הכיוונים דורש שימוש בעדשה בעלת קוטר גדול מאוד, דבר העלול להפוך אותה לעבה וכבדה מאוד. כדי להימנע מכך, פותחה עדשת פרנל (Fresnel lens). עיצובה הייחודי של עדשה זו מאפשר רוחק מוקד קצר אך משקל ונפח קטנים משהיו דורשות עדשות רגילות בעלות מאפיינים אלה. עדשות זוהרות מאוד (Hyperradiant lenses) המיוצרות על ידי קונצרן Chance Bros הותקנו במספר מגדלורים, כגון בקייפ־רייס, בניו פאונדלנד ובהוואי.
במגדלורים מודרניים לא מאוישים, מערכת העדשות המסתובבות מוחלפת לעיתים קרובות באור בהיר מאוד ששולח הבזקים קצרים לכל הכיוונים - בשיטה זו הדגש הוא על ריכוז האור בזמן ולא במרחב. אורות אלה דומים לאורות הנפלטים ממשואות המותקנות על מבנים גבוהים.
בשיטות עיצוב אלה, במקום להבחין באור חלש תמידי, המתבונן מהים מבחין באור בהיר, כשבין הבזק להבזק יש מרווח זמן קצר של חשיכה. הבזקי אור אלה יוצרים תבנית אור אופיינית הייחודית לכל מגדלור ומגדלור. לדוגמה, המגדלור של Scheveningen מאופיין במרווח זמן של 2.5 ו־7.5 שניות לסירוגין בין הבזק אחד למשנהו.
היסטוריה
[עריכת קוד מקור | עריכה]בראשית המאה העשרים המציא הממציא השוודי גוסטב דאלן את מגדלור ה־AGA, שייתר את הצורך באיוש המגדלור. אך המגדלורים המאוישים המשיכו לפעול שנים רבות לאחר מכן, סיבה חלקית לכך היא יכולתם של שומרי־המגדלור לעזור בהצלה בשעת־צרה. השיפורים בניווט הימי ובביטחון, כגון ה־GPS, הובילו לצמצום הדרגתי של מספר המגדלורים המאוישים. אחרוני שומרי־המגדלור עזבו את תפקידם בשנות התשעים של המאה ה־20. היום נשארו מעט מגדלורים מאוישים.
מגדלורים הפכו לאתרי תיירות מבוקשים ובמספר מקומות בעולם הם מתוחזקים בהתאם לכך. אף על פי כן, באזורים לא נגישים מותקנים מגדלורים מודרניים גם בימינו. מגדלורים אלה מאופיינים במבנים פונקציונליים יותר ופחות ציוריים בהשוואה לאבותיהם הקדומים. מקור האנרגיה שלהם הוא בדרך־כלל סולארי ויש להם אור מהבהב אחד שאינו מסתובב.
ברית המועצות הקימה מספר מגדלורים לא־מאוישים שמופעלים על ידי גנרטורים רדיואיזוטופיים תרמואלקטריים. מגדלורים אלו מעוררים דאגה משום שהחומר הרדיואקטיבי עלול לדלוף ולגרום לזיהום, או להיגנב על מנת להשתמש בו להרכבת פצצה מלוכלכת. חלק ממגדלורים אלה טרם אותרו בשל רישום לקוי. בארצות הברית ובקנדה המגדלורים מתוחזקים על ידי משמר החופים של המדינה, ובבריטניה התחזוקה מבוצעת על ידי Trinity House, גוף האמון על תחזוקת אמצעי הניווט הימי בממלכה.
מגדלורים למטוסים
[עריכת קוד מקור | עריכה]בראשית התפתחות התעופה, בשנות ה־20 וה־30 של המאה ה־20, נבנו מגדלורים כדי לאותת למטוסים ולסמן להם כיווני טיסה ושדות תעופה. השימוש בהם היה בזמן שקדם לאמצעי ניווט כגון GPS, גלי רדיו, מכ"ם וכדומה. כך לדוגמה נמתח קו של מגדלורים ואמצעי ניווט נוספים לרוחב כל ארצות הברית כחלק מנתיב האוויר חוצה ארצות הברית. גם באירופה ובעיקר באנגליה נבנו מגדלורים רבים כאלה ונעשה בהם שימוש עד תקופת מלחמת העולם השנייה.
רשימת מגדלורים
[עריכת קוד מקור | עריכה]מגדלורים בישראל
[עריכת קוד מקור | עריכה]- מגדלור עכו – ממוקם בעיר העתיקה בעכו, שימש בעבר את נמל עכו.
- מגדלור חיפה – ממוקם בסוף הרציף על שובר הגלים הפנימי של נמל חיפה.
- מגדלור סְטֶלָה מַארִיס (מגדלור "כוכב הים", "מגדלור הר הכרמל") – ממוקם בבסיס חיל הים בחיפה, ליד מנזר סטלה מאריס.
- מגדלור מכמורת ("מגדלור מבואות ים") – מגדלור פעיל הממוקם בצפון חוף מכמורת, כחלק מכפר הנוער מבואות ים.
- מגדלורי הרצליה – צמד מגדלורים פעילים הממוקמים על שוברי הגלים משני צדי הכניסה למרינה הרצליה.
- מגדלור תל אביב ("מגדלור רֶדִינְג") – ממוקם בנמל תל אביב אותו שימש בעבר, ליד תחנת הכוח רדינג בצמוד לתל כודאדי שעל שפך הירקון. כיום פועל בו בית קפה.
- מגדלור יפו – ממוקם באזור יפו העתיקה, פעל בשנים 1865–1966.
- מגדלור אשדוד – ממוקם על גבעת יונה באשדוד, בעבר שימש את נמל אשדוד.
- המגדלור במרינה אשקלון – מגדלור פעיל הממוקם על שובר הגלים של המרינה באשקלון.
- מגדלור נמל קצא"א באשקלון – מגדלור פעיל הממוקם בקצה שובר הגלים הראשי של נמל קצא"א באשקלון.
- מגדלור אילת – ממוקם מדרום-מערב למפרץ אילת, קרוב לגבול עם מצרים.
מגדלורים בחו"ל
[עריכת קוד מקור | עריכה]- המגדלור באלכסנדריה ("המגדלור של פארוס") – היה ממוקם על חצי אי סמוך לעיר הנמל אלכסנדריה שבמצרים. אחד משבעת פלאי העולם העתיק. נחשב למגדלור הראשון בעולם.
- מגדל הרקולס – ממוקם בקצה חצי אי קטן, מצפון למרכז העיר לה קורוניה שבגליסיה, ספרד. מהווה מונומנט רומי ואתר מורשת עולמית.
- מגדלור פטי מינו – ממוקם על תחנת העגינה ברסט, פלוזנה (אנ'), צרפת, ופועל במשותף עם המגדלור פורטזי (phare du Portzic).
- מגדלור קוֹרְדוּאׇן ("ורסאי של הים", "מגדלור המלכים", "מלך המגדלורים") – ממוקם על שרטון קורדואן מול שפך הז'ירונד, באקיטן שבצרפת. המגדלור הפעיל העתיק ביותר בצרפת, מונומנט היסטורי ואתר מורשת עולמית.
- מגדלור אדיסטון – ממוקם על צוקי אדיסטון שבתעלה האנגלית (למאנש), כ-21 ק"מ מפלימות'. המפורסם במגדלורי בריטניה.
- מגדלור דירהוליי – ממוקם על צוק דירהוליי ומהווה את הנקודה הדרומית ביותר באיסלנד.
- מגדלור דונה מריה פיה ("מגדלור דה פונטה טמרוסה", "מגדלור דה פראיה") – ממוקם בבכניסה לנמל פראיה, בדרום האי סנטיאגו שבכף ורדה.
- מגדלור האור של בוסטון (Boston Light) – ממוקם על האי ברוסטר הקטן שבמבואות נמל בוסטון. מהווה ציון דרך היסטורי לאומי בארצות הברית.
- מגדלור פיג'ן פוינט – מגדלור פעיל הממוקם לחוף האוקיינוס השקט, מדרום לסן פרנסיסקו, במדינת קליפורניה שבארצות הברית.
אחר
[עריכת קוד מקור | עריכה]- המגדלור בנלסון ביי ("המגדלור הפנימי בנלסון ביי") – ממוקם מצפון-מזרח לעיירה נלסון ביי (אנ'), ניו סאות' ויילס, אוסטרליה. למבנה זה אין מגדל ולכן איננו מגדלור כפשוטו. עם זאת, מיקומו אפשר לו למלא תפקיד של מגדלור ללא צורך במגדל.
- מגדל נַבּ – מגדל ימי בריטי שהוקם כחלק ממערך הגנה מפני צוללות הצי הקיסרי הגרמני וכיום משמש כמגדלור.
גלריה
[עריכת קוד מקור | עריכה]-
מגדלור בפאקסוס, יוון
-
מגדלור וסטרהברזאנד (Leuchtturm Westerheversand) (גר') בגרמניה
-
מגדלור מאיר בשעות הלילה.
ראו גם
[עריכת קוד מקור | עריכה]- אוניית מגדלור – אונייה המשמשת כמגדלור צף.
- מאפייני אורות עזר לניווט – מאפייני האורות המשמשים לניווט.
לקריאה נוספת
[עריכת קוד מקור | עריכה]- מ. ל. סטדמן, אור בין האוקיינוסים, תרגום: ברוריה בן-ברוך, הוצאת כתר 2012
- גונסאלס מסיאס, האטלס הקצר של מגדלורי סוף העולם, הוצאת פרדס, 2022[1]
קישורים חיצוניים
[עריכת קוד מקור | עריכה]- מגדלור, באתר אנציקלופדיה בריטניקה (באנגלית)
- מגדלי אור ומשואות באתר שער לים
- צמ"ד אונליין (מכון ויצמן) - שאל את המומחה: כיצד מגבירים את אור המגדלור שיראה למרחוק?
- משה גלעד, מגדלורים ברחבי העולם: מסורת מפוארת סביב סערות, פיראטים ומוות, באתר וואלה, 12 במאי 2013 (הקישור אינו פעיל)
- אמנדה פורמן, וול סטריט ג'ורנל, המבנים האלה הצילו בני אדם בשעת צרה והיום הם עומדים למכירה, באתר גלובס, 24 באוגוסט 2023
הערות שוליים
[עריכת קוד מקור | עריכה]- ^ משה גלעד, גונסאלס מסיאס כתב אטלס על 34 מגדלורים ברחבי העולם בלי שביקר בהם, באתר הארץ, 12 באוקטובר 2022