לדלג לתוכן

ספריית גן לוינסקי

ספריית גן לוינסקי
תאריך ייסוד 2009 עריכת הנתון בוויקינתונים
קואורדינטות 32°03′26″N 34°46′42″E / 32.057277777778°N 34.778333333333°E / 32.057277777778; 34.778333333333
https://www.thegardenlibrary.com/
(למפת תל אביב רגילה)
 
ספריית גן לוינסקי
ספריית גן לוינסקי
לעריכה בוויקינתונים שמשמש מקור לחלק מהמידע בתבנית
הספרייה המוארת בלילה
הארון הנמוך עבור הילדים שדלתותיו משמשות משטח קריאה

ספריית גן לוינסקי היא ספרייה ומרכז חברתי ותרבותי שהוקם ביוזמת עמותת אַרְטִים[1]. הספרייה ממוקמת בגינת לוינסקי בשכונת נווה שאנן בתל אביב והפעלתה נעשית בהתנדבות במטרה לשרת את תושבי שכונות דרום העיר, ובייחוד את בני הקהילות הזרות.

הספרייה נפתחה בספטמבר 2009 וטקס פתיחתה נערך ב-31 באוקטובר 2009 בנוכחות ראש העירייה, רון חולדאי.

הספרייה ממוקמת כמתקן פתוח בסמוך לתחנה המרכזית בפינת שדרות הר ציון ורחוב לוינסקי, במטרה להגיע לציבור היעד שלה הממוקם באזור. היא פועלת בימי שישי, שבת וראשון בשעות אחר הצהריים והערב, ומופעלת על ידי מתנדבים בקבוצות של כארבעה במשמרת, מנהל הספרייה הוא אייל פדר.

פעילות והפעלה

בספרייה קיימות פעילויות שונות עבור ילדים בהן: שעת סיפור, משחקים, הצגות והופעות מוזיקליות, בעברית ובשפות נוספות. וכן היא מכילה אלפי ספרים למבוגרים וילדים ב-16 שפות. עם מתנדביה ויוזמיה מקבוצת ארטים נמנים האמנים הדס עפרת, רומי אחיטוב ומרית בן ישראל, האוצרת טלי תמיר והאדריכל יואב מאירי, שתיכנן ועיצב את הספרייה. שותפים להפעלתה ארגון מסיל"ה המסייע לקהילות הזרות בתל אביב, וגורמים ממסדיים כדוגמת מנהלת שנת המאה ומפעל הפיס.

סך הכל מפעילים אותה כ-70 מתנדבים בני לאומים שונים, בהם סטודנטים, ספרנים פעילים ופנסיונרים.

הצבעים בשיטת הקיטלוג הייחודית

קיטלוג

הספרייה בחרה בקטלוג ייחודי, וספריה מסומנים לפי שפות שונות, אך הן מעורבבות מתוך הרצון לחבר ולא לבַדֵל בין אנשים. נלווה לקטלוג משחק בו מקטלגים מחדש כל ספר שהושאל, תחילה קטלגו לפי אחד החושים, אך זה הוחלף בקטלוג לפי הרגשות שהספר עורר בקוראיו. נתון משתנה לפי הקטלוג של הקורא האחרון. דבר שיוצר מעין קריטריונים חדשים לבחינת הספרים.

על כל ספר מופיעה מדבקה צבעונית בגובה 5 סנטימטר ועליה מצוינת שפת הספר, ומדבקה נוספת המציינת את הרגשות שעורר. בכריכה הפנימית של כל ספר קיימת מדבקה ובה שאלה המבקשת מהקוראים לתאר את הספר ולצידה שבע מילים המתארות רגשות שהוא עשוי לעורר: מצחיק, מוזר, משעמם, עצוב, מרתק, מעורר השראה, מרגש. כל רגש מקודד לפי צבע. כאשר הקורא הראשון חשב שהספר מצחיק, הוא יסומן על ידי פס רחב בצבע סגול ויוצב במדפים המיועדים לספרים מצחיקים בספרייה. אם הקורא השני מסכים איתו המדבקה הסגולה תחולק לשניים (כדי לציין את מספר הקוראים שחשבו כך), אולם אם הקורא השלישי יקבע כי הספר משעמם המדבקה הבאה תחולק לשלוש, 2 שליש סגול ושליש עליון כחול והספר יעבור לאזור של הספרים המשעממים, כך לא משנה כמה קוראים שחשבו שהוא מצחיק, הקורא האחרון מחליט על סיווגו.

המבנה

המבנה הוא במכוון קבוע-ארעי שניתן לפרקו ואין לו קירות או דלתות המצריכות שומר בכניסה. הוא החל כ"קיוסק" לספרים הבנוי ממעין קופסה קלה מאורכת עשויה ממתכת ועץ העומדת על רגליים דקיקות שנוצרו על מנת שלא יפגעו בדשא ויעניקו לה תחושת קלילות. הקופסה נפתחת לקיר ספרים הצמוד למקלט ציבורי בו שני ארונות, ארון גבוה שקוף למבוגרים המואר מבפנים, כך בשעות הלילה הספרים מוארים ובולטים על רקע הגן. ומולו מבנה ארוך נמוך עבור הילדים, שדלתותיו מורדות כלפי מטה ויוצרות אפקט של רצפת פרקט עליה הם יכולים לשבת ולעיין בספרים.

המבנה מכוסה בחופה קבועה המשתרעת מעל המבנים ומספקת מחסה מהשמש ומהגשם ומגנה על הספרים והמבקרים. בין הארונות ישנה רחבה המיועדת ליצירה, עיון, קריאה ומשחק ובה גם מתקיימים מפגשים חברתיים.

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא ספריית גן לוינסקי בוויקישיתוף

הערות שוליים

  1. ^ Arteam, צוות אמנות בין תחומית