שבעה עולמות, כוכב אחד

סדרה דוקומנטרית של תאגיד השידור BBC

שבעה עולמות, כוכב אחדאנגלית: Seven Worlds, One Planet) היא סדרת-טבע תיעודית בת 7 פרקים, אשר הופקה על ידי ה-BBC החל מ-27 באוקטובר 2019 והיא מקוריינת בידי השדרן הבריטי דייוויד אטנבורו.

שבעה עולמות, כוכב אחד
סוגה סדרות טבע
יוצרים BBC
מנחים דייוויד אטנבורו עריכת הנתון בוויקינתונים
ארץ מקור הממלכה המאוחדתהממלכה המאוחדת הממלכה המאוחדת
שפות אנגלית עריכת הנתון בוויקינתונים
מספר פרקים 7
תוכנית מקור עולם מופלא
הפקה
מפיק דייוויד אטנבורו
אורך פרק 60 דקות
שידור
רשת שידור BBC
תקופת שידור מקורית 27 באוקטובר 20198 בדצמבר 2019
קישורים חיצוניים
דף התוכנית ב-IMDb
לעריכה בוויקינתונים שמשמש מקור לחלק מהמידע בתבנית
קרנף סומטרה, נראה בפרק השני.
מולך קוצני, נראה בפרק הרביעי.
תחש נהרות קריבי, נראה בפרק השישי.

סדרה זו דומה לסדרות: "עולם מופלא", "הכוכב הכחול" או "עולם קפוא", והיא מציגה את חיות הבר על פני שבע היבשות של העולם, החל מהקרחונים הקפואים האנטארקטיים עד ליערות הטרופיים ומציגה את השינויים שרבים מהם עוברים כיום ומדוע הם בסכנת הכחדה. היא צולמה במשך 1,794 ימים בלמעלה מ-41 מדינות בעולם, כשאת חלק מהתקריות קיבלו בעזרת זיהוי ממל"טים.

שיר הנושא של הסדרה - "Out There", הופק בידי הנס צימר והזמרת האוסטרלית סיה.

החל משנת 2020, הסדרה משודרת בישראל בערוץ כאן 11 בידי קובי מידן.

פרקים

עריכה
  1. אנטארקטיקה: אנטארקטיקה היא הקרה והמבודדת שביבשות ורק חיות קשוחות יכולות לשרוד בה. בפרק נראים כלבי ים ודל שורדים בחורף בידי כרסום קרח וממליטים גורים על הקרח, פינגווינים מלכותיים ברבייה ופילי ים מתעמתים בג'ורג'יה הדרומית ואפרוחי אלבטרוס אפור-ראש נאלצים להתמודד עם סופות קשות, פינגוויני גנטו, מהמהירים שבפינגווינים מתרבים על חופי אנטארקטיקה ומתמודדים עם מתקפת קטלנים והצעירים שלהם נאלצים לשחות בים שורץ בכלבי ים נמריים, מגוון חסרי חוליות ימיים שורצים מתחת הקרחונים ביניהם: כוכבי ים, קיפודי ים, נמטודות גדולות, חשופיות ים מהמין Tritonia challengeriana ושושנות ים המצליחות לטרוף מדוזה גדולה, במים שסביב אנטארקטיקה נראים אובלנה דרומית שבעבר ניצודה בכמויות וקבוצה גדולה של לווייתנים גדולי-סנפיר, לווייתנים מצויים, פינגווינים, דובי ים ואלבטרוסיים סועדים על להקת קריל אנטארקטי.
  2. אסיה: אסיה היא הגדולה ביבשות ובעלת מגוון של אזורי מחיה מקו המשווה עד לאזור הארקטי. נראים בה קבוצה גדולה של ניבתנים באיי צפון סיביר המתגודדים בקבוצות ענק וחלקם מטפסים על צוקים, נופלים למוות ומושכים אחריהם דובים לבנים רעבים, בקמצ'טקה דובים חומים מתקבצים ליד הרי געש, האוורסט - הגבוה שבהרים בנפאל, בהרי שנונגג'יה קבוצת חרומפים זהובים, אולי ההשראה ליצור "היטי" נלחמים בקבוצה יריבה, שפיפון עכבישי מכין פיתיון לציפורים נודדות ומכיש אותם, שני חרדוני סיטנה צבעוניים במלחמה בצפון הודו, אורנגאוטנים וסיאמנגים החיים במרומי יערות הגשם של אינדונזיה וקרנף סומטרה - הקטן שבקרנפיים אוכל מתחתיו. שניהם מצויים בסכנה גדולה עקב כריתת יערות מסיבית שמפנה מקום לתעשיית דקל השמן. ואולם במימי אינדונזיה דייגים מגוננים על כרישי לווייתן המגיעים בהמוניהם להיזון מדגים שמושלכים אליהם מספינות.
  3. אמריקה הדרומית: באמריקה הדרומית ישנו אולי את מגוון המינים הגדול בעולם. בהרי האנדים של פטגוניה נראית אם פומה המלמדת את גוריה לצוד גואנקו הכבד ממנה פי שלושה, לאורך חופי פרו פינגוויני הומבולדט מחליקים לים מקיניהם דרך מושבה של אריות ים זעומים, ביער עננים גבוה למורדות האנדים אנוליס פינוקיו מטפס ודובי משקפיים מטפסים על העצים ומפילים פירות, מפל אנגל בוונצואלה, בקולומביה נראים טמרין לבן-קודקוד שמקום חיותו נכרת למרעה פרות בעוד החקלאות מתפשטת על פני היבשת, באגן האמזונאס מנקיניים מושכים נקבות וצפרדעים רעילות מגדלות צאצאים באפיפיטים בעוד להקת עופות כמו ארה ארגמנית, ארה כחולה-צהובה, אמזונות ומאות תוכים ופרפרים עפים לגדת הנהר לאכול חרסית, בדרום ברזיל דגי בריקון מחכים מתחת לקפוצ'ינים הקוטפים פירות, אך כשאנקונדה מבריחה אותם הם מזנקים אל הפירות בעצמם, ובמפלי האיגואסו נראים סיסים המקננים היישר מתחת למפלים הגדולים וגוזליהם נאלצים לחצות דרך מסוכנת מתחת לנהר כדי לשרוד, אך מאבקם צפוי להיפגע עקב בניית סכרים לחשמל המאיצים את כמות המים הנופלת.
  4. אוסטרליה: אוסטרליה היא יבשת מבודדת, כבר מתקופת הדינוזאורים והיא מכילה מינים משונים וייחודיים. הקזואר מגדל את צאצאיו ביערות של צפון היבשת ושועל מעופף אדום קטן מעופף בלהקות מעל נהרות שורצי תנינים רעבים, בדרום הרים קפואים וחורש אקליפטוסים בהם וומבט וקנגורים אפורים מלחכים עשב, בערבות בפנים הארץ להקת דינגו צדה קנגורים נוספים, קיפודן נמלים אוסטרלי וקואלה ועכביש קופצן (מסוג Jotus) בחיזור, במדבריות היבשים סמוך לסלע אולורו נראה מולך קוצני השותה דרך רגליו וכוח אוסטרלי טורף לטאות כמו רב-חומט או חרדון מזוקן ולהקות תוכונים מעופפת ומושכת עופות דורסים, בחופי שונית נינגלו להקת כרישים עצומה מקבצת נחיל סרדינים לחוף ובאי טסמניה נראה שד טסמני המחפש נבלות סמוך לחוף. ועל פטרוגליף באבן מצויר קרובו של טורף-העל הקדום, אשר נכחד עקב הגעת האירופאים - זאב טסמני.
  5. אירופה: אירופה היא תת-יבשת שהאנושות שינתה את פניה, ועדיין יש בה אזורי טבע בראשיתי מסוימים וחיות מפתיעות גרות בהם. ביערות פינלנד דובה חומה חיה גם גוריה ומגנה עליהם מפני דוב זכר שברצונות להזדווג עמה ואף להרוג את הגורים, מופע מרהיב של זוהר הקוטב מעל החוג הארקטי, בהרי דוברפייל שבנורווגיה זכרי כבש המושק נלחמים על הנהגת עדר, ליד כפרים במחוז אברוצו שבאיטליה זאבים אפורים משחרים לטרף אחר איילים אצילים, אך בהמשך מגורשים מהאזור בידי כלב רועים מהכפרים המקומיים שנועדו להגן על צאן כבשים מפניהם, בצוק גיברלטר, קופת מקוק גיברלטרי ממעמד נמוך מנסה הכול להחזיר את גורה לאחר שנגנב ממנה בידיה נקבה מן המעמד הגבוה, בבית קברות שבוינה, בירת אוסטריה, נראים אוגרים אירופיים הגונבים פרחים ושעוות נרות מקברים, בנהר טיסה שבהונגריה בריומאים מתכנסים לרגל הזיווג השנתי והחד-פעמי שלהם בחייהם הבוגרים, בדלתה של נהר הדנובה שקנאי לבנים גונבים דגים מקורמורנים, פרוטיאוס מצוי החי במערות בסלובניה ועל פני השטח, אירופה פותחה ללא הכר. הדבר הוביל מינים כמו השונר האיברי לסף הכחדה, אך האוכלוסייה שלו גדלה בשמורות טבע כמו בסיירה דה אנדוחאר (ספ') בדרום ספרד.
  6. אמריקה הצפונית: באמריקה הצפונית חלים השינויים העונתיים הגדולים ביותר בעולם. שונר קנדי ביער הטייגה בציד של ארנבת שלג, קרפיונים מקננים בנהר המיסיסיפי בטנסי, קוליבריים יונקי מצוף של פרחי אביב ודובה שחורה וגוריה מחפשים מזון לאורך החוף המזרחי אך מוברחים בידי דוב זכר, מופע של גחליליות ביערות בקיץ ועכביש גלגלן התופס רבים מהם, בפרריה נובחניות וכוסים מתגוננים מפני גירית אמריקאית רעבה, טורנדו קטלני במרכז היבשת, מדבריות גדולים בהם לטאות כמו הלודרמה מרירית וקוקייה רצנית מחפשת טרף, מופע שנתי של קיפונים לחופי פלורידה המושכים בעקבותיהם טורפים כמו גדול-עין אטלנטי, כריש שחור-שוליים ושקנאי חום, בביצות ובבריכות חמימות בחורפים בפלורידה מתחממים אליגטורים ותחשי נהרות, אשר נפגעים כל שנה מספינות ומדחפים למוות ועם התחממות האקלים דובי קוטב מתאספים במפרץ הדסון לציד גורי לבנתנים.
  7. אפריקה: אפריקה מכילה יותר שטחים פראיים שופעי חיות בר מכל יבשת אחרת. ביערות חוף השנהב שימפנזות גדולות וצעירות מפצחות אגוזים, בימת מלאווי סינודונטיס הקוקייה הנטפל לנקבת אמנון ומאלץ אותה להדגיר את ביציו, הר הגעש אול דויניו לנגאי סביב הסוואנות השופעות ובקניה להקת ברדלסים מצליחה להפיל טופי, זרזירי בקר על ג'ירפות והיפופוטמים, במדבר נמיב צבועה חומה חוזרת עם גור דוב ים לגוריה ומתמודדת עם תנים מציקים, בקלהרי פנגולין הכף ושנבוב מוזר אוכלים טרמיטים, בזימבבואה זכר פיל אפריקני אוכל מעצי שיטה ומפיל את תרמיליה לארץ, משאיר מזון לבבונים העוקבים אחריו, סחר בשנהב גדול הפוגע באוכלוסיית הפילים וקרנף רחב-שפה נדיר מתת-המין Ceratotherium simum cottoni כמעט נכחד. עם זאת ביערות הקונגו גדלה אוכלוסיית גורילת הרים נדירה.
  8. מאחורי הקלעים: פרק נוסף של מאחורי הקלעים, המציג את יצירת וצילומי הסדרה ואת הדרכים של החיות לשרוד לצד האדם.

קישורים חיצוניים

עריכה