פארק
שטח פתוח המיועד לבילוי
פַּארְק הוא שטח שאין בו יישוב או מבנים עירוניים, הפתוח לרווחת הציבור.
היסטוריה
עריכההפארקים הם תופעה שהחלה לצבור תאוצה במאה ה-19. קודם למאה ה-19 היו דוגמאות ספורות למיזמי פארקים עירוניים, כאשר מיזם מוקדם במיוחד היה פארק Alameda de Hércules (אנ') בסביליה כבר בשנת 1574. הפארק הופך למקום מפגש פופולרי לאליטה המקומית[1].
באמצע המאה ה-19 מתחילה מגמה, שמתחזקת עם התגבשותו של מעמד הפועלים בתחילה באנגליה ובארצות הברית ובהמשך במקומות נוספים, להקמת פארקים ציבוריים לרווחת הציבור כחלק מהתכנון העירוני[1].
סוגי פארקים
עריכהסיווג של פארק נעשה לפי שימושיו השונים. אלה יכולים להיות:
שימושי פנאי
עריכה- גן ציבורי – גן הפתוח לציבור ובו בדרך כלל עצים, דשא וצמחי נוי, ולעיתים מתקני משחק לילדים. פארק עירוני יהיה גן ציבורי רחב יחסית בשטחו, שנמצא בשטח עירוני ומשמש לנופש, למפלט מהמולת הכרך ולתחושה של "טבע בעיר". לדוגמה: פארק הירקון בתל אביב.
- פארק שעשועים, או לונה פארק – מתחם גדול יחסית המכיל מתקני שעשועים וסוגים שונים של אטרקציות ובידור בתשלום. כאשר פארק שעשועים מעוצב סביב נושא מסוים ונבדל, הוא נקרא "פארק נושא".
- פארק ציד – בפארקים מסוג זה נהגו מלכים ואנשי אצולה באירופה לצוד בעבר; עם התפתחות המודעות לזכויות בעלי חיים, או עם התגבשותן של ערים גדולות שסגרו על שטחו של אזור הציד, הפכו רובם של גנים אלה לגני נוי ציבוריים, דוגמה הולמת לכך היא הייד פארק שבלונדון.
שימושי מחקר ושימור
עריכה- טבע: "פארק" או פארק לאומי הוא בית גידול טבעי המוגדר כאזור המוגן (בדרך כלל על ידי מדינה) לצורך שימור החי והצומח שלו, ומהווה שמורת טבע גדולה. דוגמה היא פארק הכרמל. פארק כזה יכול להיות גם מקווה מים וסביבתו, בסביבת אגם או נחל, טבעי או מלאכותי. דוגמה למקום שכזה היא פארק ירוחם. רבים מהפארקים המוגנים משמשים גם לנופש או טיול.
- ארכאולוגיה: "פארק ארכאולוגי" יכול להיות אתר תיירות שבו עתיקות או ממצאים קדומים מונחים במקום בו נמצאו ומאפשרים ללמוד על אופי המקום בזמנים שונים, כדוגמת הפארק הלאומי בקעת תמנע.
אלמנטים בפארקים
עריכהפארקים וגנים עירוניים בדרך כלל כוללים חלק מהאלמנטים הבאים:
גלריה
עריכה-
גרין פארק, לונדון
-
פסל בפארק לכיש
-
פריחת הדובדבן בפארק הפוטומק, וושינגטון
-
הפארק הלאומי מסה ורדה, עיר אינדיאנית מסתורית החצובה בסלע
-
הקניון בפארק לאומי ציון, יוטה
-
ברדלסים בפארק הלאומי מסאי מארה, קניה
-
אגם אמרלד בפארק הלאומי יוהו, שבקולומביה הבריטית
-
גן המושבה בראשון לציון – פארק עירוני ותיק
ראו גם
עריכהקישורים חיצוניים
עריכה- פארק, באתר אנציקלופדיה בריטניקה (באנגלית)
- גנים ציבוריים, דף שער בספרייה הלאומית
הערות שוליים
עריכה- ^ 1 2 Paul R. Wonning, Short History of Public Parks - Indiana Edition