עצת נפש
עצת נפש היא עמותה ישראלית שעיקר פעילותה הוא הצעת טיפולי המרה לגברים הנמשכים לגברים ולנשים הנמשכות לנשים. בנוסף העמותה מציעה ייעוץ בסוגיות של תקיפה מינית וכן התמכרות לפייסבוק ולאינטרנט.[3][4]
פעילות | טיפולי המרה |
---|---|
שפה רשמית | עברית |
מדינה | ישראל |
מטה הארגון | ירושלים |
יושב ראש | יוסף שפר[2][דרוש מקור: נדרש מקור זמין לציבור, לפחות בחיפוש בספריה.] |
עובדים | כארבעים, כולם מתנדבים[1]. |
תקופת הפעילות | 2001–הווה (כ־23 שנים) |
דף הבית של עצת נפש https://www.atzat-nefesh.org/ | |
יו"ר העמותה לשעבר הורשע במעשים מגונים במטופלים, וכיום הוא פעיל בעמותה.[5]
היסטוריה
עריכההארגון הוקם בשנת 2001[4] ביוזמת הרב שלמה אבינר[6][7] ונרשם כעמותה בשנת 2002. חברי הוועד הראשונים היו הרב[8][9] צביקה דנטלסקי, שכיהן כמזכ"ל ובהמשך כיו"ר, רוני (אהרון) כהן וראובן ישראל וולצ'ר[10].
בשנת 2019 הורשע וולצ'ר, שהיה מטפל מומלץ מטעם הארגון ועד 2008 כיהן גם כיושב ראשו[11], במעשים מגונים שביצע בשניים ממטופליו, בהסכמה שהושגה תוך העמדת פנים שמדובר בחלק מהטיפול[12]. נגזרו עליו 20 חודשי מאסר[13].
בעקבות הרשעת וולצ'ר עזבו דנטלסקי וכהן את העמותה והקימו את עמותת חוסן[14].
באפריל 2023 פרסם פורום תקנה אזהרה לציבור כי וולצ'ר חזר להיות מועסק בעמותה[15].
תחומי עיסוק עיקריים
עריכהעיסוקו העיקרי של הארגון הוא סיוע לגברים הומוסקסואלים המבקשים זאת, שרבים מהם דתיים ומתמודדים עם איסור משכב זכר, לשנות את נטייתם המינית. בנוסף מספק הארגון ייעוץ ותמיכה למעוניינים ב"שמירת הברית": הימנעות מאוננות, מצריכת פורנוגרפיה, משירותי זנות ומהתמכרות למין או לאינטרנט, וכן לסובלים מטראומה בעקבות תקיפה מינית.
הארגון מפעיל קו תמיכה טלפוני ואתר אינטרנט, ועורך השתלמויות כנסים והרצאות לאנשי חינוך ומקצועות בריאות הנפש[16].
הומוסקסואליות
עריכהלפי הארגון, התמודדות עם הנטייה ההומוסקסואלית באמצעות הכחשה או הדחקה אינה יעילה, מכיוון שנטייה מינית איננה רצונית, והכנעה זמנית של התשוקה המינית לא תמנע את המשך התפתחות הרגשות שהולידו אותה. הארגון גם מתנגד לבושה בנטייה, שלפיו מובילה לבדידות, יאוש ותחושת נחיתות, מקשה על סיפוק הצורך בקרבה רגשית לגברים אחרים ודווקא מעודדת את המשיכה האירוטית כלפיהם. הארגון מתנגד לטיפולי המרה המיועדים לכפות באופן חיצוני משיכה הטרוסקסואלית על המטופל, בנימוק שהבעיה אינה ביחס לנשים, אלא בזהות העצמית ובחשש מגברים, ועל כן יש צורך בבילוי ובקשר עם גברים הטרוסקסואלים[17]. הארגון מצהיר שמתוך ניסיונו המצטבר השיטה המוצלחת ביותר בהתמודדות עם הומוסקסואליות, היא טיפול המשלב בתוכו את התרפיה הרפראטיבית[18][19]. הארגון מציע סדנאות: "סדנת המסע אל עצמך"[20] ו"סדנת מעגלים"[21], שהן טיפול קבוצתי. מעבר לכך, הוא מפנה למטפלים חיצוניים המומלצים על ידי הארגון.
לדברי אנשי העמותה, הפסיכולוגים שאליהם היא מפנה דיווחו על שיעור הצלחה של כ-80%[22]. לפי העמותה, חלק מהפונים אליהם מצליחים לחשוף את הנטייה המינית ההטרוסקסואלית החבויה שלהם, ושאר הפונים עוברים תהליך של שינוי משמעותי המסייע להם בהתמודדות, גם אם אינם מגיעים לפתרון מלא[4]. הארגון מציג בטשטוש פנים עדויות של גברים, לפיהן בעזרת הארגון הצליחו להפסיק להימשך לגברים, או לכל הפחות להפחית את עוצמת המשיכה ולשפר את תחושתם לגביה[23].
פולמוס סביב טיפולי המרה וסביב פעילות העמותה
עריכהארגונים של פסיכולוגים ופסיכיאטרים בארצות הברית ובאירופה מתנגדים לטיפולי המרה בטענה שלא הוכחו כיעילים וכי הם משדרים שלילה כלפי נטייתו המינית של המטופל ושל הומוסקסואלים אחרים. בישראל, בשנת 2011 פרסמה הסתדרות הפסיכולוגים בישראל נייר עמדה בנושא[24], לפיו הבסיס המקצועי והעדויות האמפיריות להצלחתם של טיפולי המרה הוא קלוש למדי ועל המטפל להימנע מלשמש שליח של קבוצה המבקשת למנוע מהמטופל לחיות בדרך ההולמת את נטייתו. עם זאת, פסיכולוג המקבל מטופל החש מרצונו החופשי שנטייתו או התנהגותו המינית ההומוסקסואלית עומדות בסתירה לאמונתו הדתית, או עלולות לגרום לניתוקו מסביבתו החברתית או התרבותית, חייב לכבד את ערכיו ואמונתו של המטופל ולנסות לעזור לו בהתאם. בשנת 2014 החליטו איגוד העובדים הסוציאליים ומשרד הבריאות לאמץ נייר עמדה זה[25][26].
באוקטובר 2014 אמרה ימימה גולדברג, הפסיכולוגית הראשית של משרד הבריאות, שרשימת המטפלים המומלצים של העמותה נמצאת בידי המשרד, ולא כולם פסיכולוגים רשומים[22]. בחודש מרץ 2015, התפרסם תחקיר על העמותה, שבו נטען שהתחקירן הופנה לטיפול אצל מטפל שאינו פסיכולוג או בעל תעודה מוכרת של אחד ממקצועות בריאות הנפש האחרים[27].
באתר ynet פורסם ריאיון שלפיו טיפול המרה של מטפל שהומלץ על ידי עצת נפש נכשל[28]. פורסמה עדות של גבר שהשתתף בסדנת "מסע אל הגבריות" מטעם הארגון וטיפולו נכשל[29]. לפי עדות אנונימית על קבוצת תמיכה של הארגון שפורסמה באתר דבר העובדים בארץ ישראל: "כל מי שהיה בקבוצה, בסופו של דבר, הוריד את הכיפה, יצא מהארון או איבד את שפיות דעתו"[30]. מנגד, התפרסמו בעלון עולם קטן ראיונות עם אנונימיים שסיפרו על הצלחת הטיפולים שאליהם הופנו בהעלמת המשיכה לגברים, אפילו לאחר זוגיות עם גבר, ועל היכרות עם רבים אחרים שהצליחו[31].
בשנת 2024 פורסם ראיון עם שמואל לקס שעבר טיפול המרה בארגון, ולאחר מכן הפך לפעיל בו ולמעשה שימש בעצמו כמטפל המרה, בד בבד עם קידום טיפולי המרה בקרב רבנים, פסיכולוגים וועדות רפואיות עקב היותו "סיפור הצלחה" של הארגון. בראיון מודה לקס כי חי בשקר ועשה טעות, וכיום חי עם בן זוג ומחוץ לארון.[32]
הארגון זכה לתמיכת רבנים מחוגים שונים, בהם הרב מרדכי אליהו[33], הרב אברהם יוסף[34], הרב צבי טאו[35], הרב מרדכי אלון[36] ועוד[37]. במודעה שפרסם ב-2014 ציין הארגון כעשרים רבנים התומכים בו, רבים מהם בולטים. כמה מן הרבנים ברשימה זו, בהם הרב יעקב מדן, הרב יובל שרלו והרב בני לאו, התרעמו על פרסום שמם במודעה ללא הסכמתם, וחלקם הכחישו את תמיכתם בארגון. העמותה הראתה כי חלקם הפנו אליה פונים בעבר. בעקבות פרסום הדברים הסירה העמותה את שמות כל הרבנים ומסרה כי השמות פורסמו מתוך ידיעה ברורה שהם תומכים בה, ושחלקם שינו את עמדתם בעקבות מסע הכפשות[38]. על הארגון נמתחה ביקורת גם מתוך הציבור הדתי[39], והרב מרדכי ורדי, רב קיבוץ ראש צורים, המליץ לא להתקרב ל"עצת נפש"[40].
בשנת 2008 זכה הארגון לתמיכה מפסיכיאטרים[41], שבשנת 2020 חזרו בהם[42].
סרטו התיעודי של אורי רווח "מצעד האהבה", ששודר ביוני 2008[43], הציג את הארגון ואת פעילותו בעיקר באמצעות ראיונות עם תומכי הארגון ועם מטופלים בטשטוש פנים שסיפרו על המניעים שהיו להם לפנות לסדנאות הארגון ועל התהליך שעברו, והביעו שביעות רצון מתוצאותיהם. לאחר הסרט שודר דיון בנושא פעילות הארגון, בהשתתפות רב, לסבית מארגון בת קול, ופסיכולוג קליני. מאידך, בתוכנית "עובדה" ששודרה באפריל 2009[44], הוצגו ראיונות עם אנונימיים שהביעו אכזבה מהסדנאות, וטענות נגד הפעלתן, לכאורה ללא פיקוח טיפולי מתאים, ונגד התנהלות הארגון בכלל.
בשנת 2022 חוזר מנכ"ל של משרד הבריאות אסר על אנשי מקצוע לבצע "טיפולי המרה" בטענה שהם עלולים להיות מסוכנים ושנטייה מינית אינה בעיה רפואית.[45]
ראו גם
עריכהקישורים חיצוניים
עריכה- אתר האינטרנט הרשמי של עצת נפש
- אתר הארגון
- עצת נפש, באתר "גיידסטאר ישראל"
הערות שוליים
עריכה- ^ מידע על העמותה באתר גיידסטאר
- ^ טופס דיווח על החלטות אספה כללית של עמותה, 7 בינואר 2020
- ^ "אודות עצת נפש", מתוך אתר העמותה
- ^ 1 2 3 "מסמך עקרונות עצת נפש בנושא נטיות הפוכות", מתוך אתר העמותה
- ^ פורום תקנה מזהיר מעבריין מין המועסק ב'עצת נפש', באתר "סרוגים", 19 באפריל 2023
- ^ נתנאל אזולאי, "אתה צריך לרסן את התשוקות שלך, לאלף את הסוס, לומר לו 'שתוק'", באתר מאקו, 18 במרץ 2015
- ^ דני זקן, כך נראית תעשיית טיפולי ההמרה בנטייה מינית, באתר גלובס, 14 ביולי 2019
שו"ת עם הרב שלמה אבינר, אין דבר כזה הומו דתי, Nrg - ^ "במלחמה הזו אפשר לנצח" - נוער בערוץ 7, באתר ערוץ 7 חדשות, פוליטיקה, תרבות, יהדות ועוד
- ^ גילוי דעת - מרכז ליב"ה, באתר http://libayehudit.org/, י"ד תמוז תשע"ו
- ^ דו"ח מילולי 2008, באתר גיידסטאר, 24.07.2009
- ^ דו"ח מילולי לשנת 2008, באתר guidestar
- ^ עמיחי אתאלי ויעל פרידסון, המטפל המתעלל יישב בכלא, הנער שהותקף: "הוא רצח אותי", באתר ynet, 28 בינואר 2020;
מעשה מגונה: כתב אישום נגד מטפל בארגון עצת נפש, באתר "סרוגים", 1 באוקטובר 2017;
שלמה פיוטרקובסקי, אישום חמור נגד מטפל ב"טיפולי המרה", באתר ערוץ 7, 1 באוקטובר 2017 - ^ ציוץ של כאן חדשות ברשת החברתית אקס (טוויטר), 20 באוקטובר 2020
- ^ אבנר הופשטיין, "טיפולי המרה" לא נעלמו, הם רק עברו מיתוג מחדש, באתר זמן ישראל, 9 ביוני 2020
- ^ פורום תקנה מזהיר מעבריין מין המועסק ב'עצת נפש', באתר "סרוגים", 19 באפריל 2023
- ^ "השתלמויות אנשי חינוך והדרכת אנשי מקצוע", מתוך אתר הארגון
- ^ "טיפים להתמודדות בנטיות הפוכות", מתוך אתר הארגון
"מאמינים באדם- מאמינים בשינוי", מתוך אתר הארגון - ^ מסמך עקרונות עצת נפש בנושא הומוסקסואליות - סעיף 7
- ^ ההסבר של הארגון על התרפיה הרפארטיבית
- ^ תיאור הסדנא באתר הארגון
- ^ תיאור הסדנה באתר הארגון
- ^ 1 2 עצת נפש, סרטון באתר יוטיוב
- ^ סרטונים בערוץ היוטיוב של הארגון
- ^ "נייר עמדה בנושא טיפולי המרה" של הסתדרות הפסיכולוגים בישראל, נובמבר, 2011.
- ^ צפרא דוויק, מכתב יושב ראש האיגוד לרב רון יוסף, 30 ביוני 2014.
- ^ יואב אבן, משרד הבריאות קובע: "לא משנים נטייה מינית בטיפולים", באתר מאקו, 5 באוקטובר 2014
- ^ נתנאל אזולאי, "אתה צריך לרסן את התשוקות שלך, לאלף את הסוס, לומר לו 'שתוק'", מגזין mako גאווה, 25 במרץ 2015
"חבר שלי התאבד לאחר טיפולי המרה", מגזין מאקו גאווה, 26 במרץ 2015 - ^ לדמיין נשים, לטפל בקשישים: שיטות טיפולי המרה לדתיים, באתר ynet, 20 ביולי 2016
- ^ הסיפור של יוחאי גרינפלד, באתר מרכז המידע על טיפולי המרה בישראל
- ^ יהל פרג', להאמין שמותר לאהוב: עדות מהחדרים האפלים של 'עצת נפש' וה"מטפל" המתעלל, באתר דבר העובדים בארץ ישראל, 24 בינואר 2019
- ^ ארנון סגל, "יצאת גבר", "יצאו גברים (חלק ב')", עולם קטן, 2017
- ^ מוניץ, שמואל (2024-10-10). ""חייתי בשקר, סיפרתי שטיפולי המרה עובדים. הם לא. טעיתי. אני מבקש סליחה"". Ynet. נבדק ב-2024-10-12.
- ^ מכתב התמיכה של הרב אליהו, באתר הארגון
- ^ מכתב התמיכה של הרב אברהם יוסף, באתר הארגון
- ^ מכתב תמיכה מאת הרב שלמה אבינר שהרב טאו הוסיף בו את חתימתו, באתר הארגון
- ^ עמיחי אתאלי, הרב אלון בירך ארגון ש"מרפא" הומואים, באתר www.makorrishon.co.il, 21/2/2010
- ^ הרב חיים דרוקמן, הרב שמואל אליהו והרב דב ליאור
- ^ תחקיר: האם פוברקו שמות רבנים תומכים במודעה של עצת נפש?, באתר כיפה, 2014-02-10
- ^ זאב דרור, "עוצו עצה – על ארגון 'עצת נפש' לטיפול בהומואים דתיים, מייסודו של הרב שלמה אבינר", דעות - ביטאון "נאמני תורה ועבודה" 17, עמ' 12- 18.
ראו גם את תגובת יושב ראש הארגון, באתר srugim. - ^ רב הקיבוץ ראש צורים: "דבריו של הרב פרץ - סכנת נפשות. אל תתקרבו ל'עצת נפש'", באתר כיפה, 2019-07-16
- ^ עצת נפש, "אני מברך את עצת נפש ומביע תמיכתי להמשך הפעילות", באתר עצת נפש - בלוג רשמי, 2013-07-21
- ^ מכתבי חזרה מתמיכה בארגון עצת נפש מאת שלושת הפסיכיאטרים
- ^ עינת ברזילי, "מצעד האהבה" בערוץ הראשון, באתר nrg, 18 ביוני 2008
- ^ אורלי וילנאי, עידית אברהמי, עובדה, גאווה פצועה, באתר מאקו, 6 באפריל 2009
- ^ "חייתי בשקר, סיפרתי שטיפולי המרה עובדים. הם לא. טעיתי. אני מבקש סליחה" - כתבה של שמואל מוניץ, ynet, 11.10.24.