נורית אסיה

מין של צמח

נוּרִית אַסְיָה (שם מדעי: Ranunculus asiaticus) היא מין צמח גאופיט רב-שנתי מסוג נורית. הנורית היא פרח מוגן בישראל[1], שבה היא פורחת במרכז וצפון הארץ בחודשים מרץ ואפריל.

קריאת טבלת מיוןנורית אסיה
מיון מדעי
ממלכה: צומח
מערכה: בעלי פרחים
מחלקה: דו-פסיגיים
סדרה: נוריתאים
משפחה: נוריתיים
סוג: נורית
מין: נורית אסיה
שם מדעי
Ranunculus asiaticus
לינאוס, 1753
עונת פריחה
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
נורית אסיה צהובה בדרך נוף כרמל

בניגוד לרוב מיני הנוריות, שצבען צהוב, רוב פרחי נורית אסיה הוא בצבע אדום בוהק ולעיתים יש מופעים של הפרח גם בצהוב ובכתום[2]. בניגוד לכלנית המצויה, לנורית יש עלי גביע. עלי הנורית מסורגים ושפתם משוננת.

מקור שם הפרח מערבית: "נוּר" בערבית פירושו אש. לפי משפחת הראובני, שם הפרח הוא "ניצנים"[3]. הם פירשו את הפסוק משיר השירים ”הַנִּצָּנִים נִרְאוּ בָאָרֶץ” (שה"ש ב', יב) – ניצנים משורש נ.צ.צ; ואכן עלי הנורית מתאפיינים בכך שהם נוצצים, והנוריות מסמלות את פריחת ראשית האביב. יתרה מזו: שם הפרח בשומרית ואכדית הוא "נִיסוּנֻ", ומכאן גם שמו של חודש ניסן.

בישראל

עריכה

הבחנה בין הפרחים האדומים הבולטים בארץ

עריכה
 
מימין לשמאל: כלנית מצויה, נורית אסיה, פרג אגסני.

בישראל קיימים פרחים אדומים מועטים יחסית, והבולטים בהם הם הכלנית (כלנית מצויה), הנורית (נורית אסיה) והפרג (פרג אגסני). בגלל הדמיון בין הפרחים, ובפרט עקב צבעם האדום העז, רבים מתבלבלים ביניהם.

  • הכלנית המצויה היא הראשונה שפורחת (מתחילה בסוף דצמבר או תחילת ינואר). היא בעלת לפחות 5 עלי כותרת, ובדרך כלל קיימת טבעת לבנה סביב בסיס האבקנים השחור. לכלנית אין עלי גביע, אך שושנת עלים נמצאת מספר סנטימטרים מתחת לפרח.
  • אחריה מבחינת סדר הפריחה באה הנורית. גם לנורית לפחות 5 עלי כותרת אדומים ואבקנים שחורים, אך לה יש עלי גביע ואין לה טבעת לבנה. בדרך כלל, עליה נוצצים יותר מעלי הכלנית ולעיתים קרובות קרועים ובלויים יותר עקב פעילות החרקים האגרסיבית בתקופת פריחתה (סוף חודש פברואר ורוב חודש מרץ, תלוי במזג האוויר).
  • האחרון שפורח הוא הפרג שיוצר גם הוא מרבדים אדומים באביב (חודשי מרץ, אפריל, מאי ולעיתים תחילת יוני). הפרג שונה מהכלנית והנורית. יש לו רק 4 עלי כותרת ובבסיסם כתמים שחורים גדולים.

בפעילויות טבע לילדים נהוג להסביר הבדלים אלה באמצעות אגדה על שלוש נסיכות יפות המגיעות לנשף וכולן לובשות שמלה אדומה. כל נסיכה נוקטת בטקטיקה שונה (צעיף לבן, נצנצים או עגילים שחורים) כדי להיבדל מרעותה.

הכרה

עריכה

ב-1 במרץ 2023, Canada Post, מנהלת הדואר של קנדה, הנפיק בול דואר המתאר Ranunculus asiaticus. הבול הונפק בחוברות ובגלילים וכגיליון למזכרת. [4]

ראו גם

עריכה

קישורים חיצוניים

עריכה

הערות שוליים

עריכה
  1. ^ אכרזת גנים לאומיים, שמורות טבע, אתרים לאומיים ואתרי הנצחה (ערכי טבע מוגנים), התשס"ה-2005
  2. ^ אצר צמח השדה, נורית אסיה, באתר צמח השדה
  3. ^ נגה הראובני, בסוד אילן ושיח, תל אביב, תשי"ז, עמ' 67.
  4. ^ "Ranunculus". Canada Post (באנגלית). 2023-03-01. ארכיון מ-2023-06-03. נבדק ב-2023-06-03.