נגסאקי (מחוז)

מחוז נגסאקייפנית: Nagasaki-ken 長崎県) הוא מחוז באי קיושו, יפן. בירת המחוז היא העיר נגסאקי.

נגסאקי (מחוז)
長崎県 (נגסאקי-קֶן)
סמל נגסאקי
סמל נגסאקי
סמל נגסאקי
דגל נגסאקי
דגל נגסאקי
דגל נגסאקי
מדינה יפןיפן יפן
חבל ארץ קיושו
מושל טוקיהירו נקמורה
רשות מחוקקת האסיפה המחוזית של נגסאקי עריכת הנתון בוויקינתונים
בירת המחוז נגסאקי
תאריך ייסוד 28 ביולי 1869 עריכת הנתון בוויקינתונים
על שם Nagasaki bugyō עריכת הנתון בוויקינתונים
שטח 4,105.47 קמ"ר
 ‑ הנקודה הגבוהה אונזן (1,486 מטר) עריכת הנתון בוויקינתונים
אוכלוסייה
 ‑ במחוז 1,307,309 (1 במרץ 2021)
 ‑ צפיפות 351 נפש לקמ"ר (2012)
קואורדינטות 32°45′00″N 129°52′03″E / 32.75°N 129.8675°E / 32.75; 129.8675 
אזור זמן UTC +9
www.pref.nagasaki.jp/

לחצו כדי להקטין חזרה

קגושימהמיאזקיקוממוטוסאגהנגסאקיפוקואוקהאויטהימאגוצ'יהירושימהשימאנהטוטוריאוקיאמההיוגואוסקהקיוטושיגהנארהוקאיאמהמיאהאאיצ'יפוקויגיפואישיקווהטויאמהנאגנושיזואוקהיאמאנאשיקנאגאווהטוקיוסאיטאמהצ'יבהאיבראקיגונמהטוצ'יגיניאיגטהפוקושימהיאמאגטהמיאגיאקיטהאיווטהאאומוריהוקאידוקאגווהאהימהקוצ'יטוקושימהאוקינאווהקגושימהקוממוטומיאזקיקוריאה הדרומיתקוריאה הצפוניתרוסיההרפובליקה העממית של סיןהאיים הקורילייםסלעי ליאנקור
לעריכה בוויקינתונים שמשמש מקור לחלק מהמידע בתבנית

היסטוריה

עריכה

מחוז נגסאקי נוצר לאחר רסטורציית מייג'י וביטול שיטת ההאן מאיחוד הנחלות היזן, צושימה ואיקי. באופן מסורתי, האזור סביב העיר היראדו היה מרכז סחר ופיראטיות. מתקופת נארה היו נמלי המחוז תחנת ביניים עבור ספינות שהפליגו מנמלים ביבשת אסיה ליפן. במהלך תקופת קמקורה ותקופת מורומאצ'י החזיקה משפחת מצואורה (松浦) בזכויות לסחר עם קוריאה ועם סין של שושלת סונג. במהלך תקופת סנגוקו ובתחילת תקופת אדו, התחזק מעמדו של המחוז כמרכז הסחר הבינלאומי, בייחוד המסחר עם סין של שושלת מינג ועם חברת הודו המזרחית ההולנדית (VOC).

בספטמבר 1550 הגיע למחוז המיסיונר הישועי פרנסיסקו חאווייר, והחל להמיר את דתם של תושבי המחוז. עם עליית שוגונות טוקוגאווה לשלטון החלו היחסים בין השלטון היפני לזרים להתערער, עד שלבסוף סולקו כל הזרים מיפן, סחר בינלאומי הותר רק בגבולות האי דג'ימה שבעיר נגסאקי, והוטל איסור על דת הנצרות, אם כי פעילות נוצרית-יפנית המשיכה להתקיים בהחבא. כיום ישנה נוכחות נוצרית במחוז, בעיקר בבירה נגסאקי, והכנסיות והאתרים הנוצרים בנגסאקי מועמדים להיבחר להיות אתר מורשת עולמית של אונסק"ו.

במהלך תקופת מייג'י, הפכו הנמלים של נגסאקי ושל ססבו למרכזי מסחר בינלאומי, ולאחר מכן הפכו לבסיסים ראשיים של הצי הקיסרי היפני לקראת מלחמת העולם השנייה. ב-9 באוגוסט 1945, הטילה ארצות הברית פצצת אטום על העיר נגסאקי, שהשמידה את כל הבניין ברדיוס 1.6 קילומטר מנקודת הפיצוץ, והרגה בין 22 ל-75 אלף בני אדם באופן מיידי. בחודשים שלאחר מכן, המשיך מספר הקורבנות לעלות כתוצאה ממותם של פצועים רבים מכוויות, תסמונת קרינה חריפה ומחלות נוספות הקשורות להשפעות הלוואי של הפצצה. ההערכות לגבי מספר האנשים שמתו עד סוף שנת 1945 כתוצאה מהטלת פצצת האטום על העיר נעות בין 39 אלף ל-80 אלף איש. מלבד נפגעים יפנים, בין ההרוגים היו לפחות שמונה שבויי מלחמה מצבאות בעלות הברית שהוחזקו בנגסאקי ובהם חייל בריטי ושבעה חיילים הולנדים.

גאוגרפיה

עריכה

מחוז נגסאקי גובל במחוז סאגה במזרח, ומוקף במים מכל שאר עבריו, בים אריאקה, במצר צושימה ובים סין המזרחי. המחוז כולל גם מספר איים, שהעיקרי בהם הוא צושימה, השוכן במרכז מצר קוריאה. מכיוון שלמחוז רצועת חוף ארוכה, ישנם נמלי ים רבים לאורך החופים, שהגדולים שבהם הם נגסאקי וססבו. 18% משטח המחוז מוקדש עבור פארקים לאומיים.

ערים

עריכה

במחוז נגסאקי 13 ערים:

קישורים חיצוניים

עריכה
  מדיה וקבצים בנושא נגסאקי בוויקישיתוף