מרק חסמן
מרק חַסמַן (ברוסית: Марк Хасман; 1929, קובנה, ליטא – 1992, באר שבע) היה שחקן ישראלי, שיחק בתיאטרון באר שבע.
קורות חייו
עריכהחסמן נולד ב-1929 בליטא. בשנת 1941, לאחר כיבוש ליטא על ידי ברית המועצות, נשלחה משפחתו לסיביר בשל פעילותו הציונית של אביו. עם בואו לסיביר התקבל לשנה השנייה ללימודים בבית ספר למשחק שבו הורו שחקנים ובמאים בעלי שם ששהו אף הם בגלות בסיביר. בתום לימודיו נשאר בסיביר ועבד בתיאטרון ביסק, בין השנים 1949 ל-1957. בד בבד למד ספרות רוסית באוניברסיטה. בשנים 1957–1980 היה שחקן בתיאטרון הרוסי הממלכתי בווילנה. הוא שיחק בקלאסיקה רוסית ומערבית וגם במחזות רוסיים ומערביים מודרניים. בשנת 1975 השתתף במלאת 30 שנה לניצחון הצבא הסובייטי על הצבא הגרמני, בו השתתפו כל התיאטראות בברית המועצות. במסגרתו חסמן זכה בפרס מטעם איגוד התיאטראות הממשלתי עבור תפקידו במחזה "ברשימות לא קיים" מאת ואסילייב.[דרושה הבהרה] בנוסף לעבודתו בתיאטרון במשך עשרים שנה ערך והגיש תוכנית רדיו על אודות התיאטרון בליטא, ושיחק בטלוויזיה ובקולנוע.
בראשית שנת 1980 עלה לישראל. כחודש וחצי לאחר עלייתו החל לשחק בתיאטרון באר שבע. בין ההצגות בהן שיחק: "יונו והטווס" (אנ'), "דה", "חיים בתיאטרון", "השחף", "שש נפשות מחפשות מחבר", "מותו של פקיד", "רוחות", "איוונוב" ועוד.
הוא היה חבר בנשיאות הכבוד של בית צבי. התפקיד הבולט שגילם היה במחזה "השטן ממוסקבה". בקולנוע שיחק בתפקיד משנה בסרטו של עמוס גוטמן, "נגוע".
בשנת תשמ"א זכה בפרס מאיר מרגלית לאמנות התיאטרון עבור הופעתו בהצגה "חיים בתיאטרון" (אנ') לדייוויד מאמט וגילום דמותו של לבדייב ב"איוונוב" לצ'כוב.[1]
בשנת 1985 לקה בהתקף לב במהלך הצגת היחיד שלו "מותו של פקיד" (על פי סיפורי צ'כוב, בבימוי יורם פאלק) במוזיאון תל אביב; הוא הוחיה על ידי רופאים שישבו בקהל, וניצל.[2]
בשנת 1989 השתתף בדרמת הטלוויזיה "הצטמצמות", על פי סיפור של רות אלמוג.
נפטר בשנת 1992 במהלך הצגת התיאטרון "מותו של סוכן" לארתור מילר.
על שמו מוענקת מלגה לשחקן צעיר מצטיין, וכן קרוי רחוב בבאר שבע.
קישורים חיצוניים
עריכה- מרק חסמן, בתוך: שמעון לב-ארי, "מדריך 100 שנה לתיאטרון העברי", באתר החוג לתיאטרון של אוניברסיטת תל אביב
- מרק חסמן, במהדורת האינטרנט של האנציקלופדיה היהודית בשפה הרוסית (ברוסית)
- יעקב בר-און, שנה בארץ – וכבר שחקן עברי, מעריב, 31 בדצמבר 1980
- חיים נגיד, "התפקיד הזה שווה התקף-לב", מעריב, 19 באוגוסט 1985
- מרק חסמן, בתוך: שמעון לב-ארי, "מדריך 100 שנה לתיאטרון העברי", באתר החוג לתיאטרון של אוניברסיטת תל אביב
- מרק חסמן, בארכיון הבימה
הערות שוליים
עריכה- ^ פרס מאיר מרגלית הוענק למרים זוהר, דבר, 18 בפברואר 1981; 'פרס מאיר מרגלית לשנת תשמ"א – למרים זוהר ומארק חסמן: (נימוקי ועדת השופטים)', במה 89 (1981), 111–113; 'נתמזל לי מזלי...: (דברים בטקס הענקת פרס מאיר מרגלית לשנת תשמ"א)', שם, 117.
- ^ דליה מזורי, מומחי טיפול נמרץ החיו את שחקן "מותו של פקיד", מעריב, 18 באוגוסט 1985.