כפל מס
כפל מס הוא מצב של גביית מס על ידי שני גורמים או יותר על אותה הכנסה, נכסים או פעולות פיננסיות. כפל מס מתייחס לשני מצבים שונים:
- כפל מס משפטי: כפל מס בו שתי רשויות מס (או יותר) מטילות מס על אותו נישום (יחיד או חברה). כך למשל עובד המועסק בחו"ל, נדרש לשלם מס על פי חוקי המס של המדינה בה הוא עובד (מדינת המקור), ובמקביל גם תשלום למס ההכנסה של המדינה בה הוא תושב (מדינת התושבות). בדומה לכך, חברה הרשומה במדינה א', אך בעלי המניות שלה שולטים ומנהלים אותה ממדינה ב', עלולה לחוב במס חברות בשתי המדינות.
- כפל מס כלכלי: כפל מס בו שתי רשויות מס מטילות מס על שני נישומים שונים בקשר לאותה הכנסה. הכוונה היא בדרך כלל למיסוי הדו שלבי הנהוג במיסוי חברות. בשיטת המיסוי הדו-שלבית, ממוסה הכנסת החברה בשני שלבים: בשלב הראשון ברמת החברה (למשל בישראל: מס החברות) ובשלב השני כאשר רווחי החברה מחולקים לבעלי המניות (דיבידנד). כאשר מתרחש אירוע מס המערב שתי רשויות מס, עלולה אחת הרשויות (או שתיהן) לטפל בכל שלב באופן שאינו מתחשב בשלב האחר. מדינה א' עלולה לראות בחברה גוף אטום ולמסות את הכנסתה במס חברות, בעוד מדינה ב' רואה בו גוף שקוף ולמסות את הכנסתה כהכנסה של בעלי המניות. כמו כן, מדינה א' עלולה לראות בעסקאות מסוימות שעושה החברה עם בעלי המניות (דוגמת מתן הלוואות) כעסקאות במהלך העסקים הרגיל, בעוד מדינה ב' תראה בהן חלוקת דיבידנד- תוך יצירת פער חשבונאי בין המדינות השונות.
אמנה למניעת כפל מס
עריכה- ערך מורחב – אמנה למניעת כפל מס
אמנה בינלאומית למניעת כפל-מס היא הסכם בין מדינות המשקף את הסכמתן בדבר חלוקת זכויות המיסוי לגבי סוגים שונים של הכנסה. מטרת אמנה למניעת כפל מס היא למנוע כפל מס על אותה הכנסה. בסיטואציה של עסקאות בינלאומיות, עלול להיווצר מצב של כפל-מס, אם יותר ממדינה אחת תממש את זכותה להטיל מס על אותה ההכנסה מכוח זיקתה לאותה הכנסה. מדובר למעשה באמצעי שיתוף פעולה מובהק בתחום המס בין מדינות המקבל משמעות מיוחדת בעידן של גלובליזציה ופריסה גלובלית של עסקים.
כפל מס פנים-מדיני
עריכהבמקרים מסוימים ייתכן מצב של כפל מס אפילו בתחומה של אותה המדינה, כאשר לנפות או למחוזות של המדינה יש סמכות מיסוי עצמאית. בארצות הברית למשל לכל אדם יכולה להיות כתובת אחת בלבד, אך לאחר מותו מספר מדינות יכולות לטעון שהוא התגורר בתחומן ולדרוש מס על נכסיו לצורך מס עזבון. כפל מס מסוג זה מתאפשר על ידי בתי המשפט במדינה כל עוד אין חוק המסדיר את המיסוי ושסך המיסים המוטלים על הנכס לא עולים על 100% מערכו.
ראו גם
עריכהקישורים חיצוניים
עריכה- אמנות למניעת כפל מס, באתר של משרד האוצר
- כפל מס, באתר אנציקלופדיה בריטניקה (באנגלית)