יצחק כבשנה
יצחק כבשנה (2 בפברואר 1888 - 18 באפריל 1981) היה ממקימי תנועת הפועל הצעיר וממייסדי מושב עין גנים. הוגדר על ידי בן-גוריון כפועל הטוב ביותר בארץ[1].
קורות חיים
עריכהכבשנה נולד בעיר פלונסק שבפולין ליוסף חיים כבשנה ולרחל מלכה (לבית שיטקו). למד בחדר יחד עם דוד בן-גוריון והצטרף לאגודת עזרא שייסד בן-גוריון ב-1900.
ב-1905 עלה לארץ במסגרת העלייה השנייה והחל לעבוד בפרדסי פתח תקווה. במקביל הקים את שם את מפלגת הפועל הצעיר[2] והיה שותף להקמת מושב עין גנים.
ב-1910 נאלץ לחזור לפולין כדי להתגייס (עקב היותו בעל אזרחות פולנית). יחד איתו חזר להתגייס גם חברו שלמה לביא. עם סיום הטירונות רכשו השניים דרכונים מזויפים, ערקו מהצבא וחזרו ארצה. עם חזרתו החל כבשנה לעבוד בנטיעות ביער הרצל ובבן שמן תוך שהוא מסייע ליצחק וולקני-אלעזרי. בהמשך מינה אותו וולקני למנהל עבודת הנטיעות.
באוקטובר 1913 נשא לאישה את חנה סוקלבר[3][4]. לאחר הנישואין עברו בני הזוג לגור במושבה כנרת שם עברו לגור בביתו של רפאל ברז'ינסקי שהחליט לרדת לאוסטרליה. במושבה מילא כבשנה תפקידים ציבוריים שונים ומונה כמוכתר המושבה.
לאחר התיישבותם בכנרת שכנע כבשנה את הוריו לעלות ארצה ויישב אותם בסמוך למושבה[5].
בתקופת מלחמת העולם הראשונה מונה כבשנה על ידי הטורקים, מתוקף תפקודו כמוכתר, לגייס איכרים עם עגלות וסוסים עבור המאמץ המלחמתי. יצחק התגייס גם הוא וירד עם צי העגלות ואיכרי הגליל לבאר שבע וביצע משם משלוחים עד אל עריש ותעלת סואץ. ב-1917 עם ההתקדמות צפונה של הכוחות הבריטים של אדמונד אלנבי נסוגו הטורקים ולאיכרים התאפשר לחזור לביתם. באותה תקופה החל גירוש תל אביב, אלפי יהודים ממרכז הארץ גורשו על ידי הטורקים לגליל, וכבשנה היה בצוות שפעל למצוא להם מחסה, מזון ועבודה במושבות יבנאל וכנרת.
לחנה ויצחק כבשנה נולדו חמישה ילדים. אחת מבנותיו נישאה לאריק נחמקין מנהלל.
ב-1977 נפטרה אשתו. הוא נפטר ב-1981 בנהלל עת ביקר בברית נינו. הובא למנוחות בבית הקברות כנרת[6].
קישורים חיצוניים
עריכה- דוד תדהר (עורך), "יצחק כבשנה", באנציקלופדיה לחלוצי הישוב ובוניו, כרך ז (1956), עמ' 2806
- נדב מן, 100 שנה להקמת כנרת - חלק ג' - משפחת כבשנה, באתר ynet, 31 באוקטובר 2008
- משפחת כבשנה באתר המושבה כנרת
- יצחק כבשנה (אורכב 19.10.2014 בארכיון Wayback Machine) באתר "מלון בכל מקום"
- יצחק כבשנה באתר "ראשונים" פתח תקווה
הערות שוליים
עריכה- ^ דוד בן-גוריון, ממלכתיות פועלית, מדעית וחלוצית, דבר, 21 באפריל 1964
- ^ יצחק מיכאלי, מי היו מייסדי "הפועל הצעיר", דבר, 20 בינואר 1981
- ^ חנה נולדה בפולין ב-1896, עלתה לארץ ב-1914 וחיה ביבנאל שם הכירה את אחיותיו של כבשנה, מרים וחנה, שנישאו לבני משפחת יפה (מרים נישאה לחיים יפה וחנה נישאה לדב יפה)
- ^ הודעת נישואין של יצחק כבשנה, הפועל הצעיר, 14 בנובמבר 1913
- ^ בערוב ימיהם עברו ההורים לטבריה שם גרו ליד בתם חווה הוכפלד ולאחר מותם נקברו בבית הקברות הישן בטבריה
- ^ יצחק מרידור, יצחק כבשנה, מאחרוני עליה שניה, הובא למנוחות, דבר, 27 באפריל 1981