גביעונית (היגיינה נשית)
גביעונית (מאנגלית: Menstrual cup) וסופטקאפ הן כוסיות קטנות, רכות וגמישות, המוחדרות לנרתיק בזמן הווסת, ואוגרות את נוזלי הווסת, בשונה מטמפון ומתחבושת היגיינית הסופגים אותם. הגביעונית היא בצורת פעמון ויושבת בפתח הנרתיק. הסופטקאפ הוא בצורת דיאפרגמה ומכסה את צוואר הרחם. מומלץ לנקות את הגביעונית באמצעות סבון עם pH נייטרלי והרתחה של לפחות 5 דקות פעמיים ביום[1].
היסטוריה
עריכהפטנט ראשון של גביעונית הוגש בשנת 1867 על ידי גבר משיקגו. בפטנט אויְרה גביעונית המחוברת לתיל ומוחזקת במקום באמצעות חגורה סביב מתני האשה[2]. הגביעונית המסחרית הראשונה, ככל הנראה, הטאסט (Tasset), הומצאה על ידי השחקנית האמריקאית ליאונה אלמרס בשנת 1937[3]. היא לא נחלה הצלחה כתוצאה ממספר סיבות: מחסור בגומי שנגרם כתוצאה ממלחמת העולם השנייה, נשים לא אהבו גביעונית זו כי היא הייתה כבדה וקשיחה והצריכה הכנסת אצבעות לתוך הנרתיק. כמו כן, חלו הגבלות באותה תקופה על אמצעי התקשורת ונאסר לפרסם מילים שהיו נחוצות לתיאור מוצרי היגיינה נשיים ואופן השימוש בהם. באותו זמן הומצאו הטמפונים עם המוליך שחדרו לשוק בהצלחה. גביעונית נוספת מגומי טבעי, הקיפר (Keeper), הומצאה בשנת 1987 בארצות הברית[4]. גביעונית זו הצליחה מסחרית ומיוצרת עד היום. עם זאת נשים שסבלו מאלרגיה ללטקס היו אלרגיות אליה. לאחר מכן בשנת 2002 הומצאה בממלכה המאוחדת הגביעונית הראשונה מסיליקון באיכות רפואית - המונקאפ (Mooncup). בשנת 2011 היו בשוק 22 יצרניות של גביעוניות. רוב הגביעוניות מיוצרות מסיליקון באיכות רפואית בזכות תכונותיו ההיפואלרגניות[5]. כמו כן, ישנה יצרנית אחת של סופטקאפ חד פעמי ורב פעמי. בנוסף, קיימות גביעוניות המשמשות לאגירת נוזלי הווסת על מנת לבודד מהם תאי גזע למטרות מחקר או לשמירה בבנקים של תאי גזע פרטיים לצורך טיפולים רפואיים עתידניים.
השם העברי למוצר הוצע בשנת 2004 על ידי המשתמשת בעלת הכינוי "גנגי" באתר תפוז, ונבחר בהצבעה שנערכה באקדמיה החלופית ללשון העברית.
סופטקאפ
עריכהסופטקאפ מזכיר בצורתו דיאפרגמה. בדומה לדיאפרגמה, סופטקאפ ממוקם באופן שמכסה את צוואר הרחם. ניתן להשתמש בסופטקאפ בעת קיום יחסי מין, אם כי, על אף הדמיון לדיאפרגמה, הוא איננו אמצעי למניעת הריון. הסופטקאפ עשוי מפוליאתילן ומיוצר על ידי חברת Instead במידה אחת בלבד ובשני דגמים. הראשון מיועד לשימוש חד פעמי והשני עמיד יותר ומיועד לשימוש חוזר במשך וסת אחת. ישנן נשים המשתמשות בדיאפרגמה שלהן גם למטרת אגירת נוזלי הווסת באופן דומה לסופטקאפ רב פעמי.
גביעונית
עריכהגביעונית היא בצורת פעמון. הבסיס של הגביעונית לרוב מחוספס כדי להקל על האחיזה ומחובר אליו גבעול המסייע להוצאת הגביעונית. הגבעול לא אמור להיות מורגש או לבלוט מחוץ לגוף וניתן לקצר אותו על פי הצורך. בצדה השני של הגביעונית, קרוב לשפתה, ישנם חורים.
המשתמשת מחדירה את הגביעונית במצב מקופל וממקמת אותה קרוב לפתח הנרתיק. הגביעונית נפתחת, שפתה יוצרת אטימה עם דפנות הנרתיק ונוזלי הווסת נאגרים בה. כשהגביעונית מתמלאת, המשתמשת מרוקנת אותה ומנקה אותה לקראת שימוש נוסף. בסוף הווסת המשתמשת מחטאת את הגביעונית ומאכסנת אותה עד לווסת הבאה.
גביעונית מיוצרת מסיליקון באיכות רפואית, מגומי או מאלסטומר תרמופלסטי (TPE).
מידות
עריכהבחירה של גביעונית במידה מתאימה חשובה על מנת להבטיח שהיא תהיה נוחה ולא תדלוף. רוב היצרניות מייצרות שתיים או שלוש מידות של גביעוניות, אך אין סטנדרטים אחידים למידות. גביעונית במידה "קטנה" של יצרנית אחת עשויה להיות גדולה יותר מגביעונית במידה "גדולה" של יצרנית אחרת.
אורך: פרמטר חשוב בהתאמת גביעונית הוא האורך. הגביעוניות מתוכננות כך שתתאמנה לאוכלוסייה רחבה, אך עם זאת, מומלץ לנשים עם צוואר רחם גבוה במיוחד או נמוך במיוחד לבחור גביעונית באורך מתאים. גביעונית גבוהה מידי עלולה להיות לא נוחה ולדלוף. גביעונית נמוכה מידי עלולה להיות קשה להוצאה ולדלוף.
רוחב: הגביעונית מוחזקת במקומה בעזרת שרירי הנרתיק ועל כן מידת הרוחב המתאימה תלויה בטונוס שרירי הנרתיק. טונוס שרירי הנרתיק נחלש עם השנים וכתוצאה מלידה וגינלית, אך פעילות גופנית כגון תרגילי קיגל מחזקת אותו. ככלל, לנשים מגיל 30 ומעלה או אחרי לידה וגינלית מומלצת מידת גביעונית רחבה יותר, ואילו הגביעוניות הצרות במיוחד מומלצות לבנות העשרה. ההבדלים בין מידות הרוחב השונות הם מילימטרים בודדים ולעיתים בחורות צעירות בוחרות במידה רחבה יותר כדי ליהנות מקיבולת גבוהה יותר. כמו כן ישנן נשים מבוגרות שעברו לידה וגינלית ומעדיפות את המידה הצרה יותר.
צורה: בדומה לגודל, גם לצורה של הגביעונית עשויה להיות השפעה על הנוחות. ישנן גביעוניות בעלות גוף רחב דמוי חצאית חישוק וישנן גביעוניות בעלות גוף צר. גביעונית עם גוף צר עשויה ליצור תחושה שהיא קטנה יותר מגביעונית עם גוף רחב.
רכות: כל הגביעוניות רכות אך הן נבדלות זו מזו במידת רכותן. גביעוניות קשיחות יחסית נפתחות ביתר קלות בשעת הכנסתן. כמו כן קל יותר לשבור את האטימה לפני הוצאתן. הן לוחצות קצת יותר על דפנות הנרתיק ולכן יכולות להתאים לבעלות טונוס שרירים חלש. גביעוניות רכות יחסית נפתחות קצת פחות בקלות אבל לוחצות קצת פחות על דפנות הנרתיק ועל כן יש משתמשות שמוצאות אותן נוחות יותר.
קיבולת: קיבולת הגביעונית היא פרמטר חשוב עבור נשים עם זרימה חזקה, אם כי כל הגביעוניות הן בעלות קיבולת גבוהה מזו של טמפון מסוג "סופר"[6]. ישנן יצרניות המפרסמות רק את הקיבולת עד לשפה, אך הקיבולת הפונקציונלית של הגביעונית היא הקיבולת עד לחורים. מעבר לקיבולת זו הגביעונית עלולה להתחיל לדלוף (ראו תמונה).
בטיחות
עריכהגביעוניות הן בטוחות לשימוש. נשים משתמשות בגביעוניות מזה מספר עשורים ולא נמצאו סיכונים בריאותיים הקשורים לשימוש בגביעונית[7]. בפרט, אין מקרים מדווחים של משתמשות בגביעונית שלקו בתסמונת הלם רעלי[8]. כמו כן, קיימים מותגים של גביעוניות המאושרים על ידי ה-FDA.
ניתן לחטא את הגביעונית באמצעות כוהל לפני השימוש, אך הנרתיק אינו סטרילי והחיטוי אינו הכרחי. טמפונים ותחבושות גם הם בטוחים לשימוש אף שאינם סטריליים.
תפוצה
עריכהגביעוניות פחות נפוצות מטמפונים ומתחבושות היגייניות חד פעמיים. סיבה אחת לכך היא שנשים רבות מעולם לא נתקלו בהן וכלל אינן מודעות לקיומן. ליצרניות הגביעוניות אין תקציב פרסום כמו זה שעומד לרשות יצרניות של טמפונים ותחבושות היגייניות חד פעמיים. כמו כן בניגוד לטמפונים ולתחבושות היגייניות חד פעמיים המוצגים ונמכרים בחנויות רבות, גביעוניות נמכרות רק בחנויות טבע או באינטרנט[9]. סיבה נוספת היא שנשים רבות מעדיפות מוצרים חד פעמיים הנזרקים לפח בתום השימוש ואינם דורשים שטיפה. עם זאת, הפופולריות של גביעוניות עולה בשנות האלפיים ומספר היצרניות עולה גם הוא בהתמדה – בשנים 2007–2011 נכנסו לשוק 18 יצרניות גביעוניות חדשות.
מחקרי שביעות רצון
עריכהבשנת 2011 מחקר קנדי בדק את מידת שביעות הרצון של נשים שהיו רגילות להשתמש בטמפונים וניסו גביעונית במשך 3 וסתות. נמצא כי 91% מקבוצה שמנתה 47 נשים דיווחו כי הן ימשיכו להשתמש בגביעונית וימליצו עליה לאחרות[8]. במחקר משנת 2010 שכלל 53 נשים נמצא כי תדירות הדליפות מהגביעונית הייתה מחצית מתדירות הדליפות ממוצרי היגיינה אחרים, ותדירות הריקון שנדרשה הייתה פחותה פי 2.8 ביחס למוצרי הגיינה אחרים. 55% מהמשתתפות דיווחו כי הן ימשיכו להשתמש בגביעונית[10]. במחקר שנערך בשנת 1995 שכלל 51 נשים, 45% מהמשתתפות דיווחו כי הגביעונית היא אמצעי נאות, כאשר מתוך הנשים שהשתמשו בגביעונית 2 וסתות או יותר, 62% דיווחו כי היא אמצעי נאות[11]. הסבר אפשרי להבדל הגדול בין תוצאות המחקרים הוא שבמחקר הראשון נפתח מוקד ייעוץ שענה על פניות רבות שהתקבלו ממשתתפות באמצעות אימייל ופייג'ר.
השוואה למוצרי היגיינה אלטרנטיביים
עריכהיתרונות
עריכהיתרון כלכלי
עריכה- השימוש בגביעונית חסכוני יותר משימוש בטמפונים ובתחבושות חד פעמיים. עלות גביעונית היא כעלותן של כמה חבילות טמפונים וניתן להשתמש בה שנים רבות.
יתרונות פרקטיים
עריכה- הקיבולת של כל הגביעוניות גבוהה מכושר הספיגה של טמפון מסוג "סופר"; הגביעוניות עם הקיבולות הגבוהות ביותר מכילות פי שלושה מכושר הספיגה של טמפון מסוג "סופר"[6] ועל פי רוב נדרש לרוקן אותן רק בבוקר ובערב. היצרניות ממליצות לרוקן ולשטוף את הגביעונית כל 12 שעות[12].
- תחבושות וטמפונים חד פעמיים דורשים מהמשתמשות להחזיק עמן אספקה זמינה של יחידות לשימוש. גביעונית משחררת את המשתמשות מהצורך בהחזקת אספקה.
- השימוש בגביעונית אינו מייצר פסולת, ועל כן לא מצטברת אשפה בפח השירותים. כמו כן היא מתאימה למצבים נטולי פח אשפה זמין כגון טיולים ארוכים בחיק הטבע.
- הגביעונית והסופטקאפ, בדומה לטמפון, מיועדות לשימוש פנימי. הן אינן מורגשות וניתן לשחות איתן.
יתרונות בריאותיים
עריכה- מחקר מצא כי 35% מהנוזלים הנספגים בטמפון הם נוזלי סיכה טבעיים המגנים על הנרתיק[13]. גביעונית וסופטאקפ, לעומת זאת, אוגרות ולא סופגות, ועל כן הן אינן מייבשות את הנרתיק ונוח להשתמש בהן בימים של זרימה חלשה ואף לפני תחילת הווסת.
- שימוש בטמפונים בעלי דרגות ספיגה גבוהות מעלה את הסיכון לחלות בתסמונת ההלם הרעלי. מחקרים הציעו שהסיבה לכך היא שטמפונים מייבשים את הנרתיק ועלולים לפצוע את דפנותיו כאשר מוציאים אותם[14][15]. גביעוניות אינן מייבשות את הנרתיק. הן עשויות מחומר הדוחה גידול של חיידקים והן מרחיקות את נוזלי הווסת מדפנות הנרתיק.
- טמפונים עלולים להשאיר סיבים בנרתיק[16] וכן עלולים להכיל שאריות חומרי הלבנה והדברה. גביעוניות אינן מולבנות ואינן עשויות מכותנה מרוססת. הן מיוצרות מסיליקון באיכות רפואית המשמש בין היתר גם ליצור שסתומי לב מלאכותיים ומפרקים מלאכותיים.
- ניתן לאמוד באמצעות גביעונית עם שנתות את נפח נוזלי הווסת. מדידה זו חשובה לעיתים לצורך אבחון בעיות גניקולוגיות.
יתרון סביבתי
עריכה- רובם של הטמפונים והתחבושות החד פעמיים אינם ידידותיים לסביבה. רובם מגיעים למטמנות או למתקני טיהור שפכים ובסופו של דבר לים[17].
חסרונות
עריכה- יש להתאים את מידת הגביעונית למשתמשת בה על מנת להבטיח את נוחות השימוש וכדי למנוע דליפות. לעיתים יש לעבור למידה רחבה יותר אחרי לידה.
- יכולים להידרש מספר ניסיונות, לעיתים עד שלוש ווסתות[8], על מנת ללמוד את טכניקת השימוש בגביעונית.
- היצרניות ממליצות לשטוף את הגביעונית במים ובסבון לאחר הריקון בניגוד לתחבושות ולטמפונים חד פעמיים שמושלכים לפח. אם אין כיור בתא, היצרניות ממליצות לנגב את הגביעונית בנייר ולשטוף בצורה נאותה בריקון הבא או להצטייד בבקבוק מים קטן או לחטא את הגביעונית באמצעות מגבון לח ספוג בכוהל.
- בסוף הווסת ממליצות היצרניות לחטא את הגביעונית על ידי הרתחה במים למספר דקות או על ידי השריה בחומר חיטוי[18].
- גביעונית אינה מתאימה לנשים שלא מרגישות בנוח להכניס אצבעות לנרתיק.
- בתולות יכולות להשתמש בגביעונית, אך עם זאת, השימוש בגביעונית קרוב לוודאי ימתח או יבתק את קרום הבתולים[19].
- היצרניות ממליצות שלא להשתמש בגביעונית בעת דימום לאחר הלידה[20].
ראו גם
עריכהקישורים חיצוניים
עריכהבחירת גביעונית
עריכה- מדריך לבחירת גביעונית
- נתוני גביעוניות ממוינים לפי אורך, רוחב וקיבולת
- מיתר שליידר פוטשניק, הגביע הקדוש: מה זה גביעונית ולמה כולן מדברות על זה?, באתר וואלה, 29 ביוני 2017
שימוש בגביעונית
עריכהגביעוניות לצורך איסוף תאי גזע
עריכה- קרן מרון, גליליאו, טמפון עתידני ישמר תאי גזע מצילי חיים, באתר ynet, 2 בספטמבר 2010
הערות שוליים
עריכה- ^ What is a menstrual cup, review and use, louloucup (באנגלית)
- ^ Very early American menstrual cup patent, 1867
- ^ A History of the Menstrual Cup: First Cup
- ^ A History of the Menstrual Cup: The Keeper
- ^ טבלת נתוני גביעוניות: מידות, קיבולת, חומר ועוד
- ^ 1 2 נתוני גביעוניות ממוינים לפי אורך, רוחב וקיבולת
- ^ Stewart, Elizabeth B. The V Book: A Doctor's Guide to Complete Vulvovaginal Health. Bantam (2002), p. 96
- ^ 1 2 3 "FLOW (finding lasting options for women): Multicentre randomized controlled trial comparing tampons with menstrual cups"(הקישור אינו פעיל, 3.12.2019)
- ^ Mooncup FAQs, Why haven't I heard of it
- ^ Women's experience of using the Mooncup
- ^ Menses cup evaluation study
- ^ Fleurcup Questions Answers
- ^ Levin RJ, Wagner G (July 1986). "Absorption of menstrual discharge by tampons inserted during menstruation: quantitative assessment of blood and total fluid content". British Journal of Obstetrics and Gynaecology 93 (7): 765–72. PMID 3730348
- ^ Toxic Shock Syndrome(הקישור אינו פעיל, 3.12.2019)
- ^ Study of the vaginal mucous membrane following tampon utilisation; aspect on colposcopy, scanning electron microscopy and transmission electron microscopy.
- ^ Vaginal ulcers associated with tampon usage
- ^ מפלגת הירוקים, ישיבת ועדת הפנים ואיכות הסביבה, 24/06/2003
- ^ Mooncup FAQs
- ^ Miacup, how does it work
- ^ Femmecup Frequently Asked Questions