דייל ספנדר

מורה אוסטרלית
הערך נמצא בשלבי עבודה: כדי למנוע התנגשויות עריכה ועבודה כפולה, אתם מתבקשים שלא לערוך את הערך בטרם תוסר ההודעה הזו, אלא אם כן תיאמתם זאת עם מניח התבנית.
אם הערך לא נערך במשך שבוע ניתן להסיר את התבנית ולערוך אותו, אך לפני כן רצוי להזכיר את התבנית למשתמש שהניח אותה, באמצעות הודעה בדף שיחתו.

דייל ספנדראנגלית: Dale Spender; נולדה 22 בספטמבר 1943) היא מורה, סופרת, יועצת ואקדמאית פמיניסטית אוסטרלית.

שנים ראשונות

ספנדר נולדה בניוקאסל, ניו סאות' ויילס, אחייניתה של סופרת המיסתורין ג'ין ספנדר. היא לימדה במספר בתי ספר תיכוניים במשך שנות ה-60, והייתה מרצה באוניברסיטת ג'יימס קוק מ-1974 ועד שעברה לחיות בלונדון, ופרסמה את ספרה הראשון, Man Made Language, ב-1980.

קריירה

הספר Man Made Language(1980) הוא מבוסס על המחקר שעשתה ספנדר לדוקטורט שלה. הטענה המרכזית בספר היא שבחברה פטריארכלית, גברים שולטים בשפה באופן שפועל לטובתם. "שפה עוזרת להציב את הגבולות של המציאות שלנו. היא האמצעי דרכו אנו מסדרים, מקטלגים, ומפעילים את העולם".  כשגברים תופשים את עצמם כמגדר הדומיננטי, נשים שאינן מתאמות עצמן לתפקידן הנחות מסומנות כאבנורמליות, מופקרות, נוירוטיות, או פריג'ידיות. ספנדר מותחת קישור ישיר בין האופן שבו כינויי גנאי פועלים לשמר גזענות לבין השימוש בכינויים כאלה לשמר מעמדות מגדריים. Man Made Language מתאר כיצד דטרמיניזם לשוני מתחבר לדטרמיניזם כלכלי כדי לדכות נשים בחברה, ומספק יריעה נרחבת של ניתוחים ומחקר בנושא. הספר חוקר את הליקויים המיוחסים לנשים, את פעולות ההשתקה והבריונות שמופעלות על נשים, ואת פוליטיקת השיום.

ב-1991 פרסמה ספנדר את הספר The Diary of Elizabeth Pepys, שהיה פארודיה פמיניסטית שמבקרת את חייהן של נשים בלונדון של המאה ה-17.

בעבודותיה, ספנדר חקרה לא רק את השפעת השפה על מעמדן של נשים, אלא בדקה את ההקשרים ההיסטוריים שהשפיעו על נשים, החל מהסביבות המקצועיות והאקדמיות שהדירו נשים, ועד ההבדלים בסוגי הידע בהם החזיקו נשים וגברים. היא כתבה ש"אפשר לומר ללא הסתייגות שבתקופה שלאחר המצאת הדפוס, הידע המסורתי של נשים נמחק כמעט כליל". Nattering on the Net page 165

ספנדר היא מייסדת-שותפה למסד הנתונים WIKED (Women's International Knowledge Encyclopedia and Data), והעורכת המייסדת של סדרת Athene, ומקימת בית ההוצאה לאור פנדורה. בנוסף, היא העורכת המנהלת של ספריית הנשים האוסטרלית של הוצאת פינגווין, ועורכת המשנה של סדרת Great Women.

[1]

בשנות האלפיים, ספנדר התחילה להתמקד באופנים בהם מדיומים טכנולוגיים משנים את פני החברה מזווית מגדרית, וכן בתחום של קניין רוחני. היא מחפשת להבין את הפוטנציאל הטמון במה שהיא מכנה "העושר החדש" ו"הלמידה החדשה". במשך תשע שנים שמשה כחברת דירקטוריון בסוכנות זכויות יוצרים בע"מ, ובמשך שנתיים כיהנה כיו"ר.

ספנדר גם פעילה למען מחוסרות דיור באוסטרליה במסגרת תכנית "הזדמנות שנייה".

חיים אישיים

ספנדר נוהגת ללבוש סגול, הרגל שסיגלה בהתחלה כמחווה לסופרג'יסטיות.[2] היא מתגוררת בבריסביין יחד עם בן זוגה מזה כשלושים שנה, טד בראון.

פרסומיה

  • Man Made Language (Routledge & Kegan Paul, 1980)
  • Invisible Women: The Schooling Scandal (1982)
  • Feminist Theorists: Three Centuries of Women's Intellectual Traditions (Women's Press 1983) Editor. From Aphra Benn (1640–1689) to Simone De Beauvoir (1908 -1986)
  • There's Always Been a Women's Movement in the Twentieth Century (1983)
  • Time and Tide Wait for No Man (ed., 1984)
  • For the Record: The Making and Meaning of Feminist Knowledge (Women's Press, 1985)
  • Mothers of the Novel: 100 Good Women Writers Before Jane Austen (1986).
    • Series editor for Pandora Press "Mothers of the Novel" series (1986–1989)
  • Scribbling Sisters (1987)
    • Treats pioneers of the novel like Lady Mary Wroath, Anne Weamys, Katherine Philips, Anne Clifford, Lucy Hutchinson, Anne Fanshawe, Margaret Cavendish, Aphra Behn, Delarivière Manley, Eliza Haywood, as well as the achievements of Sarah Fielding, Charlotte Lennox, Elizabeth Inchbald, Charlotte Turner Smith, Ann Radcliffe, Mary Wollstonecraft, Mary Hays, Frances Burney, Maria Edgeworth, Lady Morgan, Amelia Opie, and Mary Brunton. She also provides a list of 106 women novelists before Jane Austen.
  • Writing a New World: Two Centuries of Australian Women Writers (Penguin Books, 1988)
  • The Writing or the Sex?, Or, Why You Don't Have to Read Women's Writing to Know It's No Good (1989)
  • Nattering on the Net: Women, Power and Cyberspace (Spinifex, 1995)
  • Women of ideas and what men have done to them: From Aphra Behn to Adrienne Rich (1992)
  • Living by the Pen: Early British Women Writers

References

קישורים חיצוניים

  1. ^ Caryn Meller: [http://www.woman.de/katalog/medien/spender2.html Spending Cybertime], "Frauen und Internet", 1995.
  2. ^ Thompson, Peter: Dale Spender, Talking Heads (Australian Broadcasting Corporation), 15 April 2005.