*

Οι παγκόσμιες αποστολές smartphones αυξήθηκαν σημαντικά το δεύτερο τρίμηνο

Σχεδόν όλες οι αγορές σημείωσαν αύξηση το δεύτερο τρίμηνο, με τη Λατινική Αμερική και την Ευρώπη να προηγούνται με 10%, αναφέρει η Counterpoint Research. Η Samsung παραμένει στην κορυφή, με την Apple να έρχεται δεύτερη.

(Credit: Eric Zeman)

Οι αποστολές smartphone σημείωσαν άλμα 6% το δεύτερο τρίμηνο, τη μεγαλύτερη ετήσια αύξηση που έχουν δει τα τελευταία τρία χρόνια.

Αυτό σηματοδοτεί τη συνέχιση μιας σημαντικής ανάκαμψης από το 2023, όταν οι πωλήσεις smartphone ήταν τόσο χαμηλές όσο δεν είχαν υπάρξει εδώ και μια δεκαετία. Η Counterpoint Research αναφέρει ότι σχεδόν όλες οι αγορές παρουσίασαν ανάπτυξη το δεύτερο τρίμηνο, με τη Λατινική Αμερική και την Ευρώπη να προηγούνται με 10%.

Το ετήσιο φεστιβάλ αγορών 618 της Κίνας πιθανότατα βοήθησε επίσης στην ενίσχυση των αριθμών, με σημαντικές εκπτώσεις από εταιρείες όπως η Huawei και η Apple - η τελευταία μείωσε τις τιμές των iPhone έως και 23% στην Κίνα τις δύο τελευταίες εβδομάδες του Μαΐου, σύμφωνα με το CNN. Η χώρα αποτελεί σημαντικό σημείο εστίασης για την Apple τους επόμενους μήνες, καθώς επιδιώκει να αυξήσει τις πωλήσεις του iPhone 16 κατά 10% σε σχέση με το iPhone 15.

Οι πέντε κορυφαίοι κατασκευαστές smartphone το δεύτερο τρίμηνο ήταν η Samsung, η Apple, η Xiaomi, η Vivo και η Oppo και οι πέντε σημείωσαν αύξηση των αποστολών smartphone σε σχέση με πέρυσι, σύμφωνα με την Counterpoint.

"Η αύξηση των πωλήσεων smartphone τα τελευταία τρία τρίμηνα είναι καλά νέα για τον κλάδο. Οι πωλήσεις βρίσκονταν στο χαμηλότερο σημείο της τελευταίας δεκαετίας το 2023, αλλά η αγορά ανέκαμψε γρήγορα χάρη στη βελτίωση των καταναλωτικών συναισθημάτων και των θέσεων των αποθεμάτων", αναφέρει ο διευθυντής ερευνών της Counterpoint Tarun Pathak. "Οι μάρκες αντέδρασαν γρήγορα στην αυξανόμενη καταναλωτική ζήτηση και ανανέωσαν τα χαρτοφυλάκιά τους για να δελεάσουν περαιτέρω τους πελάτες".

Σύμφωνα με την IDC, οι μεγαλύτεροι κερδισμένοι αυτό το τρίμηνο είναι η Xiaomi και η Vivo, οι οποίες είδαν 27,4% και 21,9% αύξηση σε ετήσια βάση στις αποστολές smartphone, αντίστοιχα. Και οι δύο πιθανότατα έλαβαν βοήθεια από την εκδήλωση αγορών "618". Η Apple και η Samsung είδαν και οι δύο μικρές μειώσεις παρά την αποστολή περισσότερων μονάδων συνολικά, σύμφωνα με τους αριθμούς της IDC.

(Credit: IDC)

Προς το παρόν, η Samsung κατέχει την πρώτη θέση στις αποστολές smartphone με γενετική AI, σύμφωνα με την Counterpoint. Η Samsung λάνσαρε τη σειρά smartphones Galaxy S24 νωρίτερα φέτος και την τελευταία γενιά foldable τηλεφώνων της την περασμένη εβδομάδα. Το iPhone 16 με Apple Intelligence αναμένεται τον Σεπτέμβριο.