*

Το Ηνωμένο Βασίλειο θέλει να μάθει αν η Microsoft προσπαθεί να καταπνίξει τον ανταγωνισμό με τις προσλήψεις στελεχών της Inflection AI

Μετά την στρατολόγηση δύο συνιδρυτών της Inflection AI για να ηγηθούν της Microsoft AI, οι ρυθμιστικές αρχές του Ηνωμένου Βασιλείου διερευνούν τώρα αν η κίνηση αυτή αποσκοπεί στην "θωράκιση από τον ανταγωνισμό".

(Photo by Jakub Porzycki/NurPhoto via Getty Images)

Οι ρυθμιστικές αρχές του Ηνωμένου Βασιλείου έχουν ξεκινήσει επίσημη αντιμονοπωλιακή έρευνα κατά της Microsoft σχετικά με την πρόσληψη στελεχών της Inflection AI, μιας startup από το Palo Alto που δημιουργεί τον δικό της αντίπαλο της ChatGPT, με την ονομασία Pi.

Τον Μάρτιο, η Microsoft στρατολόγησε δύο από τους συνιδρυτές της Inflection, τον Mustafa Suleyman και την Karén Simonyan, για να βοηθήσουν στην ηγεσία ενός νέου τμήματος στο Redmond που ονομάζεται Microsoft AI. Αρκετοί υπάλληλοι της Inflection εγκατέλειψαν επίσης το πλοίο και εντάχθηκαν στη Microsoft. Η Inflection δήλωσε ότι θα συνεχίσει με νέο διευθύνοντα σύμβουλο, ενώ θα φιλοξενεί τα μοντέλα AI του εργαστηρίου μέσω της υπηρεσίας cloud Azure της Microsoft.

Η είδηση ώθησε την Αρχή Ανταγωνισμού και Αγορών (CMA) του Ηνωμένου Βασιλείου να ξεκινήσει προκαταρκτική έρευνα τον Απρίλιο για να διαπιστώσει αν η κίνηση αυτή θα μπορούσε να υπονομεύσει τον ανταγωνισμό στο Ηνωμένο Βασίλειο.

"Αν και οι εν λόγω συμπράξεις έχουν τη δυνατότητα να αποφέρουν οφέλη υπέρ του ανταγωνισμού, η CMA παραμένει σε εγρήγορση απέναντι στο ενδεχόμενο οι κατεστημένες εταιρείες τεχνολογίας να χρησιμοποιήσουν συμπράξεις και επενδύσεις για να προστατευθούν από τον ανταγωνισμό", ανέφερε τότε η CMA.

Στη συνέχεια, ο οργανισμός κάλεσε το κοινό να σχολιάσει την πρόσληψη των υπαλλήλων της Inflection AI από τη Microsoft και τη συνεργασία της με τη γαλλική νεοφυή επιχείρηση τεχνητής νοημοσύνης Mistral, καθώς και την επένδυση της Amazon στην Anthropic.

Την Τρίτη, η CMA ξεκίνησε επίσημα μια "έρευνα συγχώνευσης" σχετικά με τις προσλήψεις, η οποία θα κορυφωθεί με την απόφαση του οργανισμού για το αν θα συνεχιστεί μια έρευνα δεύτερης φάσης μέχρι την προθεσμία της 11ης Σεπτεμβρίου.

Η έρευνα θα μπορούσε να είναι μακρά εάν η CMA διαπιστώσει ότι η πρόσληψη των στελεχών της Inflection AI από τη Microsoft ενέχει τον κίνδυνο να μειωθεί ο ανταγωνισμός στην αγορά. Οι ρυθμιστικές αρχές του Ηνωμένου Βασιλείου θα μπορούσαν να προσπαθήσουν να διαπραγματευτούν με τη Microsoft για την αποκατάσταση του ζητήματος ή να επιβάλουν αυστηρό πρόστιμο εάν η εταιρεία αρνηθεί να συμμορφωθεί.

Η Microsoft δεν ανταποκρίθηκε αμέσως σε αίτημα για σχολιασμό. Εν τω μεταξύ, η CMA έχει επίσης ξεκινήσει έρευνα σχετικά με την επένδυση της Microsoft στην εταιρεία ανάπτυξης του ChatGPT, OpenAI.