Polystyreeni
Tähän artikkeliin tai osioon ei ole merkitty lähteitä, joten tiedot kannattaa tarkistaa muista tietolähteistä. Voit auttaa Wikipediaa lisäämällä artikkeliin tarkistettavissa olevia lähteitä ja merkitsemällä ne ohjeen mukaan. |
Polystyreeni on polymeeri, jota valmistetaan sen monomeeristä eli styreenistä, joka on aromaattinen hiilivety. Polystyreeni on kestomuovi, huoneenlämmössä jäykkä, mutta sitä voidaan muokata kuumentamalla. Polystyreenin kemiallinen kaava on (C8H8)n, sulamispiste 240 °C, tiheys 1,04–1,13 g/cm3, leimahduspiste 345–360 °C, itsesyttymislämpötila 427 °C ja CAS-numero 9003-53-6.
Polystyreeni voidaan jaotella käyttötarkoituksensa perusteella eri luokkiin:
- Normaali polystyreeni (PS)
- Solupolystyreeni (EPS)
- Iskunkestävä polystyreeni (HIPS)
- Kopolymeerit; esim. akryylinitriilin ja butadieenin kanssa (ABS) eli akryylinitriilibutadieenistyreeni
EPS (puhekielessä Styrox, joka oli Oy Wiik & Höglund Chemicals Ab:n markkinointinimi 1950-luvulla, myös tunnettu nimellä kevel-levy), on paisutettua polystyreenimuovia (expanded polystyrene), jota käytetään kestävyytensä ja lämmöneristävyytensä ansiosta laajasti rakennusteollisuudessa ja rakentamisessa. Muoviraaka-aineen määrä lopullisessa eristeessä on noin 2–5 prosenttia levyjen tilavuudesta.
Solupolystyreeniä valmistetaan imeyttämällä pieniin polystyreenihelmiin pentaania. Imeytyksen jälkeen raaka-aine annostellaan esipaisutusreaktoriin, jossa polystyreeni paisutetaan haluttuun tiheyteen höyryn ja paineen avulla. Reaktorista nämä "styroksihelmet" ajetaan siiloihin, joissa niiden annetaan saavuttaa tarvittavat lujuusominaisuudet. Siiloista polystyreenihelmet ajetaan muotille, jossa niistä sintrataan höyryn avulla halutun muotoinen ja kokoinen tuote. Varsinkin eristelevytuotannossa sintrataan usein suurikokoinen blokki, josta leikataan halutun paksuisia eristelevyjä.
Myös muita käyttökohteita on paljon: pakkaustuet, kertakäyttöastiat, erilaiset säilytyskotelot ja monet muut käyttökohteet. Polystyreenivaahtoa voidaan valmistaa eri lujuuksina kulloisenkin käyttötarkoituksen mukaan.
Polystyreeni voidaan hävittää polttamalla muun palavan aineksen mukana. Polystyreeniä ei kuitenkaan suositella poltettavaksi, koska sen rakenteessa on aromaattisia bentseenirenkaita ja sen palaessa voi vapautua polyaromaattisia hiilivetyjä.
Aiheesta muualla
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]- Kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Polystyreeni Wikimedia Commonsissa
- Polystyreenin kansainvälinen kemikaalikortti
- ValuAtlas: Polystyreeni (PS) (Arkistoitu – Internet Archive) (pdf)
- The University of Southern Mississippi: Polystyrene (englanniksi)
- ChemBlink: Poly(styrene) (englanniksi)
- Styroksin kierrätys