Forlì

Wikipediasta
(Ohjattu sivulta Forli)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Forlì
Aurelio Saffin aukio ja kaupungintalo.
Aurelio Saffin aukio ja kaupungintalo.
lippu
lippu
vaakuna
vaakuna

Forlì

Koordinaatit: 44°13′21″N, 12°2′27″E

Valtio Italia
Alue Emilia-Romagna
Maakunta Forlì-Cesena
Hallinto
 – Hallinnon tyyppi Kunta
 – Pormestari Davide Drei
Pinta-ala
 – Kokonaispinta-ala 228,17 km²
Korkeus 34 m
Väkiluku (2014) 118 255
 – Väestötiheys 518,3 as./km²









Forlì on kaupunki Italiassa, Emilia-Romagnan alueella. Asukasluku on 118 255 (arvio 2014)[1], ja kaupunki on Forlì-Cesenan maakunnan pääkaupunki. Forlì on maanviljely- ja teollisuuskeskus, ja kaupungissa toimii Bolognan yliopiston osastoja sekä tulkkauksen ja kääntämisen korkeakoulu SSLMIT.

Forlì sijaitsee noin 70 kilometriä Bolognasta kaakkoon, Bolognasta Riminille vievän rautatien varrella Apenniinien itärinteillä. Sen länsipuolella virtaa Montonejoki. Lähin huomattava rantakohde on Cesenatico noin 40 kilometrin ajomatkan päässä Forlìsta itään. Kuuluisa Imolan moottorirata sijaitsee noin 30 kilometriä Forlìsta luoteeseen.

Keskeisiä nähtävyyksiä

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kaupungissa on historiallista arkkitehtuuria erityisesti keskiajalta, varhaiselta uudelta ajalta sekä fasistisen vallan ajalta. Huomattavimpia nähtävyyksiä ovat:

  • San Mercurialen kirkko ja sen 75 metriä korkea kellotorni (ital. campanile), rakennettu v. 1180
  • Palazzo del Podestà, rakennettu useassa vaiheessa 1200–1400-luvuilla
  • Rocca di Ravaldino, linnoitus 1400-luvulta
  • Piazza Aurelio Saffi, nimetty Risorgimentossa vaikuttaneen poliitikko Aurelio Saffin (1819–1890) mukaan

Forlìn perusti todennäköisesti konsuli Gaius Livius Salinator v. 188 eaa.[2] Kaupunki tunnettiin tuolloin nimellä Forum Livii. Se sijaitsi historiallisen Via Emilia -tien varrella, joka yhdisti Riminin Adrianmeren rannalla Piacenzan kaupunkiin Forlìsta pohjoiseen.

Forlìn keskiaikaisen historian käännekohtiin lukeutuu muun muassa ajanjakso 1275-1283, jolloin ylimys Guido da Montefeltro (1223–1298) johti Forlìssa, tuolloisessa itsenäisessä kaupunkivaltiossa, Kirkkovaltion vastaista kamppailua. Merkittävin taistelu käytiin toukokuussa 1282 Paavi Martinus IV:n lähettämien osastojen ja Guido da Montefeltron joukkojen välillä. Guido da Montefeltro voitti taistelun, mutta kaupungin oli kuitenkin seuraavina vuosina taivuttava paaville lojaalien hallitsijasukujen, sittemmin erityisesti Ordelaffien, valtaan.

Forlìn uudemmassa historiassa merkittävinä pidettyjä vaiheita ovat muun muassa Italian yhdistyminen 1800-luvulla, ns. risorgimento, johon Forlìn kaupunki myötävaikutti, sekä Benito Mussolinin fasistinen valta 1920-luvulta toisen maailmansodan loppuun. Fasistinen aika jätti jälkensä erityisesti Forlìn arkkitehtuuriin. Huomionarvoisia kohteita ovat Piazzale della Vittoria ja sen laidalla sijaitseva koulurakennus Collegio Aeronautico vuodelta 1934, nyk. klassinen lukio [3].

Kuuluisia henkilöitä

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kuuluisin Forlìssa syntyineistä on renessanssimaalari Melozzo da Forlì. Diktaattori Benito Mussolini syntyi läheisessä Predappion kylässä.

  1. Forlì (Forlì-Cesena) citypopulation.de. citypopulation.de. Viitattu 10.5.2016. (englanniksi)
  2. Lìvio Salinatóre, Gaio Treccani.it Enciclopedia on line. Viitattu 20.6.2024. (italiaksi)
  3. Mezzomonaco, V.: "Weekend a Forlì: La Storia - La Cultura - I Monumenti", sivu 45. Comune di Forlì, 2001
Tämä Italiaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.