Gröna Lund

Wikipediasta
(Ohjattu sivulta Blå Tåget)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Gröna Lund
Tivoli Södermalmilta kuvattuna
Tivoli Södermalmilta kuvattuna
Sijainti Ruotsi Tukholma, Ruotsi
Koordinaatit 59°19′23″N, 18°05′46″E
Osoite Gröna Lund
Lilla Allmänna Gränd 9
11521 Tukholma
Omistaja Parks & Resorts
Avattu 1883
Toimintakausi huhtikuu–syyskuu
Kävijämäärä 1 400 000/vuosi
Pinta-ala 3,8 ha
Vuoristoradat 7
Aiheesta muualla
Verkkosivut

Gröna Lund Commonsissa

Gröna Lund ilmakuvassa vuonna 2013

Gröna Lund on huvipuisto Tukholmassa, Ruotsissa. Se sijaitsee Djurgårdenin saaren länsirannalla, Kuninkaallisessa kansallis-kaupunkipuistossa. Jacob Schultheis perusti sen vuonna 1883[1], joten kyseessä on Ruotsin vanhin huvipuisto. Gröna Lundissa vierailee joka vuosi yli miljoona kävijää.

Lilla Allmänna gränd -kuja jakaa huvipuiston vanhaan ja uuteen alueeseen, joista vanhempi Pikkualue (ruots. Lilla området) painottuu lasten laitteisiin ja läntinen, rannan puoleinen Suuri alue (ruots. Stora området) hurjempiin laitteisiin. Alueiden välillä pääsee kulkemaan Espanjalaisen rapun kautta. Samat lipputuotteet kelpaavat kummallakin puolella puistoa, mutta aukioloajat vaihtelevat. Korkeasesongin aikaan kesä–elokuussa Suuri alue on yleensä auki klo. 11–23, Pikkualueen avautuessa ja sulkeutuessa jonkin verran aikaisemmin.[2] Kesäkuussa 2023 Gröna Lundissa tapahtui onnettomuus Jetline-nimisessä vuoristoradassa.

Lipputuotteet

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tivoliin on kahdenlaisia lipputuotteita: sisäänpääsyliput ja laiteliput. Sisäänpääsy puistoon on aina maksullinen 7–64-vuotiaille. Sisäänpääsylipuilla pääsee alueen lisäksi katsomaan konsertteja, joita puistossa järjestetään pitkin kesää. Konsertti-iltoina kello 18 jälkeen erillistä sisäänpääsylippua ei voi ostaa, vaan myynnissä on pelkästään vihreä kortti joka oikeuttaa sisäänpääsyyn koko loppukauden.

Laitelipuksi voi ostaa päivärannekkeen tai lipukkeita, joita tarvitaan 1–3 kappaletta laitteesta riippuen. Laitelippujen lisäksi alueelle pääsemiseen tarvitsee sisäänpääsylipputuotteen. House of Nightmares -kauhutaloon on erilliset lipputuotteet.

Tarjolla on myös kausikortteja: vihreällä kortilla saa vapaan pääsyn puistoon ja kultakortilla lisäksi yhden päivärannekkeen jokaisena päivänä kauden ajan. Kausikortit ovat henkilökohtaisia. Halvemman hinnan lisäksi niillä pääsee suoraan sisään puistoon lippujonon ohi.

Kulkuyhteydet

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Raitiovaunulinja 7 ja bussi 67 pysähtyvät Gröna Lundin pääsisäänkäynnin edustalla. Lisäksi Djurgårdsfärjan-lautta liikennöi Slussenilta. Erityisesti korkeasesongin aikaan ja konserttien jälkeen raitiovaunut ja lautat ruuhkautuvat herkästi, joten huvipuisto suosittelee Karlaplanin metroasemalta kävelemistä tai sieltä bussin 67 ottamista. Kaikkiin näihin joukkoliikennevälineisiin käyvät Suur-Tukholman liikenteen liput.[3]

Gröna Lundin läheisyydessä on pysäköintitilaa erittäin rajoitetusti, ja huvipuiston aukioloaikoina se ei ole avoinna huvipuistovierailijoille. Djurgårdenin saarelle johtava silta suljetaan autoliikenteeltä viikonloppuisin 28. huhtikuuta – 30. syyskuuta välisenä aikana ja kello 17–20 tiistai-iltaisin 26. kesäkuuta –14. elokuuta. Huvipuistossa on vierasvenesatama ja rajoitetusti pyöräpaikkoja.

Ahtaan tilan vuoksi puistossa on runsaasti tornityyppisiä laitteita.

  • Jetline, vuoristorata
  • Nyckelpigan, lasten vuoristorata
  • Vilda Musen, vuoristorata
  • Extreme, pyörityslaite
  • Flygande Mattan, lauttakeinu
  • Fritt Fall, vapaapudotustorni
  • Ikaros, vapaapudotustorni
  • Katapulten, rakettitorni
  • Eclipse, keinukaruselli
  • Blå tåget, kummitusjuna
  • The House of Nightmares, käveltävä kummitustalo (lisämaksulinen)
  • Insane, vuoristorata
  • Snake, pyörityslaite

Kehityssuunnitelmat

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Puistoa ylläpitävä Parks & Resorts on suunnitellut noin kymmenen vuoden ajanmilloin? puistoon suuremman mittaluokan vuoristorataa. Alkuperäisissä suunnitelmissa tarkoituksena oli rakentaa vuoristorata nykyisen pysäköintialueen alueelle, mutta suunnitelma jouduttiin hylkäämään. Rata rakennetaan puiston luoteisnurkkaan, ja sen rakennustöiden myötä kolmasosa puiston pinta-alasta uudistetaan. Blue Harvest -suunnittelunimellä kulkevan radan rakentamistyöt alkoivat vuonna 2018. Kaudelle 2019 rakennustöiden tieltä poistettiin muun muassa törmäilyautot ja huvipuistopelejä, ja tilalle tuotiin yhden vuoden ajan puistossa pysyvä Snake. Laite oli tarkoitus avata yleisölle vuonna 2021päivitettävä.[4]

Uuden laitteen valmistaa Bolliger & Mabillard. Blue Harvestin huippunopeus on 100 km/h ja ajoaika noin kaksi minuuttia. Radan pituus 700 metriä, ja korkeimmillaan se käy 34 metrissä. Kvastenin tavoin juna kulkee radan alapuolella. Tilanpuutteen vuoksi laitteen lähtöasema rakennetaan maan alle, ja samalla sen yhteyteen rakennetaan pukuhuonetilat puiston 1 400 työntekijälle.[5][6]

  1. Ulrika Nandra: Tivolisläkt lämnar Grönan. SvD 10.3.2006. Viitattu 20.10.2014.
  2. Aukioloaikakalenteri 2019 (PDF) Gröna Lund. Arkistoitu 26.4.2019. Viitattu 26.4.2019. (ruotsiksi)
  3. Hitta hit Gröna Lund. Arkistoitu 25.4.2019. Viitattu 25.4.2019. (ruotsiksi)
  4. Gröna Lundin uusi vuoristorata 2021 -ikuisuusprojekti Huvipuistoblogi. 7.12.2018. Viitattu 3.8.2019.
  5. Toll, Michael: Nu byggs Gröna Lund om www.stockholmdirekt.se. 8.11.2018. Arkistoitu 3.8.2019. Viitattu 3.8.2019. (ruotsiksi)
  6. Berg- och dalbana 2021 Parks & Resorts. Arkistoitu 25.4.2019. Viitattu 3.8.2019. (ruotsiksi)

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 

Tämä Ruotsiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.