ECMO

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tulostettavaa versiota ei enää tueta ja siinä voi olla renderöintivirheitä. Päivitä selaimesi kirjanmerkit ja käytä selaimen tavallista tulostustoimintoa sen sijaan.

ECMO (extracorporeal membrane oxygenation) eli kehonulkoinen happeuttaminen on veren happeuttamista koneellisesti kehon ulkopuolella. ECMO-hoidossa vähähappinen laskimoveri johdetaan kehonulkoisen pumpun kautta laitteeseen, joka keuhkojen tapaan happeuttaa verta ja poistaa siitä hiilidioksidia, ja happeutunut veri palautetaan sitten potilaan omaan verenkiertoon. ECMO-hoitoa käytetään hengityksen tai verenkierron vaikeassa vajaatoiminnassa, jossa tavanomaisten hoitomuotojen katsotaan olevan riittämättömiä. Hoidossa käytetty laitteisto on kehitetty sydänkirurgiassa käytettävästä sydän-keuhkokoneesta.[1]

ECMO-hoidolla voidaan parhaimmillaan pelastaa potilaan henki, mutta se on kallista ja siihen voi liittyä merkittäviä komplikaatioita. Tavallisimpia ECMO-hoitoon liittyviä komplikaatioita ovat verenvuodot ja veren hyytymisjärjestelmän häiriöt.[1] ECMO-hoitoa pidetään raskaansarjan tehohoidon yhtenä vaativammista hoidoista.

Lähteet

Tämä lääketieteeseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.