Karaiimit

Wikipediasta
Tämä on arkistoitu versio sivusta sellaisena, kuin se oli 22. syyskuuta 2009 kello 19.14 käyttäjän Watsamies (keskustelu | muokkaukset) muokkauksen jälkeen. Sivu saattaa erota merkittävästi tuoreimmasta versiosta.
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Karaiimit (karaiimiksi karaylar) on itäeurooppalainen etninen ryhmä, joka usein virheellisesti sekoitetaan karaiittijuutalaisiin. Toisinaan ryhmästä käytetään suomeksi nimitystä karaimit.

Karaiimien esi-isät olivat todennäköisesti turkkilaisperäisiä karaiittijuutalaisia, jotka olivat luopuneet alkuperäisestä uskostaan 1800-luvun loppuun tai viimeistään 1900-luvun alkuun mennessä solmittuaan seka-avioliittoja pääasiassa tataariheimojen jäsenten kanssa. He eivät käytä Itä-Euroopan juutalaisten perinteisesti käyttämiä kieliä kuten jiddišiä tai ladinoa vaan omaa turkkilaiskieliin kuuluvaa karaiimin kieltään.

Uskonto

Karaiimien uskonnon perusta on sama kuin karaiittijuutalaisuudessakin: He hyväksyvät pelkästään Tanakhin eli Vanhan testamentin pyhäksi kirjoitukseksi. Islamilainen tataari-turkkilainen vaikutus näkyy kuitenkin siinä, että useat karaiimit tunnustavat sekä Jeesuksen että Muhammadin profeetoiksi. Karaiimien rukouskirja sisältää muun muassa Uudesta testamentista periytyvän Isä meidän -rukouksen.

Levinneisyys

Nykyään karaiimeja arvoidaan olevan noin 5000. Ryhmän historiallisia keskuspaikkoja ovat olleet Krimin niemimaa, Puola ja Liettua.

Aiheesta muualla