LASIK
LASIK (lyhenne sanoista laser-assisted in situ keratomileusis) on läppäleikkaus, jolla korjataan silmien taittovika. Lasik-leikkaukset aloitettiin Suomessa, ensimmäisenä Pohjoismaissa vuonna 1995. Sarveiskalvo on yleensä noin 500 mikronia (0,5mm) paksu. 250 mikronia siitä pitää jättää koskemattomaksi, joten 250 mikronia jää käytettäväksi taittovirheleikkauksessa. Mekaanisella, silmää leikkaavalla mikrokeratomilla leikataan 110-160 mikronia (+- 12 mikronia) paksu läppä sarveiskalvoon. Joten varsinaiseen hiontaa jää käytettäväksi 78-128 mikronia. Taittovirhehionnassa laserlaite käyttää keskimäärin 13 mikronia/ 1 diopteri (myös hajataitto). Näin ollen 500 mikronin sarveiskalvoon voitiin hioa n.6-10 diopterin korjaus (ilman hajataittoarvoa).
Syksyllä vuonna 2007 aloitettiin Suomessa ensimmäiset femtosekuntilaserleikkaukset, jossa läppä tehdään kokonaan lasersäteellä ilman leikkaavaa terää. Femtosekuntilaserilla pystytään sarveiskalvoon tekemään toistuvasti, kerrasta toiseen ohuempi läppä kuin perinteisessä lasik-leikkauksessa. Femtolasik-leikkauksessa läpän paksuus on 90 mikronia (+- 4,9 mikronia, tutkimusjulkaisu). Näin ollen pystytään korjaamaan suurempia taittovirheitä kuin mekaanisella terällä. Femtolasikin etu on myös kevyempi imukiinnitys silmään läpänteon aikana.
U.S.ARMY ei hyväksy työntekijöillään silmä- tai piilolaseja, vain laserleikkaus on ainoa mahdollinen hyväksytty taittovirhekorjaus. NASA on hyväksynyt lasik-leikkaukset astronauteilleen 27.9.2007 lähtien. Suomessa poliisi vaatii toiselta silmältä -0,75 D ja toiselta sitä parempaa näkökykyä.
Suomen ilmailuopisto ei luokittele LASIK leikkausta korjaavana toimenpiteenä, vaan edellyttää samoja raja-arvoja ennen leikkausta kuin silmälasien käyttäjiltä; suurin sallittu likinäköisyys on -3.0D, suurin sallittu kaukotaitteisuus on +4.25D, anisometriaa saa olla enintään 2D, hajataitteisuutta saa olla korkeintaan 1D.