Vanha holvikirkko

Wikipediasta
Tämä on arkistoitu versio sivusta sellaisena, kuin se oli 14. toukokuuta 2008 kello 13.13 käyttäjän JannE (keskustelu | muokkaukset) muokkauksen jälkeen. Sivu saattaa erota merkittävästi tuoreimmasta versiosta.
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee musiikkikappaletta. Eero Raittisen kokoelma-albumista kertoo Vanha holvikirkko (albumi)
Sven Lindahl sai Adelsön kirkosta inspiraatiota kirjoittaa Mälarö kyrka.

Vanha holvikirkko, alkukielellä Mälarö kyrka, on ruotsalaisen Sven Lindahlin kirjoittama kappale vuodelta 1968.[1] Kappaleen teema sijoittuu kirkkorakennukseen, jossa kanttorin poika soittaa itsekseen urkuja. Lenne Broberg oli ensimmäinen kappaleen levyttänyt artisti. Kappaleen teemaan on vaikuttanut Adelsön kirkko Ruotsissa.

Lenne Broberg julkaisi kappaleen singlenä vuonna 1968. Brobergin julkaisemana kappale oli Svensktoppen-listalla 24. maaliskuuta5. toukokuuta 1968 eli runsaan kuukauden. Huhtikuun 7. päivä kappale sijoittui listan kärkeen.

Merkittävät cover-versiot

Suomeksi

Vanha holvikirkko on muun muassa Eero Raittisen samannimisellä kokoelma-albumilla.

Lenne Broberg levytti kappaleen myös suomeksi nimellä Vanha holvikirkko,[2] ja sen suomenkieliset sanat olivat Saukin kirjoittamia.[1] Ontuvan suomen kielen takia versiota pidettiin kuitenkin melko huvittavana.[2] Eero Raittinen julkaisi jo kappaleen alkuperäisenä ilmestymisvuotena 1968 suomenkielisen version kappaleesta. Hän käytti samaa Mats Olssonin orkesterin taustaa kuin Broberg, ja kappale nousi heinäkuussa 1968 Suomen listaykköseksi.[2] Vanha holvikirkko onkin Raittisen tunnetuimpia kappaleita, ja se löytyykin usealta kokoelmalevyltä, kuten Raittisen samannimiseltä 20 suosikkia -kokoelmalta. Kappaletta voidaan pitää yhtenä Raittisen soolouran läpimurtokappaleena. Kappaleen suomenkielinen versio on sovitukseltaan sama kuin alkuperäinen ruotsinkielinen versio. Raittisen, Harri Marstion, Bablon ja Esa Elorannan muodostaman Kultakurkut-yhtyeen samannimisetä albumia varten kappale äänitettiin uudeleen.[3]

Myös suomalainen punk rock -yhtye Klamydia teki oman versionsa kappaleen suomenkielisestä versiosta. Kappale on tyyliltään yhtyeen tyylin mukaisesti punk rockia. Muun muassa alkuperäinen pianolla soitettu intro on korvattu sähkökitaralla. Yhtye julkaisi kappaleen vuonna 1991 ilmestyneellä Los celibatos -albumillaan.[4]

Vuonna 1992 Tenavatähti-laulukilpailun voittanut laulaja-näyttelijä Antti Pääkkösen toinen finaalikappaleistaan oli Vanha holvikirkko.

Ruotsiksi

Vuonna 1979 ruotsalainen Magnus Uggla julkaisi oman versionsa kappaleesta.[2] Kappele julkaistiin Magnus Uggla Band sjunger schlagers -ep:llä.[5] Kappale alkaa samantyylisesti pianolla, mutta laulun alkaessa tyyli on alkuperäisversiota rock-tyylisempää.

Åsa Jinder levytti kappaleen ja säesti sitä avainviululla. Hänen versionsa kappaleesta ylsi Svensktoppen-listalle.

Eroavaisuudet ruotsin- ja suomenkielisissä versioissa

Kappaleen ruotsin- ja suomenkieliset versiot eroavat sanoitusten perusteella jonkin verran toisistaan. Molemmissa versioissa kanttoriksi haluavan kanttorin pojan kerrotaan harjoittelevan Johann Sebastian Bachia, kun kukaan ei ole kuulemassa.[6][7] Ruotsinkielisessä versiossa hänen kuitenkin mainitaan soittavan lisäksi myös The Beatlesin kappaleen.[7]

Lähteet

  1. a b Eero Raittinen: 20 suosikkia – Vanha holvikirkko -cd-levyn vihkonen
  2. a b c d Klassikoita Kuusta: Magnus Uggla – Mälarökyrka YleQ. Viitattu 14.5.2008.
  3. Raimo Öystilä: Määritä nimeke! saunalahti.fi. Viitattu 29.4.2008.
  4. Klamydia: Los Celibatos Kråklund Webbutik. Viitattu 16.8.2007.
  5. Magnus Uggla band sjunger schlager strixen.nu. Viitattu 14.5.2008. (ruotsiksi)
  6. Eero Raittinen – Vanha holvikirkko Lirama. Viitattu 28.7.2007.
  7. a b Magnus Uggla lyrics – Mälarö kyrka Lyrics Box. Viitattu 28.7.2007. (ruotsiksi)

Aiheesta muualla