Koordinaatit: 35.63°N, 139.78°E

Odaiba

Wikipediasta
Tämä on arkistoitu versio sivusta sellaisena, kuin se oli 3. tammikuuta 2024 kello 17.45 käyttäjän Epiq (keskustelu | muokkaukset) muokkauksen jälkeen. Sivu saattaa erota merkittävästi tuoreimmasta versiosta.
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Näkymä Odaibaan Tokyo Towerista. Etualalla Rainbow Bridge -silta.
Daiban puisto, yksi alkuperäisistä Edo-kauden linnakesaarista, daiba nro. 3.
Kartta
Odaiba

Odaiba (jap. お台場) on alue Tokion eteläosassa Tokionlahden tekosaarilla. Sanat daiba tai odaiba tarkoittavat linnoitussaaria, joita Tokugawa-hallinto rakensi 1800-luvun puolivälissä suojaamaan Edoa Yhdysvaltojen laivastolta. 1900-luvun kuluessa suuri osa alueesta täytettiin ja sitä alettiin kehittää asuin- ja viihdealueena ja turistikohteena. Odaibaan on rakennettu muun muassa hotelleja, kaupallisia toimintoja, toimistoja ja puistoja. Tokion keskustaan alueen liittävät Rainbow Bridge -silta ja Yurikamome-automaattimetro, jotka valmistuivat 1990-luvun puolivälissä.[1][2][3]

Odaiba sijaitsee Tokionlahden täyttömaa-alueella nro. 13. Se on osa Tokionlahden rannikon aluekeskusta (東京臨海副都心, Tōkyō rinkai fukutoshin). Alun perin nimi Odaiba viittasi ainoastaan Minaton erillisalueen Daiban kaupunginosaan, mutta nykyisin sillä tarkoitetaan usein koko aluekeskuksen aluetta. Aluekeskukseen kuuluvat Daiban kaupunginosan lisäksi Kōtōn erillisalueen Aomin ja Ariaken kaupunginosat sekä Shinagawan erillisalueen Higashi-Yashion kaupunginosa. Tämä sai alkunsa siitä, että Tokion kuvernööri Shintarō Ishihara ryhtyi käyttämään koko aluekeskuksesta nimitystä Odaiba.[2][4]

Historia

Saaren rakentaminen aloitettiin Tokugawa-shōgunaatin aikana vuonna 1853 ja sen oli alun perin tarkoitus toimia linnoituksena ja suojata Tokiota mereltä tulevia hyökkäyksiä vastaan. Ensisijaisena uhkana tuolloin oli kommodori Matthew Perryn laivasto, joka oli saapunut alueelle.

Vuonna 1928 Dai-San Daiba (第三台場) eli "Patteri numero 3" kunnostettiin ja avattiin yleisölle.

Saaren kehittäminen uudelleen alkoi Tsukubassa pidetyn vuonna 1985 Expo ´85 -maailmannäyttelyn menestyksen myötä. Japanin talous oli korkeasuhdanteessa ja Odaibasta päätettiin tehdä tulevaisuuden asumisen esittelykappale. Hankkeen kustannukset olivat yli 10 miljardia Yhdysvaltain dollaria ja sen oli tarkoitus toimia itsenäisenä ja muista riippumattomana kotina jopa 100 000 asukkaalle. Japanin talous kuitenkin romahti vuonna 1991 ja vuoteen 1995 mennessä Odaiba oli käytännössä joutomaata.

Vuonna 1996 alue kaavoitettiin uudelleen ja se heräsi henkiin. Alueelle rakennettiin hotelleja ja ostoskeskuksia ja useat suuryritykset, muun muassa Fuji TV, siirsivät pääkonttoreitaan alueelle.

Nähtävyydet

Nykyään Odaiba on suosittu ostosalue, mutta myös nähtävyys niin tokiolaisille kuin matkailijoillekin. Alueen nähtävyyksiin kuuluvat muun muassa:

  • Fuji TV:n studiot
  • Rainbow Bridge, joka yhdistää Odaiban Tokioon
  • Daikanransha, maailmanpyörä
  • Decks Tokyo Beach, ostoskeskus
  • Aqua City, ostoskeskus
  • Venus Port, venetsialaistyylinen ostoskeskus
  • Zepp Tokyo, yksi Tokion suurimmistä yökerhoista
  • Oedo-Onsen-Monogatari, kuumat lähteet
  • Tokyo Big Sight, Tokion kansainvälinen messukeskus
  • Miraikan, Kehittyvän tieteen ja innovaation kansallinen museo

Lähteet

  1. ブリタニカ国際大百科事典 小項目事典: 御台場 Kotobank. Viitattu 3.1.2024.
  2. a b デジタル大辞泉 / 改訂新版 世界大百科事典 / 日本大百科全書: 台場 Kotobank. Viitattu 3.1.2024.
  3. Guide to Odaiba・Aomi Area Yurikamome Inc. Viitattu 3.1.2024.
  4. 東京臨海副都心について WANGAN CH & TOKAIKAIUN.INC. Viitattu 3.1.2024.
Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Odaiba

Aiheesta muualla