Börje Rajalin
Börje Bernhard Rajalin (s. 11. helmikuuta 1933 Helsinki)lähde? on suomalainen taidekäsityöläinen. Hänet tunnetaan parhaiten hopeaseppänä, joka on työskennellyt muun muassa Kalevala Koru Oy:lle.
Alkuperäiseltä ammatiltaan Rajalin on hopeaseppä. Hänen suunnittelemansa hopeakorut ovat muodoiltaan yksinkertaisia, ja niissä käytetään koristeena usein kiviä ja ornamentteja. Rajalinin luoman korumalliston on arvioitu lisänneen tuntuvasti hopeakorujen suosiota Suomessa. Vuonna 1958 Rajalin sai kansainvälistä mainetta osallistumalla menestyksekkäästi korumuotoilun avantgarde-näyttelyyn yhdessä Elis Kaupin ja Eero Rislakin kanssa. Rajalinista tuli Kalevala Korun pääsuunnittelija vuonna 1956 ja hän toimi pitkään yhtiön taiteellisena johtajana.
Rajalin on toiminut myös teollisena muotoilijana ja näyttelyarkkitehtina. Rajalin oli Taideteollisen oppilaitoksen yliopettaja vuosina 1962–1972 ja sen metallitaiteen osaston johtaja vuosina 1969–1972. Hänellä oli vahvat yhteydet teollisuuteen ja hän suunnitteli muun muassa Strömberg Oy:lle.
Rajalinin yksi merkittävimmistä muotoilukohteista oli Helsingin metro. Hän sai yhdessä Antti Nurmesniemen kanssa suurimman osan metrojunien muotoilutyöstä. Nurmesniemen ja Rajalinin tavoitteena oli esteettisesti korkeatasoinen metro, jonka ulkonäkö kestäisi aikaa. He tekivät yhteistyötä myös asemien suunnittelijoiden kanssa, jotta metrosta ja asemista tulisi tyylikäs kokonaisuus. Helsingin metrosta onkin sanottu, että se on kaunis kuin koru.
Rajalin sai kultamitalin Milanon triennaalista vuonna 1960, Lunning-palkinnon vuonna 1963 ja Pro Finlandia -mitalin 1968[1]. Hänet valittiin Taideteollisen korkeakoulun kunniajäseneksi 2002 [2].
Lähteet
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]- Uppslagsverket Finland[vanhentunut linkki]
- Päivi Simpanen: Helsingin metro muotoilun näkökulmasta. Opinnäytetyö.
- Suomalaisen muotoilun muodit, nimet, materiaalit ja yritykset (kookas.fi)
Viitteet
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]- ↑ Suomen Leijonan Pro Finlandia -mitalin saajat aakkosjärjestyksessä - Ritarikunnat ritarikunnat.fi. 9.10.2020. Viitattu 31.1.2022.
- ↑ Tunnustukset, palkitut / Kunniajäsenet Taideteollinen korkeakoulu. Viitattu 25.10.2010.
|